Duminica 22 Decembrie

Experiență umilitoare pentru o femeie cu dizabilități în mai multe instituții publice din Cluj-Napoca: ,,Când vom avea și noi drepturi minime în România?”


O femeie care are o dizabilitate locomotorie a trăit o experiență cu adevărat umilitoare în mai multe instituții publice din Cluj-Napoca. Aceasta s-a plimbat dintr-un loc în altul în căutarea unei toalete accesibile, însă, s-a lovit doar de răspunsuri negative. 

Femeia se afla la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj pentru a depune o sesizare cu privire la lipsa unei rampe dintr-o instituție privată. Aceasta a vrut să folosească toaleta, însă angajații au informat-o că instituția nu are o baie potrivită pentru persoanele cu dizabilități.

,,Am o dizabilitate locomotorie și ieri, la OPC CLUJ, am vrut sa fac o sesizare pentru lipsa unei rampi și am întrebat unde au baia adaptată. Au spus ca nu au, ca au doar rampa, pe care o folosisem” a declarat femeia pentru Știri De Cluj.

Aceasta se aștepta cumva ca cei de la Protecția Consumatorului să nu aibă o toaletă accesibilă. 

,,M-am așteptat cumva ca la OPC să nu fie”, ne-a mărturisit femeia.

Pe lângă dizabilitatea locomotorie, femeia suferă și de o boală care necesită ca aceasta să fie hidratată în permanență, o toaletă accesibilă fiind absolut indispensabilă în cazul ei. 

Astfel, femeia s-a orientat spre o altă instituție publică, găsind Inspectoratul Județean în Construcții în apropiere, tocmai instituția la care se pot depune sesizări privind lipsa corpurilor sanitare pentru persoanele cu dizabilități.

,,Am căutat pe net altă instituție publică rapid, iar cea mai apropiata era cea a Inspectoratului în construcții. M-am dus acolo pentru 2 motive: ca sa fac o sesizare ca OPC nu are wc pentru cei cu dizabilități și ca sa merg la wc.” a declarat femeia.

Mare i-a fost surpriza atunci când a aflat că nici Inspectoratul Județean în Construcții - instituția care dă amenzi pentru că nu exista băi accesibile în instituțiile publice sau private - nu are o baie accesibilă.

,,Am ajuns acolo și surpriză, nu aveau nici ei. Nu am fost niciodată într-un Inspectorat în Construcții care să nu aibă toaletă accesibilă. Ei în loc sa faca inspecții să vadă unde nu sunt toalete, chiar ei n-au WC accesibil”, ne-a povestit femeia, care a menționat că în orașul său natal această instituție dispune de toalete potrivite persoanelor cu dizabilități. 

Mai mult femeia susține că, pe lângă lipsa toaletei, la IJC nu existau nici alte corpuri accesibile, vitale pentru multe persoane cu dizabilități. 

,,Nici rampă la parter, nici bară, nici nimic”, a spus femeia.

Aceasta a revenit din străinătate recent iar acolo toaletele accesibile se găsesc oriunde, spune ea. 

,,Am în tren, am în cimitir, am în orice instituție”, a subliniat aceasta.

Ba chiar femeia a fost îndrumată de către personalul IJC să meargă la Iulius Mall, unde ar putea găsi o toaletă accesibilă: ,,Nu au deci baie adaptată și mi s-a spus sa merg la Iulius Mall, că e cea mai apropiată variantă”.

Amintim că între IJC și Iulius Mall sunt aproape 2 kilometri, adică o plimbare de aproape jumătate de oră, timpul fiind unul și mai mare în cazul unei persoane cu dizabilități. 

Natura dizabilității îi permite femeii să se deplaseze, în unele cazuri, fără a fi nevoită să utilizeze scaunul rulant, astfel, deși îi era frică că va cădea, femeia a decis să încerce să folosească toaleta instituției. 

,,Doamna portar a ieșit să mă ghideze spre Iulius Mall, și m-a întrebat dacă nu vreau să încercăm totuși, că ea stă în ușă. S-a oferit ea să mă ajute să urc iar scările care nu au bară sau rampă, pentru un wc neadaptat, și să fie ea lângă usa, în caz de ceva. M-a ajutat să urc scările din nou. Inițial n-am vrut să merg că știam că o să cad, pentru că am mai căzut”, a spus aceasta. 

Deși femeia a reușit să intre în toaletă, din cauza lipsei unor corpuri de susținere, aceasta a căzut rănindu-se la mână. Mai mult, a fost nevoită să se târască și să se agațe de geam pentru a putea să iasă din toaletă.

,,Am căzut în wc, nefiind bara vitală pentru cei cu dizabilități fizice.  Am o tehnică, să mă trag, să mă prind de ușă, geam, exact cum am făcut și acolo.  În cazatura mea m-am lovit la mână. Ce ar fi să merg la IML și să merg în instanță”, ne-a relatat femeia.

Femeia a ajuns și la IML după căzătură, unde fără nici un fel de surprize, a constatat că nu exista nici acolo toaletă accesibilă. 

Aceasta a depus la Inspectoratul Județean în Construcții două sesizări, una în care se menționa că cei de la Protecția Consumatorului nu au toaletă pentru persoanele cu dizabilități și alta chiar pentru Inspectoratul Județean în Construcții, în care i-a somat să-și rezolve problemele referitoare la accesibilitate.

Femeia, care este încadrată în gradul 1 de handicap a descris toată exeperiența ca ,,o umilință totală”, întrebându-se când va reuși și țara noastră să le ofere condiții decente persoanelor cu dizabilități: ,,Când vom avea și noi drepturi minime în România?”

Comentarii Facebook