Examenul de Rezidențiat 2019, în pericol din cauza crizei politice. Care este cel mai SUMBRU scenariu
Examenul de rezidențiat 2019 ar putea să nu se țină în acest an, din cauza haosului din Guvernul Dăncilă și a duelului PSD - președintele Klaus Iohannis.
”Pentru stabilirea numărului de locuri și posturi, OUG 18/2009, art. 3 alin. (2) specifică nevoia semnării unui ordin comun de catre Ministrul Educației și cel al Sănătății. Cum la Educație există doar un interimar (formal, de jure nu există), iar Curtea Constituțională a anunțat astăzi că Iohannis nu poate numi un ministru plin pentru că ALDE a plecat de la guvernare, ordinul nu poate fi semnat. Deci concursul nu poate fi organizat.
Există o singură opțiune, o ordonanță de urgență dată până vineri care să schimbe OUG 18/2009 și să permită emiterea ordinului doar de către Ministrul Sănătății. Însă Sorina Pintea anunțat că nu va face nimic pentru că situația e vina lui Iohannis.
Situația e simplă - dacă nu se întâmplă acest lucru, fie că trece moțiunea de cenzură de săptămâna viitoare, fie că nu, concursul va fi amânat pe termen nedefinit.
Dacă pică Guvernul, nu știm dacă vom avea altul sau când îl vom avea. Dacă vom avea un Guvern nou pe 17 octombrie (foarte puțin probabil), ordinul nu va putea fi emis într-o zi și trebuie să treacă încă un termen de cel puțin 45 de zile până la organizarea concursului (pentru că se schimbă data). Vorbim deci de o amânare până cel puțin în Decembrie.
Însă e posibil ca abia după 45 de zile, după alegerile Prezidențiale, să avem un nou Guvern. Acel nou Guvern va trebui apoi să repete ce am scris mai sus. În acest caz, examenul va putea fi organizat cel mai devreme la sfârșitul lui ianuarie 2020.
În cel mai rău caz, politicienii din opoziție vor forța alegeri anticipate după cele 45 de zile (așa cum cere și USR și cum preferă și PNL). Acest lucru ne va întârzia cu încă cel puțin 3 luni, deci până în martie. Dar atunci va trebui întâi aprobat bugetul țării și abia apoi ordinul de organizare al rezidențiatului. Și așa, e neclar dacă vom putea să semnăm contracte de muncă cu spitalele în timpul anului fără alte schimbări legislative care vor dura și ele.
Scenariul cel mai negru e ca, fără un OUG dat de Guvernul PSD până vineri sau până la moțiune, să putem da Rezidențiatul abia anul viitor în noiembrie. Un an pierdut înseamnă enorm pentru cariera noastră. E încă un an în care până și cei norocoși care au un job sau se pot bizui pe părinți îl vor pierde. Dar cei care nu sunt așa de norocoși? Deci vă rog, haideți să somăm împreună Guvernul să legifereze așa cum e normal, dacă le pasă de noi așa cum spun!”, ne-a declarat unul dintre concurenți.
Amânarea examenului de rezidențiat pune în pericol “integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România”, spun studenții.
“După mii de pagini citite și luni întregi de pregătire intensă, colegii noștri care urmează să susțină cel mai important examen profesional merita o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice”, arată studenții la Medicină.
Apelul integral al Federaţiei Asociațiilor Studenților în Medicină din România
“Viitorii medici solicită soluționarea crizei examenului de rezidențiat și susținerea lui la data anunțată inițial
În lumina recentelor evenimente stipulate în mass-media, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), forul care reunește 11 organizații studențești medicale, reprezentând în total peste 24.000 de studenți la medicină, dorește să tragă un semnal de alarmă asupra situației sensibile în care se afla examenul de rezidențiat programat în data de 17 noiembrie 2019 și importanței vitale a acestuia pentru absolvenții din domeniul sănătății.
După șase ani de facultate, zeci de examene și sute de ore de practică în spitale, studenții își demonstrează cunoștințele acumulate prin susținerea examenului de rezidențiat. Examenul de rezidențiat reprezintă primul pas realizat de absolvenții facultăților de medicină în direcția intrării lor, ca parte activă, în sistemul de sănătate, devenind unica sursă de departajare în alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piața muncii în România.
Pentru ca examenul să se poată desfășura în condiții optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate și numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Educației. În momentul de față acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenței Ministrului Educației și a faptului că instituțiile statului pasează între ele responsabilitatea soluționării acestei crize.
FASMR face un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor spre a soluționa această situație înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital și integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România.
După mii de pagini citite și luni întregi de pregătire intensă, colegii noștri care urmează să susțină cel mai important examen profesional merita o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice.
“Examenul de rezidențiat este mult mai mult decât un examen pentru studenții și absolvenții mediciniști, este momentul la care am sperat și pentru care ne-am pregătit timp de șase ani, care marchează împlinirea vocației unei generații întregi de viitori medici. Colegii noștri mai mari, acum absolvenți, s-au pregătit pentru acest examen al maturității medicale și nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neînțelegeri politice între instituțiile statului. FASMR este alături de absolvenți și solicită soluționarea acestei crize, pentru ca examenul să se poată susține la data anunțată anterior, 17 noiembrie 2019, în condiții optime.” – Teodor Cristian Blidaru, în numele Consiliului Director al FASMR
Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) este o organizaţie studenţească, independentă și non-guvernamentală care reprezintă interesele comune a peste 27.000 de studenţi medicinişti din 11 centre universitare din ţară, în relaţie cu autorităţile statului, cu Universităţile din care fac parte şi cu partenerii externi. FASMR este membră cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations).”
0 Comentarii