Miercuri 25 Decembrie

Exclusiv - Clujeanca ce face adevărată artă prin prăjituri. A apărut în The Guardian și a fost îndrumată de chef Dumitrescu: ,,Reprezint țara”


Pictura, sculptura, muzica, literatura și dansul sunt cele mai cunoscute tipuri de artă, însă nu singurele. Pasiunea, combinată cu munca și dorința de a crea ceva frumos, sunt ingredientele prin care orice om poate să ducă ambiția sa la rangul de artă. Acesta este și cazul lui Ilona, clujeanca care ,,sculptează” diferite forme și decorațiuni din simple alimente. 

Ilona Zoltani s-a născut în Sighișoara însă s-a mutat în Cluj-Napoca de peste 30 de ani, înainte de revoluție. Copilul ei a fost unul dintre motivele principalele pentru care a început să facă din simple prăjituri, adevărată arta. 

Participarea la două ediții la emisiunea ,,Șefi la Cuțite”, unde a reușit să ajungă până aproape de faza de alegere a echipelor, a fost un moment crucial pentru crearea artistei care a reprezentat România la mai multe concursuri internaționale. Mai mult decât atât, chef Florin Dumitrescu a ajutat-o și îndrumat-o pe Ilona în a-și urma pasiunea.

,,Am participat la Chefi la cuțite, de două ori, unde am fost aproape de alegerea echipelor. Discutasem cu unul dintre chefi și îmi spunea că dacă sunt așa de pricepută în prăjituri, de ce nu mă reorientez, la care răspunsul meu a fost: «La 50 de ani ce să mă mai reorientez?». Eu de fapt sunt un 'șoricel de birou'. M-a tot impulsionat, iar la un moment dat am spus: «Hai să încerc». M-am înscris la un curs de patiser și după aproximativ un an de zile l-am finalizat.”, a povestit clujeanca. 

Ilona a lucrat, la propunerea unui apropiat, pentru o perioadă de timp, la o patiserie cunoscută situată pe Bulevardul Eroilor, până când a dezvoltat o boală specifică meseriei care a făcut-o să renunțe.

,,După o perioadă, am dezvoltat o boală specifică acestei meserii, sindromul de tunel carpian. Nu am mai putut să mai profesez ca patiser, așa că am trecut la decoruri. În timp, am devenit din ce în ce mai bună până când am ajuns să particip la mai multe concursuri sau colaborări internaționale”, a explicat femeia. 

În 2023, la concursul Cake International, NEC, desfășurat în Birmingham, Anglia, piesa propusă de Ilona Zoltani a fost publicată în The Guardian, moment-cheie în cariera artistei. 

,,Anul trecut am avut cea mai mare satisfacție a mea, nici medaliile nu mi-au dat o satisfacție atât de mare. Am fost publicată în The Guardian, în Anglia. Am fost una dintre puținii artiști care au reușit această performanță.”, a mai spus aceasta. 

WhatsApp Image 2024-11-23 at 09.11.43.jpeg

,,Nu toată lumea poate să facă artă din asta” 

Clujeanca a lucrat în domeniu aproximativ 4 ani de zile, timp în care și-a dedicat aproape întreaga viață acestei meserii. Muncind între 14-16 ore pe zi, fără să aibă parte de viață socială, a renunțat într-un final, din mai multe motive. 

,,Am lucrat și în domeniu aproximativ patru ani de zile, însă pentru că specialiștii în acest domeniu în România sunt foarte puțini, toată lumea știe să învârtă o vată de zahăr, dar nu toată lumea poate să facă artă din asta. Patronii care pun mâna pe un artist îl muncesc până când nu mai poate. Lucram foarte mult, 14-16 ore, nu aveam viață personală, așa că am renunțat. Din acest motiv m-am reîntors la birou”, a mai zis Ilona.

Cu toate că a reușit să câștige 3 medalii la concursul Cake International, unde participă în jur de 1000 de concurenți, nu a obținut pentru România medalia de aur. Motivul? Aeroportul Internațional Avram Iancu. Cu toate că le-a atras atenția asupra piesei care poate suferi foarte ușor daune, dacă nu este manevrată cu grijă, angajații de la aeroportul din Cluj nu au ținut cont de acest aspect. 


,,Am câștigat recent doar un bronz, din cauza celor de la aeroportul din Cluj, care mi-au răscolit și răsturnat piesa. Le-am specificat să aibă foarte mare grijă deoarece, până la urmă, reprezint țara la un concurs internațional. Mi-au rupt-o. La concurs mi s-a spus că am pierdut medalia de aur fiindcă a fost deteriorată. 

E foarte greu să călătorim cu astfel de piese foarte sensibile. Totuși, e un aliment, nu e plastic sau metal. La astfel de concursuri trebuie să fie perfecțiune, nu se discută dacă rămân urme, lipici sau alte lucruri. Munca de luni de zile se poate distruge în două secunde la scanerul de la aeroport. Nu e deloc ușor, mai ales că noi aceste lucruri le facem gratuit, nu ne sponsorizează nimeni. Un astfel de concurs mă costă aproximativ 1000 de lire. Totul este făcut din pură pasiune,” a explicat aceasta. 

WhatsApp Image 2024-11-23 at 09.12.53.jpeg

Zile, săptămâni sau chiar luni de muncă intensă lucrează clujeanca pentru a reuși să creeze aceste piese care par desprinse din cărți. Fiecare detaliu, fiecare piesă, trebuie lucrată cu dexteritate cu mare atenție pentru a face dintr-un ,,aliment” o adevărată poveste.

,,Cel mai recent, am lucrat inclusiv cu lupa, fiind piese minuscule. Tot exponatul a fost de 20 de cm, în care eu am spus o întreagă poveste. Durează zile întregi, chiar luni, atunci când vorbim de o piesă mai complexă. Pasta este moale, la căldură începe să se topească. O chestie rudimentară o poate face aproape orice om. Trebuie să îți placă la nebunie, să ai un simț artistic și vizual", a mai povestit aceasta. 

În România acest tip de artă nu este cel mai cunoscut sau apreciat, însă valoarea pe care o aduce Ilona Zoltani în acest domeniu, pentru România, este indiscutabil. 

,,Noi nu ne mai numim cofetari, suntem numiți artiști în vată de zahăr”, a spus femeia într-un final.


Comentarii Facebook