Elevii de la o școală clujeană au urcat în Muntele Cacovei, la Băișoara, pentru a le duce alimente bunicilor din banii produși de ei - FOTO
Un grup de elevi de la o școală clujeană au urcat în weekend -ul trecut pe Muntele Cacovei, în comuna Băișoara, pentru a le duce alimente bunicilor care trăiesc acolo. Banii au provenit de la un eveniment organizat la școală, denumit ”Winter Bazzar”, unde elevii au vândut ornamente de Crăciun făcute de ei.
La excursie au participat 15 elevi de la Transylvania College, însoțiți de profesori.
”Vârstnicii pe care i-am vizitat au fost foarte emoționați și bucuroși că cineva îi caută, că au cu cine să schimbe o vorbă. Ne-au primit cu căldură și bucurie. O bătrânică a plâns când ne-a văzut, pentru că era de câteva zile singură, soțul era internat la spital la Cluj. Copiii au fost și ei emoționați să vadă cât de deschiși au fost vârstnicii. Au aflat ce înseamnă să locuiești într-un sat izolat, rupt de lume, în plină iarnă. Își puneau întrebări la fiecare casă. Oare cum coboară pe cărarea asta la 80 de ani? Oare cum își fac cumpărăturile? Oare cum poate o bătrânică să meargă să dea de mâncare la vacă pe așa o gheață? A fost o sursă continuă de uimire“, a explicat Alexandra Oană, coordonator al acestei activități.
Copii au conceput singuri planuri prin care să îi ajute pe cei vizitați acum. ”Ce înseamnă un astfel de proiect de service learning pentru copii? În primul rând, le crește empatia și îi face mai conștienți de ce se întâmplă în jurul lor, la nici 50 de km de Cluj-Napoca. Apoi îi învață să ia inițiativă, să își promoveze proiectul și să organizeze o campanie de fundraising. Intenția noastră era să ducem alimente și medicamente, dar apoi copiii au venit cu tot felul de alte idei. De exemplu, pe viitor ar vrea să le ducă vârstnicilor bocanci de iarnă, după ce au văzut că unii dintre ei poartă cizme de gumă“, a mai adăugat Alexandra Oană.
Sebi Stoenoiu (14 ani), elev în clasa a VIII-a la Transylvania College, s-a declarat foarte încântat de experiența pe care a avut-o la Muntele Cacovei: “A fost foarte interesant că am putut să vedem cum e viața oamenilor acolo. Erau foarte deschiși, păreau calmi și fericiți, dar de fapt duc o viață grea, cu multe probleme. De exemplu, nu mă gândeam că trebuie să meargă peste 7 kilometri pe jos doar dus ca să ajungă la niște magazine”.
”Cei mai mulți oameni pe care i-am vizitat au stat toată viața în acel loc. Au copilărit acolo, ceea ce mi se pare foarte greu. Mi-am dat seama că atunci când ajungi la bătrânețe cele mai importante sunt sănătatea și familia. De fapt toți cei pe care i-am întrebat ce vor să le aducem când vom reveni ne-au răspuns să le aducem sănătate. Am văzut și ceva despre care nu știam că se întâmplă: nu aveau cimitir, iar morții lor erau îngropați aproape de ei, în grădina casei. M-am uitat pe cruci. Erau numele fraților lor acolo. Mi s-a părut trist“, a povestit Maria Stoleru (13 ani), elevă în clasa a VIII-a la Transylvania College.
”Drumurile erau pline de gheață și nu aveai pe unde altundeva să mergi. Noi în unele zone efectiv ne-am dat pe gheață, pe burtă și pe fund, nu aveam cum altfel. Nu știu cum puteau ei să meargă pe acolo. Iar când i-am întrebat, au zis că oricum asta a fost o iarnă ușoară, pentru că nu a nins mult“, a povestit și Ioana Stoleru (13 ani), elevă în clasa a VIII-a.
Copiii vor să amenajeze în zonă și un muzeu cu obiecte tradiționale, colectate din timpul excursiilor ce vor urma.
Foto: blog.transylvania-college.ro
0 Comentarii