Ea este clujeanca care a primit titlul de Tezaur Uman Viu! A păstrat un obicei aflat pe cale de dispariție și l-a transmis și altor femei din localitate


Un adevărat tezaur viu al tradițiilor și obiceiurilor populare. Așa este descrisă țesătoarea Viorica Tripon, din Negreni, s-au ,,a Popii luănului” cum este cunoscută de către săteni. A învățat să urzească, să pună războiul de țesut și să țeasă, încă de mic copil. 

Ministerul Culturii a recunoscut valoarea contribuției țesătoarei Viorica Tripon, în anul 2021, desemnând-o Tezaur Uman Viu. A participat la o multitudine de spectacole și evenimente atât din țară, cât și în străinătate, reprezentând cu mândrie județul Cluj.

,,Toată lumea mă întreabă dacă mai lucrez, dacă mai țes, dacă mai fac. Am prieteni pe Facebook, am cont, postez, sunt foarte apreciată de toată lumea, chiar și de străini. Am început să prind mai mult curaj când am văzut că mă cheamă lumea prin diferite locuri și mă apreciează enorm. Am mai făcut și diferite haine pe care le-am dat la oamenii care m-au sunat. Când am avut le-am dat, când n-am avut, n-am avut, dar le-am zis că fac și le dau. Am puțină pensie, dar am 10 prunci care mă ajută. Am pensie după bărbatul meu, care e foarte mică, dar am și de la tatăl meu, pensie de veteran de război. Am fost în străinătate, prin multe zone din România. Le-aș arăta tot la oameni, nu m-aș trage înapoi,” a povestit țesătoarea Viorica Tripon pentru Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Țesătoarea din Negreni nu se oprește doar la activitatea sa principală, Viorica Tripon învățând tinerele din comunitate meșteșugul țesutului, asigurând continuitatea tradițiilor. 


FOTO: Captură VIDEO/ Tradiții clujene

Comentarii Facebook