Vineri 22 Noiembrie

Elevii vor școlile deschise, dar cu reguli de protecție sanitară: „Avem nevoie de măsuri concrete pentru o educație de calitate în vreme de pandemie”


Consiliul Național al Elevilor cere menținerea școlilor deschise cât mai multă vreme, dar cu un set clar de măsuri de protecție pentru elevi și profesori. Elevii spun că legislația ar trebui să prevadă ca școlile să rămână deschise în format fizic până la carantinarea localității, având în vedere că, în aceste situații, riscul de răspândire comunitară a virusului este considerabil mai mare.

Elevii vor școlile deschise, dar cu reguli de protecție sanitară

În cursul zilei de miercuri, au apărut în spațiul public mai multe posibile scenarii referitoare la modificările care vor fi aduse prevederilor legislative în vigoare, care reglementează funcționarea sistemului de învățământ din România în contextul pandemiei de COVID-19. Printre schimbările care au fost deja anunțate de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, se numără și eliminarea prevederii prin care cursurile în format fizic erau suspendate odată ce o localitate atingea pragul de 6 infectări de COVID-19 la mia de locuitori.

Reprezentanții elevilor susțin menținerea școlilor deschise pentru cât mai multă vreme, în condiții de siguranță și protecție sanitară. De aceea, este absolut necesar ca, în cazul în care ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății va fi modificat în sensul eliminării pragului de 6 infectări la mia de locuitori, autoritățile centrale și locale să asigure un set de măsuri de protecție pentru elevi și profesori. Totodată, este necesar ca legislația să prevadă faptul că școlile rămân deschise în format fizic până la carantinarea localității, având în vedere că, în aceste situații, riscul de răspândire comunitară a virusului este considerabil mai mare.

Nu în ultimul rând, reiterăm necesitatea asigurării tuturor materialelor sanitare în școli, dar și implementarea unor controale periodice ale direcțiilor de sănătate publică și ale corpurilor de control ale instituțiilor prefectului, care să evalueze respectarea tuturor măsurilor de prevenire a COVID-19, dar și să aplice sancțiuni, după caz”, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Național al Elevilor.

Auzim tot mai des că școala trebuie să se deschidă prima și să se închidă ultima. Cu siguranță că toți ne dorim să ne întoarcem la normalitatea de acum doi ani, însă autoritățile au datoria de a crea un spațiu propice desfășurării cursurilor, un spațiu în care sănătatea elevilor și a cadrelor didactice să nu fie puse în pericol. Avem nevoie de predictibilitate și măsuri concrete pentru o educație de calitate în vreme de pandemie”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.


Comentarii Facebook