Vineri 22 Noiembrie

Eclipsă parțială de Soare, vizibilă mâine și de la Cluj! Ora la care va începe fenomenul astronomic


O eclipsă parțială de Soare, vizibilă și din România, va avea loc mâine, 25 octombrie. Fenomenul astronomic va fi vizibil și de la Cluj. Cei care doresc s-o admire în condiții de siguranță sunt invitați la Observatorul Astronomic.

O eclipsă de Soare se produce atunci când Soarele, Luna și Pământul se aliniază în același plan, Luna acoperind parțial sau total astrul diurn. La Cluj-Napoca, eclipsa debutează la ora 12h 21m și se încheie la ora 14h 42m, maximul de acoperire (38%) fiind înregistrat la ora 13h32m.

Fenomenul astronomic va putea fi urmărit în siguranță prin instrumentele speciale puse la dispoziție de către organizatori.”, se arată în descrierea evenimentului „Eclipsa parțială de Soare la Cluj-Napoca”, publicat pe pagina de Facebook a Observatorul Astronomic Cluj. 

Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipsei se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%. 

Cum se poate observa eclipsa 

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie. 

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare. Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim. 

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. 

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop. 

Comentarii Facebook