Experții contabili din dosarul OPRIȘAN, reținuți de DNA. Unul dintre ei este din Cluj
Procurorii DNA au dispus reținerea a doi experti judiciari, unul din Cluj și altul din București, care trebuiau să întocmească o expertiză judiciară în dosarul în care baronul de Vrancea, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, este judecat la Judecătoria Cluj Napoca pentru abuz în serviciu.
Cele două experte judiciare sunt Roxana Cernea (foto) din Cluj Napoca și Elena Mușuroiu din București. Procurorii DNA susțin că Roxana Cernea a fost numită de judecătorul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj Napoca pentru a efectua o expertiză financiar contabilă în dosarul lui Marian Oprișan. Acest dosar se judecă de mai bine de opt ani la Judecătoria Cluj Napoca.
La ultimul termen de judecată, care a avut loc în această săptămână, procesul a fost amânat pentru a 33-a oară din cauza faptului că expertiza contabilă nu a fost finalizată.
Procurorii DNA susțin că experta Roxana Cernea, deși trebuia să întocmească expertiza contabilă nu a făcut acest lucru. Mai mult, Cernea s-a înțeles cu Elena Mușuroiu, expert parte, numit de unul dintre inculpații din dosarul lui Oprișan, și plătit de acesta, ca expertiza să fie realizată chiar de aceasta.
”Astfel, Cernea Ileana Roxana a acceptat ca Mușuroiu Elena Valentina să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, fără a avea nicio contribuție, rezumându-se doar la a-și însuși expunerea, argumentația și concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus menționat, prin semnarea documentului”, arată DNA.
De asemenea, mai susțin procurorii DNA, expertul Cernea și-a încălcat grav atribuțiile de serviciu prin faptul că ”a stabilit împreună cu Mușuroiu Elena Valentina modul în care vor aborda expertiza, așa încât să servească intereselor inculpaților judecați și, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului. Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Mușuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanță să analizeze documentele puse la dispoziție și să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv.
În dosar mai este cercetat în stare de libertate expertul Liviu Macovei despre care se susține că a semnat raportul de expertiză contabilă deși știa că nu a fost semnat de expertul Cernea ci de expertul Mușuroiu numit de unul dintre inculpații din dosar.
Marian Oprişan a fost trimis în judecată în 2006. De atunci şi până în prezent, procesul a fost strămutat de două ori la Judecătoria Cluj Napoca, unde a şi început judecata pe fond. În total, au existat 33 de termene de judecată, fiind audiaţi martori şi administrate probe peste probe.
Prelungirea nepermisă a judecăţii acestui dosar a determinat-o pe Laura Codruţa Koveşi să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a se constata dacă magistratul chemat să judece această cauză se face sau nu vinovat de vreo abatere disciplinară.
Acuzaţiile care i se aduc lui Oprişan datează din anil 2004, când Consiliul Judeţean Vrancea a beneficiat de o alocare importantă de fonduri, 1.9 milioane de dolari, pentru pietruirea unor comune. DNA susţine că licitaţia a fost câştigată de trei firme apropiate de Oprişan, şi anume Aispa Stars 95, Top Media SRL, Utilaj Construct SA, societăţi care nu dispuneau de utilajele necesare pentru a executa aceste lucrări.
Acuzațiile aduse de DNA:
CERNEA (PINTEA) ILEANA ROXANA, expert financiar contabil, pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și fals intelectual
MUŞUROIU ELENA-VALENTINA, expert, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la favorizarea făptuitorului și complicitate la abuz în serviciu
MACOVEI LIVIU, expert, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
-------------------------------------------------
UPDATE
Cei doi experți contabili, clujeanca Roxana Cernea și Elena Mușuroiu, au fost duse în fața judecătorilor, iar Instanța a decis ca acestea să fie arestate preventiv pentru 30 de zile.
1 Comentariu
Daca e sa-l credem pe cuvant pe inculpatul Borza si domnii Vulpescu, Butnaru, Chitoiu si fosta d-ra Truta ca Hidroelectrica s-a aflat cu adevarat in stare de insolventa si nu a fost un trucaj atunci de ce nu sunt arestati toti directorii economici din Hidroelectrica care au elaborat semnat si prezentat Ministerului de finante situatiile financiare… Citeste mai departe