Vineri 22 Noiembrie

”Facem un Cluj pentru oameni sau un oraș pentru profit?” - Civicii cer ca investitorii imobiliari să cedeze locuințe sociale Primăriei


Activistul civic Adrian Dohotaru îi cere primarului Emil Boc să nu mai autorizeze ansambluri imobiliare, dacă investitorii nu cedează o parte din locuințe Primăriei pentru a fi folosite ca locuințe sociale. 

În zona fostă industrială a Clujului se anunță cea mai mare concentrare de capital imobiliar din țară: câteva miliarde de euro pentru locuințe, pentru mall -uri și birouri. Din păcate, primăria nu reglementează și un procent anume de locuire socială din ceea ce dezvoltă imobiliarii privați, nici nu construiește public. 

Există precedente: în urma cererilor noastre repetate, primăria a cerut 5% unui investitor imobiliar sa cedeze primăriei. Ei bine, acest procent trebuie crescut si generalizat la toți investitorii. Primăria mai are un moment bun de construcție de locuințe sociale de acum 15 ani, pe malul Someșului, care e un exemplu de urbanism solid despre cum trebuie construit, net superior dezvoltării private. Acest exemplu e putin cunoscut, trebuie multiplicat. 

Primaria condusă de Emil Boc menține în fosta zonă industrială un bloc gol de foste locuințe muncitorești într-o zona cu risc de evacuare. Acel bloc gol de ani buni, paradoxal reabilitat recent, trebuie locuit de oameni vulnerabili. Suntem în fața unei alegeri: facem un oraș pentru oameni sau un oraș pentru profit? Nu doar oamenii vulnerabili nu își vor permite prețuri de 150.000 de mii de euro sau chirii de 500 de euro la două camere, ci mai multe categorii sociale. Sper sa avem înțelepciunea și compasiunea ca să luăm alegerile potrivite și reglementările necesare pentru piața locativă. 

Și despre alegeri e tema festivalului One World Romania, unde în deschidere a fost proiectat filmul pe care l-am regizat, 'Moartea lui Iosif Zagor', care filmează inclusiv despre zona industrială și vecinii în risc de evacuare din această zonă fostă industrială a Clujului de pe malul râului. Sper ca vocea lui si vocile noastre să fie auzite pentru ca orașul să se dezvolte mai sustenabil”, a precizat Adrian Dohotaru.

Zona industrială a Clujului este ținta mai multor proiecte de mare anvergură, care însumează minim 2 miliarde de euro. 

Primăria Cluj-Napoca a ajuns să cumpere locuințe de pe piața liberă și apoi să le dea sub formă de locuințe sociale persoanelor defavorizate. Prețul unui aparttament de 50 de mp începe de la 120.000 de euro, astfel că proiectul este dezavantajos, iar activiștii civici cred că s-ar putea obține rezultate mult mai rapide dacă investitorii ar fi obligați să cedeze din locuințe, dacă vor să construiască în Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook