Emilia Șercan, replică dură la adresa UBB după verificarea tezei de doctorat a ministrului Bode: „A picat testul de integritate”
Comisia de etică a UBB Cluj a stabilit că în doctoratul ministrului de Interne, Lucian Bode, sunt fragmentele plagiate, dar nu poate fi aplicată vreo sancțiune. Răspunsul UBB a fost criticat dur de jurnalista Emilia Șercan, cea care a demascat plagiatul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Cu regret o spun, Universitatea „Babeș-Bolyai” a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode. Decizia Comisiei de Etică este una politică: a fost împachetată astfel încât să îi salveze imaginea publică ministrului liberal Lucian Bode și coordonatorului său de doctorat, rectorul Academiei SRI, dar și pentru a nu da satisfacție USR. Cu alte cuvinte, decizia UBB a ales să împace și capra, și varza.
Voi scrie acum câteva observații pe scurt, iar în viitor o să revin cu un text de presă în care voi explica problemele din verdictul dat în cazul tezei lui dr. Bode, dar și ale tezei.
1. Teza de doctorat nu a fost analizată integral de către Comisia de Etică a UBB, care a verificat strict abaterile sesizate de USR.
Teza putea fi analizată integral și trebuia analizată integral din cel puțin două motive:
*(1) exista o cerere explicită a conducătorului de doctorat a lui dr. Bode, prof. Adrian Ivan;
*(2) într-o chestiune de interes public, controversată, universitatea avea obligația publică, academică și morală de-a își apăra reputația, chiar și cu prețul unei decizii dureroase.
2. Paragraful indicat în hotărâre ca fiind “eroare de citare” este un plagiat prin traducere din limba engleză. E adevărat că autorul din nota de subsol este indicat greșit, dar asta nu schimbă faptul că acel paragraf este plagiat.
3. În cazul punctelor 2 - 4 din hotărâre se specifică, în mod repetat, următoarele: „[...] nu rezultă însă cu certitudine dacă plagiatul pe fragmentele identificate a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.
Să le luăm pe rând:
(a) Intenția de a plagia nu poate fi stabilită ca urmare a analizei unui text, iar bunele practici internaționale în materie de evaluare a plagiatului nu iau în calcul intenția sau lipsa ei.
(b) “Necunoașterea tehnicilor de citare” - această formulare, invocată de 4 (patru) ori în hotărâre, este un nonsens raportat la teza lui dr. Bode.
Când într-o teză ai zeci de citate corecte, cu ghilimele și indicarea autorului, cum e cazul tezei lui dr. Bode, NU poți să afirmi că autorul - dr. Bode sau cine i-o fi scris-o - nu a cunoscut tehnicile de citare.
Nu poți, ca membru al Comisiei, să observi în teză zeci de citate corecte, cu ghilimele și atribuire, iar pentru situațiile identificate ca plagiate să invoci “necunoașterea tehnicilor de citare”.
Dincolo de aceste observații, mai e una, importantă, care pleacă de la o declarație pe care prof. Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a UBB, a dat-o jurnalistei Anca Grădinaru de la Europa FM.
Prof. Dacian Dragoș, pe care de altfel îl apreciez, a afirmat că „[...] nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că [...] n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva”.
De șapte ani de zile, de când verific teze de doctorat, în foarte puține situații m-am folosit de softul anti-plagiat - și cu toate acestea am găsit întotdeauna surse în zeci de teze, cărți, articole etc.
Prof. Dragoș a continuat declarația referitoare la munca titanică astfel: „[...] este imposibil pentru că trebuie să ai o bănuială că s-a copiat un text de undeva, n-ai cum să cauți fiecare text, fiecare propoziție, adică nu ai cum să faci lucrul acesta [...]”.
Dovezile de plagiat descoperite de mine în acest șapte ani le-am făcut fără să am vreo bănuială "că s-a copiat de undeva" și fără să am drept premisă de verificare vreo “sesizare scrisă”.
Eu declarația prof. Dragoș o văd ca pe o recunoaștere publică involuntară a complexității muncii de analiză a unei teze de doctorat - și, în consecință, a trudei pe care o universitate de top trebuie să și-o asume pentru a respecta normele de integritate, propria reputație și propriile principii.
Concluzia: de șapte ani fac o muncă titanică și imposibilă. Titanică e, dar nu imposibilă. E posibilă. Condiția este să alegi între capră și varză, nu să-ți propui să le împaci.”, a scris Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.
Reamintim că Comisia de etică a UBB Cluj a stabilit că în doctoratul ministrului de Interne, Lucian Bode, sunt fragmentele plagiate, dar nu poate fi aplicată vreo sancțiune.
„S-au reținut că existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr.14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate în urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %)”, a concluzionat Comisia de Etică a UBB. Comisia UBB ar fi propus sancțiunea avertisment scris, dar și corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită. Această sancțiune ar fi putut fi dată doar dacă Bode ar fi fost membru al comunității universitare (studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi cercetători, personal didactic auxiliar, personal nedidactic).
Citește și: UBB Cluj susține că în doctoratul lui Lucian Bode sunt părți plagiate, dar nu poate fi sancționat
15 Comentarii
Bravo, o doamna adevarata!
@Și frumoasa și desteapta: O lepra securita a coada de topor a SECURITATII!!
acuma ce vrea si sercanoaia ,sa fie deconspirat inca o data turnatorul secu ivan prefesorul....conducatorul de doctorate... amaratul de salajan electrician bode a profitat si el de maretia cosmeliei ubb..stai sa-l vezi pe bolos marcelica cite titluri frauduloase are.... dee filiera magyar nagyvarad...
Cine naiba mai este si individa asta, cu comportament de tip comisar sovietic, care decide cine, ce si cat a plagiat ? si care apare "parca" la comanda... atunci cand este "ordin de zi". In rest nu mai conteaza nimic, conducator de doctorat, referenti, comisii de specialisti, etc. Tare seamana ceea ce se intampla cu ce zicea cineva, cam prin anii '40… Citeste mai departe
"Mihaela dragostea mea, am invins !"
Când teza e cusute de citate cu ghilimele indicare autor, nu poți zice că "lucrarea" are un autor, ci are REGIZOR !
Ordonanțe Pentru Titluri pot rupe dependențe toxice cu posturi și recompense de STAT acolo unde Dr. nu vindecă ci fură, iar "drepturile" nu sunt câștigate ci furate ! A sancționa plagiatorul ar putea impune și amendarea îndrumătorului, a școlii doctorale, idem alte industrii ce pot măslui certificate fie de handicap, fie revolutionar ?
apucativa de offrod frati-lor m-ai lasa-ti atata doktorat sii diploma ka i-ti trebuie dekat skoala vietii sa te deskurci sii m-ai bine ar fii daka m-ai multa lume ar face overland sii ar fii mai relaxati fara atata doktorate sii plagiate konektat la natura inapoi la origine
Ui si la panarama asta vorbeste de plagiat.Ma parasuta si tu ai PLAGIAT pamanat de flori ce esti!!!
@I am Voodoo:
@Esti proasta: Proasta ii mata care naste morti vii!!
@I am Voodoo: idiot mai esti ! de asta merge "bine" tara asta: datorita celor ca tine care au drept de vot...