Vineri 22 Noiembrie

Efectul neașteptat al deodorantelor! Ce se întâmplă cu adevărat când le folosești



Deodorantele conțin substanțe antimicrobiene și substanțe care acoperă mirosul neplăcut, în timp ce produsele cu dublă funcţie, deodorant şi antiperspirant, acţionează şi asupra glandelor sudoripare, reducându-le secreţia, de obicei cu ajutorul unor compuşi ce conţin aluminiu. Totuși, oamenii de știință avertizează că aceste produse pot chiar dăuna.

Substanţele din deodorante şi antiperspirante pot afecta microbiomul („flora bacteriană”) din zona axilară, au constatat cercetătorii de la Universitatea din Ghent, Belgia, potrivit descoperă.

Aceștia au rugat 8 voluntari să renunţe la deodorante şi antiperspirante timp de o lună. Astfel, 4 voluntari au renunţat să mai folosească deodorant, iar alţi 4 au renunţat la produse „duble” – deodorant + antiperspirant. Un alt voluntar, care nu folosea niciun produs de acest fel, a fost rugat să utilizeze deodorant timp de o lună.

În cursul experimentului şi timp de câteva săptămâni după aceea, cercetătorii au analizat în mod repetat bacteriile de la subsuoară și au constatat că modificarea obiceiurilor legate de igienă afecta profund comunitatea de bacterii din regiunea axilară.

Folosirea antiperspirantelor a dus la proliferarea microorganismelor din grupul Actinobacteria, care contribuie mult la generarea mirosului neplăcut al subsuorilor. Alte tipuri de bacterii, precum Firmicutes şi Staphylococcus, nu produc aşa de repede mirosuri, iar acestea nu sunt atât de puternice.

Totodată, specialiștii susțin că aluminiul din antiperspirante omoară bacteriile „bune”, mai puţin mirositoare, stimulând în schimb proliferarea bacteriilor generatoare de mirosuri mai „tari”.

Studiul a indicat că produsele care erau doar deodorante, fără componenta antiperspirantă, au dus la o uşoară scădere a comunităţii de Actinobacteria.

Comentarii Facebook