Duminica 22 Decembrie

Elevii de 10 ai Clujului. Poveștile tinerilor care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat 2022


Absolvenții de liceu și părinții lor au așteptat cu sufletul la gură primele rezultate la Bacalaureat, care s-au afișat astăzi, luni, 27 iunie. Știri de Cluj a vorbit cu trei dintre cei opt elevi din Cluj care au obținut nota 10 la cele trei probe ale examenului „maturității”. 

BACALAUREAT CLUJ 2022: Opt elevi au avut media 10 la Bac în județul Cluj. Trei elevi sunt de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”

Horia Holobâcă - Liceul Teoretic „Avram Iancu”

Horia Holobâcă, elev la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, la Științele Naturii, a rămas uimit când a aflat că a luat 10 la toate probele: Română, Matematică și Biologie. Tânărul era sigur pe el, însă nu s-a gândit niciodată că își va lua Bacul cu media 10, obținând un șir de zece pe linie. 

Nu am fost niciodată un elev de nota 10. Am participat pe tot parcursul gimnaziului și al liceului la Olimpiade, însă, focusul nu a fost niciodată pe școală. Media 10 este rezultatul efortului depus în ultimul an, o combinație între ambiția de pe ultima sută de metri și puțin noroc”, spune Horia. 

horia absolvent coperta.jpg

Horia se consideră un tânăr norocos, ambițios și sociabil încă de mic. Primii pași în educație i-a făcut la „Avram Iancu”, cand a început încă din clasa I să studieze acolo, iar de atunci până în prezent a continuat să învețe pe aceleași bănci și să se plimbe pe aceleași coridoare, sosirea absolvirii fiind doar o chestiune de timp.

Profilul la care s-a înscris în clasa a IX-a a fost ales din dorința de a deveni doctor: „Am ales acest profil (Stiințele Naturii) pentru că pe atunci îmi doream să devin doctor. Pe parcurs am realizat însă, că nu-i de mine această meserie și m-am reorientat spre psihologie, acolo unde îmi și doresc să aplic pe mai departe”, spune elevul. 

Întrebat care a fost parcursul său în timpul pregătirii pentru Bac, Horia a răspuns cât se poate de clar: „Pregatirea de Bac nu a fost foarte grea, am lucrat constant pe parcursul ultimului semestru și am fost în general atent la ore tot liceul, ceea ce mi-a permis să asimilez relativ ușor informația necesară pregătirii pentru examen”. 

Convins că această medie nu îl reprezintă, Horia a spus că ambiția de a obține note bune la Bac a venit pe ultima sută de metri, nefiind un lucru care să îl definească, iar pregătirea a fost una normală, nimic ieșit din comun: „Media 10 este rezultatul efortului depus în ultimul an, niciodată nu am avut 10 pe linie, și nu consider că mă definește, deoarece am colegi care probabil ar fi meritat mai mult decât mine această medie. Eu nu am pornit neapărat cu această ambiție (de a lua notă maximă), focusul meu a fost mai degrabă pe activități din afara școlii”, a mai declarat tânărul. 

Chiar dacă zeci de alți elevi și-ar dori să fie „în papucii” lui Horia, măcar câteva minute, elevul spune că bucuria acestei note este trecătoare mai ales că nu a visat niciodată la un 10, nu a fost o dorință, ci mai degrabă noroc: „Pentru mine a fost mai important să mă concentrez și pe alte lucruri care nu țin de școală. Pe lângă facultatea pe care vreau s-o urmez, mi-ar plăcea să pot face ceva cu muzica”.

Horia face parte dintr-o trupă, Dean Klooge, iar chitara îi ocupă spațiu „atât în timp cât și în suflet”. „Chiar dacă m-am pregătit pentru examen, nu mi-am petrecut timpul non-stop învățând. Am avut suficient timp să mă întâlnesc cu gașca pentru repetiții și nu am neglijat deloc hobby-ul meu, care sper ca într-o zi să devină jobul meu full-time”, spune tânărul. 

horia absolvent 2.jpg

Sfatul lui Horia pentru cei care urmează să treacă prin emoțiile bacalaureatului este să se relaxeze și să o ia pas cu pas: „Colegilor mai mici le-aș spune să lucreze constant pe parcursul clasei a 12-a, nu e imposibil să iei o notă mare și să faci și alte activități în paralel. I-aș sfătui să rezolve în special testele de antrenament publicate de MEN în 2020 și 2021, pe mine m-au ajutat foarte mult”, i-a sfătuit elevul pe cei mai mici. 

Foarte importanți sunt și profesorii care te împing de la spate pentru a atinge rezultate mai bune. Eu am avut noroc de niște profesori foarte buni. Aș dori să îi mulțumesc în special doamnei profesoare de matematică pentru răbdare pentru că nu am fost niciodată bun la matematică, mulțumesc doamna Eugenia Szabo”, a amintit tânărul. 

Miruna Popa - Liceul Teoretic „Avram Iancu”

O altă elevă de 10 de la examenul de Bacalaureat din acest an este Miruna Popa. Colegă fiind cu Horia Holobâcă, cei doi au împărțit atât clasa cât și experiența euforică a notei maxime de la examen. 

Spre deosebire de Horia, Miruna este o elevă care mereu a stat cu „burta pe carte”, dorindu-și de mică să ajungă la performanță școlară, atingând astfel culmea performanței cu media 10 la Bacalaureat. 

miruna absolventa.jpg

Pentru bacalaureat m-am pregătit în toți cei patru ani de liceu, dar în mare parte, am strâns puțin cureaua în anul terminal, recunosc că, din pricina pandemiei, mi-a fost puțin mai greu să mă mobilizez și să mă concentrez la capacități maxime”, a declarat tânăra. 

Miruna crede că a ajuns la această performanță cu ajutorul profesorilor: „M-au ajutat enorm și domnii profesori cu care am lucrat la subiectele din anii precedenți și mi-au lămurit problemele întâmpinate, dar, recunosc, la finalul zilei tot perseverența mea m-a încurajat să lupt în continuare( pe ultima sută de metri deja și oboseala își spunea cuvântul)”. 

Sunt mândră de mine! Vreau să cred că am încheiat această frumoasă etapă cu un rezultat pe măsura experienței anilor de liceu, lucru care mă bucură enorm”, a mai spus eleva. 

Miruna își dorește să rămână în țară pentru a-și continua studiile universitare, oscilând între UBB, Matematică și Informatică și UTCN specializarea Automatică și Calculatoare.

Ana Opre - Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”

O altă elvă de zece de la examenul de Bacalaureat din acest an este Ana Opre, absolventă a Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca.

Știri de Cluj a stat de vorbă și cu ea și a aflat că va studia în Olanda și că s-a pregătit constant pe durata liceului. 

Sunt foarte fericită și emoționată. M-am pregătit destul de mult. Sunt mai emotivă și a fost muncă susținută pentru a ajunge unde îmi doresc. Nu am muncit numai în clasa a douăsprezecea, ci din clasa a noua, datorită profesorilor, ne-am axat și pe Bacalaureat. E drept că intens m-am pregătit în clasa a douăsprezecea, dar încă de la începutul liceului s-a pus accent și pe Bacalaureat. Am avut parte de profesori buni și pregătirea a fost din clasa a noua. La română avem teste care să ne pregătească pentru Bacalaureat”, a spus Ana Opre. 

blaga absolventa.jpeg

Tânăra susține că examenele au avut puncte accesibile, dar și unele dificile, care au făcut diferența. Pentru Ana Opre viitorul nu este în România, ci în Olanda și apoi la o instituție internațională. 

Eu voi studia în Olanda, la Universitatea Leiden, Facultatea de Studii Internaționale. Am avut noroc încă din liceu să merg la unele tabere internaționale și am cunoscut oameni diverși. M-am simțit ca acasă. Am avut șansa să pot merge acolo și tot timpul mi-a dorit să cunosc culturi și să cunosc oameni. Facultatea aceasta îmi va oferi șansa de a-mi urma visul”, a mai spus Ana Opre. Ea a dat admiterea la facultatea din Olanda încă din decembrie 2021, iar acum mai avea nevoie numai de promovarea examenului de Bacalaureat. Media zece obținută confirmă faptul că olandezii nu s-au înșelat și atrag valori.

Clujeanca va plăti taxă în Olanda, dar suma nu este foarte mare. Ar fi putut merge și la o facultate similară din Cluj-Napoca, dar și-a dorit o experiența atâta educativă cât și culturală într-un alt context.

Îmi va fi dor de țară, dar am susținerea părinților și vreau să văd alte moduri de predare și învățare. Sunt entuziasmată de șansa asta de a cunoaște o lume nouă. Nu am un plan clar pentru viitor, dar dacă mi s-ar ivi o șansă de a lucra la o instituție internațională, aș rămâne acolo.

Din păcate, România nu oferă la fel de multe șanse. Da, cei care optează pentru Informatică sau Medicină si încă câteva domenii, au șanse mari în România, pentru că se tot dezvoltă și oferă oportunități, dar în politică sau instituțiile publice românești este puțin mai dificil. Ai nevoie de noroc, dar într-adevăr, munca este cea mai importanta. Trebuie să sperăm ca oamenii care muncesc, se dedică și care vor să facă schimbarea pot să o și realizeze”, a completat Ana Opre.

Tânăra crede că generația ei va aduce schimbarea. „Sunt unele persoane care chiar își doresc un viitor mai bun, o schimbare. Mulți chiar vor reuși să aducă schimbarea. Cred că, într-un final, tot răul și corupția vor dispărea și oamenii care muncesc și se dedică vor avea succes, și în țara noastră”, a mai spus eleva de 10 de la Bălcescu.

Ea va pleca la studii în luna august, iar după trei ani ar vrea să urmeze și un master.

Roxana Maria Roșca - Liceul Teoretic „Lucian Blaga”

O altă tânără de nota 10 a Clujului este Roxana Maria Roșca, elevă la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, absolventă a profilului Matematică-Informatică. 

Absolventa ne-a povestit despre anii săi de liceu, despre perioada de pregătire pentru „examenul maturității”, dar și despre latura sa empatică ce iese la iveală de fiecare dată când participă ca și voluntar la diferite evenimente. 

Întrebată cum a reacționat când a aflat ce note a obținut la cele trei probe: Română, Matematică și Informatică, Roxana a răspuns: „Am fost în șoc! Când au apărut rezultatele mi-am tot verificat codul, de două, de trei ori, și nu îmi venea să cred că media aceea de 10 îmi aparține”, spune plină de entuziasm tânăra. „Tot timpul mi-am dorit note mari la Bac, dar niciodată nu mi-a trecut prin minte că aș putea ajunge la o asemenea performanță. Sunt extrem de fericită, iar familia și prietenii îmi amintesc de ieri (ziua afișării rezultatelor) în continuu că am terminat cu note maxime. Ei sunt mai conștienți decât mine, mie înca nu îmi vine să cred”, a mai adăugat Roxana, plină de emoție. 

roxana 2 bun.jpg

Roxana spune că de mică și-a dorit să urmeze un profil „mai tehnic”, căci profilul uman nu a atras-o niciodată, iar cel de științe nu o reprezintă, spune ea. „La final de clasa a VIII-a am decis să rămân tot la 'Blaga', fiind elevă la acest liceu din primul an de școală. Am decis să mă înscriu la Matematică-Informatică pentru că mereu m-a atras informatica. Deși nu sunt o persoană foarte tehnică, am fost mereu atrasă de  inovație și tehnologie, iar acest profil mi s-a părut cel mai potrivit pentru a explora această zonă de care sunt pasionată”, declară eleva. 

Prietenă și nu prea cu matematica, Roxana spune că perseverența ei și ajutorul profesorilor au determinat-o să ajungă să cocheteze și cu această materie. „Am spus de la început că am ales Mate-Info pentru informatică, matematica nu mi-a plăcut în mod deosebit, chiar dacă mereu m-am descurcat. Cu timpul, cu ajutorul profesorilor am realizat că îmi place și matematica”, declară această râzând. Sincer chiar le mulțumesc profesorilor mei pentru toată răbdarea și dedicația de care au dat dovadă”, a mai spus tânăra. 

Cu toate acestea, absolventa spune că „prima ei iubire” a rămas informatica, tocmai de aceea a decis să meargă mai departe pe această ramură și să studieze la UBB în cadrul Facultății de Matematica și Informatică. 

Vreau să merg mai departe la UBB, Matematică-Informatică, deși știu că e greu, sunt sigură că voi face față pentru că atunci când faci ceva cu plăcere sigur îl faci bine. Acum mai am un ‘obstacol’ de trecut: admiterea, care îmi dă mai multe emoții decât Bacalaureatul”, spune Roxana. 

Pe lângă școală, Roxana s-a concentrat mult și pe „viața din afara orelor”, punând accent pe sport și mult voluntariat. „Chiar dacă în clasa a XII-a principala mea ocupație a fost învățatul, nu mi-am neglijat viața personală. Am făcut mult voluntariat, pestot tot pe unde am putut, am alergat la mai multe maratoane ca să mă bucur de sport și am ieșit cu prietenii, lucruri normale pe care le face un tânăr, la urma urmei”, a mai explicat aceasta. 

Acum se gândește la viața de student și așteaptă cu nerăbdare momentul în care va pune în aplicare tot ce va învăța pe parcursul facultății. Se gândește să rămână în țară chiar și după terminarea facultății, căci pentru ea „Clujul este un oraș frumos, cu de toate, de peste tot poate să răsară o oportunitae și la urma urmei, Clujul este acasă”.




Comentarii Facebook