Factură gigantică la o biserică de cartier din Cluj! Peste 30.000 de lei la Catedrala din Mănăștur. Preot paroh: „A venit făcătura la gaz”
Criza energetică îi lasă stupefiați și pe unii clerici. O factură gigantică a fost primită de un preot paroh la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mănăștur, Cluj.
„A venit „fãcătura” la gaz. Nu ar mai fi multe de zis, pur și simplu sunt fãrã cuvinte. Tocmai ce am primit factura la gaz, pe luna ianuarie. Din pricina faptului cã de la începutul anului tariful ne-a fost mãrit cu 250%, avem de plată suma de 32.714 lei. Asta numai pe luna ianuarie. Baiul și mai mare este că suntem abia în mijlocul iernii”, a scris preotul Dan Cismaș pe pagina sa de Facebook.
Potrivit calculelor făcute de acesta, biserica va fi nevoită să achite mai mult de o mie de lei pe zi.
„Aș putea sã încep sã calculez cât plãtim pe orã. Sã nu creadã cineva cã stãm în mânecã scurtã; în bisericã sunt 16 grade, cât sã ne putem ține slujbele zilnice.Oricum, ne înscriem cu grație pe lista bisericilor, mãnãstirilor și asezãmintelor care au primit facturi la energie de zeci sau sute de mii de lei lunar. Cine plãtește aceste facturi? Tot enoriașii, bieții de ei, care au primit și acasã facturi duble la întreținere”, explică preotul.
Dan Cismaș subliniază că pe luna ianuarie a anului trecut, Catedrala din Mănăștur a avut de plătit doar 12.900 de lei pentru luna ianuarie.
„Acum avem 32.714 de lei. Aproape triplu. Când vi s-a triplat un venit într-un an de zile? Orice creștere a veniturilor (salariu, pensie etc) se face cu 5-10, maxim 20%. Și atunci cum e posibil ca aceastã cheltuialã sã se tripleze de la o lunã la alta? Am sunat și am cerut explicații. Ideea e cã trebuie sã plãtim, iar pe urmã „vedem ce se poate face”. Eșalonãm. Rate doar cu buletinul. Mulțumim, sunteți foarte drãguți!”, a mai adăugat preotul paroh de la Catedrala din Mănăștur.
Preotul a publicat și imaginea facturii fiscale de gaze naturale, pentru luna ianuarie.
Istoricul Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mănăștur
Uriașa biserică cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, cunoscută și sub numele de ”Catedrala din Mănăștur”, a fost sfințită în anul 2019, după 20 de ani de construcție. Parohia din Mănăștur are un istoric ce se întinde până în anii 1920, când slujbele pentru românii din Mănăștur se oficiau la biserica Calvaria, situație care a durat până la Revoluția din 1989.
Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, închinată Eroilor Revoluției de la 1989, s-a zidit între anii 1990-2018 și este cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în data de 6 mai 1990 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, prin implicarea directă a preotului paroh Vasile Raus.
Datele publice indică sume uriașe de bani care s-au dus din bugetul public al Primăriei Cluj-Napoca spre Parohia Ortodoxă Română ”Sf. Apostol Petru și Pavel” din Mănăștur. În 2010, a fost alocată suma de 500.000 de lei, iar, în 2013, suma de 300.000 de lei, pentru a fi continuate lucrările la această biserică uriașă. Astfel de sume au fost alocate în fiecare an.
21 Comentarii
fa biserica mai mica data viitoare, nu is chiar asa inalti enoriasi
Dume care să ne facă să ne simțim privilegiați pe noi cei care nu am semnat un contract nou venit odată cu "liberalizarea pieței" pleznită peste noi de către trădătorii ăștia de neam și de țară. Într-adevăr lovesc bisericile cu predilecție, căci sataniștii urăsc Biserica. Pe noi încă ne țin la scurtul lesei, ca să nu mușcăm.
Acționați-i în instantță… Citeste mai departe
Gazul e inca mult prea ieftin. Daca ar fi cat de cat scump, s-ar ieftini locuintele, ca cei care stau singuri in 3 camere s-ar muta in garsoniera, si nu s-ar ocupa 3 camere de persoana.
Eu nu inteleg cum se pot plange oamenii care-si permit locuinte de 2500 euro/mp, ca e scump gazul. Bine ca nu se plang ca-s scumpe chibritele. Pe de alta parte cand au facut tavanul la 30 de metri, nu s-au gzndit ca se incalzeste cu mult gaz?
Daca a trebuit sa fie mare si inalta in loc sa fie eficienta energetic ... izolatie 0 si acuma se plang de facturi ...
Prea mare volumul….make it smaller
Alt subiect zace pe wiki. În 2005 E.ON a luat 51% din Electrica Moldova de la stat, contra 100 milioane euro și 51% din Distrigaz Nord tot de la statul român -alienat- contra 300 milioane euro. În 2011, E.ON avea 1,5 mil. consumatori de gaz 25,8 TWh și 1,4 mil. de curent 3,44 TW de facturart. Deci, aparent, compania străină distribuie și facturează… Citeste mai departe
Platesc rrumanii bobor PSBTHLIMC....
@andi:
O p r i t i delirul andi!
Stop: ura, minciuna, propaganda, delir, troll=andi!
@Opriti!: lasa mascariciu in pace ....... ce draq vrei sa citesti daca pleaca ? ce factura de gaz are biserica ? :))
@Opriti!: putzzulika, ce te-ai atacat ase?
E cea mai mare biserica din Cluj, băi. Auzi la ăștia că biserică de cartier.
@Bis: hoa ce mare este mânchiaţiaş...şhi ce frumooossss....
Ramane mai putin ciubuc( sau deloc) din cutia milei....
@Mihai: Sa adune taxa de gaz la fiecare slujba. Numara cati oameni is in biserica, imparte gazul pe saptamana, si la iesire aduna cotizatia.
@csj: cănd s-au construit catedralele,nu s-a gândit nimeni că vine vremea când nu mai poți permite să încălzești aceste clădiri. Au mai fost vremuri grele dar niciodată nu a fost gazul atât de scump ca și în capitalizmul acesta de mafioți. Am ajuns acolo că am vândut tot la străini, ei ne vând acum gazul și curentul cu cât vor ei și nimeni în afară… Citeste mai departe
Stați să vedeți cât o să vină la catedrala mântuirii neamului. atunci să vezi lacrimi și suspine. că doar îs bani de la buget și enoriași. nimeni nu se gândește când se face ceva din bani publici cât o să fie cheltuielile de exploatare. că doar are statul bani. Amin.
Cum adică gigantica ? Cât credeau ca e factura sa încălzești toat magauaia aia . E cât un bloc
Măriți taxa la parcarea din curtea bisericii, că sunteți singura biserică din lume care are așa ceva. Hai duminică mâna întinsă și faceți două ture la enoriași, mai ales la cei care stau afară în frig și nu beneficiază de căldură.