Experiența de COȘMAR a unui părinte din Cluj prin spitalele orașului ”campion absolut al dezvoltarii in Romania”


Un părinte clujean a dat piept cu problemele reale și dure ale sistemului sanitar clujean, din orașul considerat ”performerul zilei, campionul absolut al dezvoltarii in Romania, modelul de urmat fara nici o rezerva”.

Realizatorul de radio Tudor Runcanu a relatat cum la Spitalul de Pediatrie nu este aer condiționat, iar copiii stau la 40 de grade în salon, dar și cum la Spitalul de Recuperare nu merge liftul, deși unitatea are 9 etaje.

Nici la spitalul privat din Cluj-Napoca lucrurile nu stau mai bine, unitatea neavând niciun medic în week-end.

Eu cred ca atâta vreme cât nu vom spune lucrurilor pe nume, nimic din ceea ce vom spune mai apoi nu va mai avea aceeasi importanta. Am invatat sa ne imbatam cu apa rece si sa repetam, si devine limba de lemn pe zi ce trece, cum ca orasul asta e performerul zilei, campionul absolut al dezvoltarii in Romania, modelul de urmat fara nici o rezerva. Ma tem ca dincolo de cuvinte e doar o toba goala batuta in primul rind al tribunei cu suporteri.

Un simplu accident al unui copil te poate trezi brusc la realitate. Si realitatea e construita din crimpeie gri si negre. Am trait in acest week end, pe pielea mea, adevarata realitate a acestui oras. Stiati ca la ora la care se schimbau mingi festive peste fileul Salii Polivalente, la Spitalul de Pediatrie, copii loviti de masini, taiati de drujba sau operati de apendicita, se chinuiau la peste 35-40 de grade in saloanele lipsite de aerul conditionat? Nu exista asa ceva nici pe holuri, nici in salile de asteptare, tocmai acum cind ne pregatim sa inauguram o strada inteligenta in cartierul Marasti. 

Stiati ca, in timp ce zburau vesele mingile de tenis in cea mai mare sala de sport din Transilvania, la spitalul de Recuperare nu functiona nici un lift? Am vazut bolnavi in carje chinuindu-se sa urce treptele pentru ca facusera imprudenta de a cobori scarile sa cumpere niste apa, am vazut oameni urcând cu copii in brate 7, 8 sau 9 etaje, pentru ca li s-a interzis sa foloseasca unul dintre cele doua lifturi. De ce nu functionau? Astept un raspuns. 

Stiati ca, incercind sa apelez, dupa toate variantele logice, la singurul spital privat din Cluj, lansat cu reclame de zeci de metri patrati de luni bune, lansat cu campanii de marketing inteligente, am avut surpriza sa descopar doar o cladire uriasa, cu gazonul taiat regulamentar, insa fara nici un medic? Nici un medic! Doar o receptionera stinghera si rusinata.

Le-am trait si vazut pe toate pe pielea mea in week endul trecut si m-am hotarit azi sa nu mai tac, sa nu ma mai prefac ca e ok asa de dragul palmaresului acestui oras. Stiu ca nu se pot schimba rapid aceste lucruri pentru ca ADN-ul nostru este putred. Nu suntem nicaieri in fruntea niciunei revolutii, suntem doar in vorbe si fotografii retusate mereu si mereu.

Fac insa un apel, as vrea sa ne unim, cei care simtim ca ne putem uni, si sa dotam cu aer conditionat holurile si saloanele Spitalului de Pediatrie Cluj. La ora la care cititi aceste rinduri sunt copii mici, cel mai mic are 5 saptamini, care se topesc de cald acolo fara sa ii pese cuiva. Aerul conditionat nu e un semn de modernitate, ci unul de normalitate. Nu e mare lucru. As vrea sa cred ca putem cumpara citeva aparate. Stiu ca e birocratie in sistemul sanitar, dar daca nu vom face acum ceva, mai tarziu vom fi prea obositi sa o mai facem... 

As vrea sa fim impreuna, in aceeasi tribuna de suporteri, si pentru meciurile cu adevarat importante”, a relatat cunoscutul om de radio Tudor Rucanu.

Managerul Spitalului de Recuperare este în concediu până în 20 iunie și nu a putut comenta situația. Secretara de la Spitalul Clinic de Recuperare a spus că ”cel mai bine așteptați până mâine ca să vorbiți cu specialistul nostru. Noi facem ce putem pe salariile pe care le avem. Mâine puteți vorbi cu doamna manager, dimineața la 9 sau între 10.30 și 12.00 când vine la semnat acte”, a spus aceasta.

Cert este că pe site -ul Spitalului de Recuperare Cluj este organizat concursul pentru angajarea unui liftier. ”Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca organizeaza in data de 10 Iulie ora 10:00 - un concurs in vederea ocuparii unui post vacant pe durata nedeterminata de muncitor calificat IV - liftier”, este anunțul de angajare.

În Spitalul de Copii există secții care beneficiază de sisteme de ventilație avizate medical, cum sunt sălile de operații și unitatea de primire a urgențelor.

În saloane, montarea de aparate casnice de aer condiționat nu a fost recomandată de către medicul epidemiolog, deoarece ridicând praful și antrenând curenții de aer se favorizează infecțiile intraspitalicești. Aparatele de aer condiționat se vor monta numai unde se primesc avize de la medicul epidemiolog”, a precizat Daniela Drăghiciu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Cluj.

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj și Spitalul de Copii Cluj sunt în subordinea Consiliului Județean Cluj, instituție de stat care face investiții în clădiri și infrastructură. Activitatea medicală este subordonată Ministerului Sănătății.

Comentarii Facebook