Miercuri 25 Decembrie

Cel mai cunoscut robot umanoid a ajuns la Cluj. Vezi cat e de simpatic si ce știe NAO să facă FOTO/VIDEO



Elevii din cadrul școlii Transylvania College au avut ocazia de a-l cunoaște și chiar de a interacționa cu cel mai cunoscut robot umanoid, NAO.

NAO este unul dintre cei mai cunoscuți roboți umanoizi din lume, acesta fiind folosit de multe școli din Europa și chiar din lume, pentru a ajuta la proceul de predare și pentru a le crește celor mici interesul pentru robotică și programare. De asemenea, roboțelul este folosit și pentru a interacționa și a le preda copiilor cu dizabilități, precum autismul. Acesta este capabil sa execute mișcări și sarcini complexe, dar este și ușor de programat, astfel încât și elevii să fie în stare să dezvolte mici aplicații prin care să îi poată da comenzi.

 



Pentru a le prezenta celor mici oportunitățile roboticii și a le arăta cum funcționează NAO, la Cluj a venit și Alexandra Șugurel, o tânără româncă stabilită în SUA, care lucrează ca și inginer de robotică, în cadrul companiei care a proiectat pe NAO.

Tânăra spune că NAO este folosit în varii domenii, acesta fiind o unealtă extrem de versatilă, datorită posibilităților nenumărate în care poate fi programat. Acesta este folosit, momentan, pentru a ajuta la predat, pentru a le explica elevilor bazele codării, dar poate fi folosit și pentru a-i ajuta pe bătrâni.

Momentan avem multe proiecte de reasearch, care îl aplică în multe domenii. Unul dintre ele este pentru copii cu autism, care folosește diferite aplicații care au fost dezvoltate de informaticieni și de un profesor de educație specială, care ne-a ajutat și ne-a ghidat. De asemenea, roboțelul este folosit și pentru a-i învăta pe copii să programeze, pentru că sunt foarte entuziasmați să lucreze cu el și de a învăța concepte de codare și programare. Există și programe care folosesc roboțelul pentru îngrijirea bătrânilor. El le poate aduce aminte când să își ia pastilele sau se joacă anumite jocuri cu ei”, a declarat Alexandra Șugurel.

Alexandra a prezentat și un exemplu al modului în care NAO îi poate stimula pe elevi este, cel al unui copil cu autism care a ajuns să își învețe profesorii cum se utilizează robotul și chiar să programeze mici aplicații pe el.

Am avut un copilaș, într-o clasă de copii cu autism și acel copilaș nu putea să vorbească. Era foarte închis în sine, dar a fost foarte atras de roboțel, iar la un moment dat chiar a început să învețe cum funcționează. A învățat chiar mai bine decât profesoara lui cum se folosește, apoi a ajuns să îi învețe și pe ceilalți profesori cum să îl folosească. De atunci, nu doar că a învățat cum să comunice verbal, dar a urmat și acest domeniu și a început să programeze aplicații micuțe pentru robot”, a mai precizat Alexandra.

Elevii vor mai avea ocazia de a-l vedea din nou pe NAO și chiar de a dezvolta aplicații pentru el în cadrul ediției de vara viitoare a taberei de Robotică.

Comentarii Facebook