Expoziție care prezintă imagini cu sportul clujean de acum 200 de ani
Vernisajul expoziției ”Arhiva în mișcare. Memoria vizuală a sportului clujean” are loc în 16 noiembrie 2018, de la ora: 18:00, la Universitatea Sapientia, Calea Turzii nr. 4, corp B, etaj 1.
Program de vizitare: 17 noiembrie – 9 decembrie 2018, între orele: 10:00-19:00.
Viața sportivă din Cluj și-a dat startul acum 200 de ani, odată cu înființarea școlii de scrimă de către Gaetano Biasini în anul 1818. Cu două decenii mai târziu, în 1839 s-a născut și fotografia, care spre sfârșitul secolului al 19-lea a devenit un bun prieten al sportivului. Primele fotografii reprezentând sportivi au fost portrete sau fotografii de grup produse în incinta atelierelor fotografice. Atunci când fotografia instantanee devine posibil tehnic, se naște un nou gen vizual: fotografia sportivă. Corpul sportivului reprezentat ca și o statuie în fotografiile de atelier, se animează, mișcarea, evenimentul sportiv devine adevăratul subiect al imaginii. Fotografia sportivă este fixată pe performanța extraordinară, aproape suprareală a corpului uman. Mișcarea surprinsă de aparatul de fotografiat devine un spectacol modern prin care performanța sportivă poate fi însușită și transmisă spre societate.
Memoria vieții sportive clujene a fost păstrată de fapt de memoria vizuală prezervată de imagini, care au fost colecționate de către istoricul de sport, András Killyéni. Imaginile provenite din diferite colecții și albume private au fost prelucrate și arhivate de către Asociația Audiovizuală Transilvană în cadrul proiectului intitulat Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual. 200 de ani de sport organizat la Cluj în imagini.
Expoziția Arhiva în mișcare spune succint povestea sporturilor clujeni așa cum s-a păstrat prin aceste „madeleine”-uri vizuale, totodată este preocupată și de felul în care aceste materiale vizuale pot fi revitalizate, puse în mișcare. În cadrul expoziției împărtășim povestea primilor sportivi care au inițiat sporturile moderne în Cluj începând cu ultimele decenii ale secolului al 19-lea: patinajul, atletismul, ciclismul, jocul de tenis și fotbalul, precum și schimbările produse odată cu cele două războaie mondiale, care duc la apariția unor echipe și sporturi noi (de exemplu handbal și baschet), și în urma acestora se nasc noi tipuri de competitivitate. Fotografiile de arhivă, cu o vechime de 120 de ani oare cum pot activiza memoria și imaginația clujeanului contemporan? Cum se transformă o colecție de imagini într-o arhivă, iar haosul cutiei cu memorii cum devine istoria structurată a sportului?
Imaginile arhivate au fost donate de: Beke Lajos, Buksa Emil, Apáczai Csere János Baráti Társaság, Barbul Mónika, Killyéni Imre, Kovács Hintz Edith, urmașii lui Manouschek Ottó, Orbán Olga, Páll Elemér, Cselényi László și Cselényiné Sütő Ágnes.
Imaginile colectate și arhivate în cadrul proiectului pot fi vizionate pe o pagină web care va fi lansată în cadrul vernisajului. Dacă aveți în posesie imagini legate de istoria sportului sau istoria fotografiei din Transilvania, și ați fi dispus să le includem în proiectul nostru de arhivare și cercetare, vă rugăm să ne contactați.
Colaboratorii expoziției
Responsabil proiect: Blos-Jáni Melinda
Curator: Újvári Dorottya
Cercetare istorică: Killyéni András
Studii teoretice: Péter László, Ferenczi Szilárd, Blos-Jáni Melinda
Digitizare, catalogare: Kovács Flóra, Újvári Dorottya
Editare foto analog: Dózsa Endre
Redactare imagini: Mira Marincaș, Tóth Orsolya
Redactare publicații: Sütő Ferenc
0 Comentarii