Facultatea de Medicină de la Cluj, criticată de France 2: Șase stagiari suspendați la Paris pentru incompetență
Facultatea de Medicină din Cluj este criticată de televiziunea France 2, iar acuzațiile lansate vorbesc despre slaba pregătire pe care tinerii francezi o primesc.
Într-un reportaj realizat la Facultatea de Medicină de la Cluj, jurnaliştii din Hexagon afirmă că pregătirea primită aici este sub standardele franceze. Medici şi cadre din Ministerul Sănătăţii spun că unora dintre absolvenţii de la Cluj, reveniţi în Franţa pentru stagiatură, le lipseau noţiuni elementare.
1.200 de studenţi din Hexagon urmează cursurile în limba franceză susţinute de profesori români, la Facultatea de Medicină de la Cluj. Majoritatea, afirmă France 2, sunt studenţi care nu au reuşit să intre la facultăţi de medicină din Franţa. Unii recunosc deschis că acesta este motivul pentru care au ales Clujul.
Student: ”Ştiam că primul an la Medicină în Franţa nu e pentru mine. E adevărat că aş fi preferat să mă duc în Dubai, decât în România”
-Deci ai vrut să ocoleşti examenul de admitere?
-Da, exact. Dacă n-am reuşit în Franţa, nu înseamnă că nu pot reuşi în altă ţară.
În Franţa, doar 10% dintre candidaţi sunt admişi la facultăţile de medicină, dar studiile sunt gratuite. În schimb, la Cluj, chiar dacă plătesc 5.000 de euro pe an, sunt admişi cu un simplu concurs de dosare. Şi, pentru că România e membră UE, diplomele lor vor fi recunoscute automat în Franţa. Iar numărul studenţilor francezi de la Cluj a crescut cu 50% într-un an, mai arată jurnaliştii de la France 2.
-Nu aveţi sentimentul că vă cumpăraţi diploma?
-Nicio clipă.
-Deloc. Învăţăm în fiecare semestru, mergem la cursuri, dăm examene. Dăm examen de diplomă, totul e legal. Nu treci examenele şi nu-ţi iei diploma dacă nu meriţi.
Hakim Abdelkhalek, trimis special France 2: ”Toţi studenţii francezi pe care i-am întâlnit aici sunt convinşi de asta. Pentru ei nu există nicio îndoială: pregătirea pe care o primesc aici este echivalentă cu aceea de la Paris, Toulouse şi Lille. În privinţa unora dintre ei, comunitatea medicală franceză are cu totul altă părere.”
Studenţii care termină Medicina la Cluj se întorc în Franţa pentru stagiatură şi rezidenţiat. Însă în 2016, într-un singur spital din regiunea pariziană, şase stagiari care îşi luaseră diploma la Cluj au fost suspendaţi pentru incompetenţă. Trei erau francezi, iar trei români.
Philippe Jaury, fost cadru în Ministerul francez al Sănătăţii: ”Nu ştiau să citească o electrocardiogramă, ceea ce e cam supărător. Nu ştiau să interpreteze nişte analize de sânge de bază şi, cel mai important, erau unii care nu examinaseră niciodată un pacient.”
În fiecare an, Franţa organizează un concurs pentru cei care profesează medicina în Hexagon, dar şi cei care nu trec testul pot să practice medicina. Potrivit unui studiu făcut pe baza rezultatelor, mai puţin de 10% dintre cei care au studiat în afara Franţei obţin rezultate medii la acest examen. Conform Ordinului francez al Medicilor, examenul ar trebui să devină eliminatoriu, pentru a împiedica studenţii foarte slabi să devină medici. Ministrul francez al Sănătăţii a refuzat să facă orice comentariu despre conţinutul reportajului France 2.
UMF Cluj respinge aceste acuzații:
”Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca își exprimă surprinderea privind faptul că, în reportajul realizat de o echipă de jurnaliști ai televiziunii France 2 și difuzat în data de 7 aprilie 2017, imaginea sa a fost asociată cu unele nereușite profesionale ale unor tineri rezidenți dintr-un spital francez, care nu erau toți absolvenți ai universității noastre.
Subliniem faptul că UMF ”Iuliu Haţieganu” apreciază interesul studenților din Franţa şi din alte ţări, pentru învățământul medical clujean, considerându-l un avantaj care contribuie la atmosfera multiculturală din universitatea noastră.
La ora actuală, UMF ”Iuliu Haţieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenţi cetăţeni străini din România, peste 2200, provenind din 64 de țări. Programul de studiu în limba franceză a fost înfiinţat în octombrie 2000. După 2007 a crescut numărul studenţilor proveniţi din state membre ale UE, în special din Franţa (în prezent sunt peste 900).
Acceptarea la studii pentru studenţii străini din ţările membre UE şi non-UE se face în cadrul unei competiţii, pe baza evaluării dosarelor candidaţilor şi a interviurilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulamentele universităţii. La admiterea din acest an universitar la Facultatea de Medicină s-au depus 451 de dosare pentru 120 de locuri, concurența fiind de 3 candidaţi pe un loc.
Interesul studenţilor străini pentru UMF „Iuliu Haţieganu” se datorează în mare parte tradiţiei şi calităţii recunoscute a şcolii noastre, dar şi organizării universităţii după modelul marilor şcoli medicale din vestul Europei. Motivele care determină interesul studenţilor francezi pentru România, respectiv pentru UMF ”Iuliu Haţieganu” sunt calitatea învăţământului medical românesc și a actului didactic, infrastructura de nivel european, modalitatea de selecţie, caracterul pronunțat aplicativ al învăţământului medical clujean care îmbină teoria cu practica încă din primul an de studiu, relaţia de parteneriat dintre cadrele didactice şi studenţi, învăţământul clinic axat pe pacienţi, posibilitatea de a efectua stagiul clinic direct la patul bolnavului, precum și cadrele didactice cunoscătoare de limbă franceză.
Universitatea de Medicină și Farmacie ”„Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca înțelege că piața serviciilor de educație este concurențială, dar acest fapt ar trebui să determine o creștere a calității serviciilor și nu etichetarea nejustificată a unei universități ca fiind mai puțin performantă. Accentuăm faptul că procesul de învățământ, curricula și stagiile practice au fost evaluate de către organisme internaționale, precum EUA (European University Association), CIDMEF (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d'Expression Française), CIDPHARMEF (Conférence Internationale des Doyens des Facultés de Pharmacie d'Expression Française), CID-CDF (Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Chirurgie Dentară de Expresie Franceză) şi au fost considerate în conformitate cu standardele europene. Suntem prima universitate din estul Europei care a primit certificatul de calitate „Label CIDMEF”.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” a avut și va avea întotdeauna o atitudine deschisă față de reprezentanții media. În ultimii ani, presa franceză și-a manifestat constant interesul pentru învățământul medical clujean, realizând multiple vizite și reportaje pe această temă. În noiembrie 2016, ultima vizită a jurnaliștilor din cadrul aceluiași trust de presă, France TV (France 5), s-a concretizat printr-o serie de reportaje difuzate în cadrul emisiunii Magazine de la Santé, care au relevat în mod pozitiv activitatea universității noastre.
UMF „Iuliu Haţieganu” depune toate eforturile pentru a creşte calitatea profesionalizării și pentru a forma medici competenți care să servească în mod adecvat comunitățile în care vor profesa.
Medicina clujeană este un brand al cetăţii şi una dintre cele mai influente şi mai importante resurse pentru comunitatea locală, dacă luăm în considerare calitatea profesională şi umană a medicilor clujeni”.
26 Comentarii
Vizionați Și Ascultați Cu Atenție Aceste Video-uri Despre Medicină, Până La De Final, Și Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume, Poate În Acest Fel Politicienii Vor Face Investiții În Modernizarea Și Construcția De Spitale Și Facultăți De Medicină În România, Tot Odată Șpaga Trebuie Să Dispară Definitiv Din România,… Citeste mai departe
sunt student la UMF in anul 5 si pot sa spun ca am colegi care nu isi dau interesul, au restante, abia isi trec examenele, chiulesc, acela este nivelul lor, iar genul acesta de oameni se gasesc la toate facultatile. in acelasi timp, majoritatea (85%) colegilor mei sunt niste oameni minunati care invata si au note bune, isi dau interesul, vor sa fie… Citeste mai departe
@ UMF-ist
Se pare ca TU NU AI INTELES NIMIC, in GENERAL.
Mai mult ca sigur faci parte din UMF. Sunt multi absolventi de UMF care sunt de aceeasi parere cu mine si lucreaza in CLINICI in AFARA TARII.
Eu lucrez de peste 10 ani, tu esti doar student, asa ca astept sa mai cresti :-DDD
esti ceva medic de familie atunci... e foarte greu sa trimiti la specialist si sa dai niste paracetamol. esti limitata daca ai impresia ca materiile sunt de umplutura. erau de umplutura daca faceai traforaj sau mecanica auto. iar prezentul nu este cam acum 10 ani, degeaba vorbesti aiurea.
si eu stiu multe chestii din UMF, dar nu au nicio legatura… Citeste mai departe
@UMF-ist
Ti-am zis ca nu stii pe ce lume traiesti. Asa ca nu ma mira raspunsul tau. Bla-bla
La majoritatea facultatilor din Romania studentii cu taxa sunt trecuti doar pentru a nu pierde facultatea bani. UMF nu face exceptie de la regula: multi profesori nu stiu franceza, studentii straini nu stiu romana, dar totusi isi trec examenele. Oare cum?
Avem 100ani in urma fata de toate domeniile din Franța . Nu mai luați mita ,,,vraci de sate", și atunci sa vorbim de calitatea doctorilor din Franța.
Nu veți ajunge niciodată la nivelul francezilor , banii va vor distruge , punctualitatea va da de gol , de sinceritate nu mai putem vorbi, la fel și de competentă și calitatea voastra umană și profesională.… Citeste mai departe
frustrarea franceza. sunt necajiti ca le pleaca medicii la studii in romania. in orice spital din franta cel mai bun medic e roman. absolvent la umf cluj sau la bucuresti.
Ce glumet esti.
Ce s-ar face strainii fara romani ?1? :-DDD
Cand francezii aveau medici noi ne tratam cu coada calului.
Daca e in regula sa punem la pamant o Universitate Straina pentru ca, la nivel individual, unii absolventi n-ar fi asa de performanti ca altii, atunci ne putem intreba si daca Hakim Abdelkhalek nu observa oare ca nici numele lui nu prea este Francez, ci strain sadea, si poate nici el nu e la cel mai inalt nivel si nu are cele mai bune performante… Citeste mai departe
Si eu am facut facultatea la UMF Cluj.
Multe materii inutile pe care le faci ani intregi si cele cu adevarat importante, care iti sunt de folos cand ajungi sa fii angajat, sunt facute doar de forma.
NU SE PUNE ACCENTUL PE CE E IMPORTANT, CI PE UMPLUTURA, CA SA FACI 5-6 ANI DE STUDII.
De accea nici acei francezi nu stiu sa intrepreteze o analiza.
si acum lucrezi la auchan?
Ce glumet esti :-DDD
Sigur esti un UMF-ist sau habar n-ai pe ce lume traiesti.
Se pare ca TU NU AI INTELES NIMIC, in GENERAL.
Sunt multi absolventi de UMF care sunt de aceeasi parere cu mine si lucreaza in CLINICI in AFARA TARII.
Eu lucrez de 10 ani. Tu poate n-ai nici liceu.
apoi la examene luate cu 5 iti dai seama ce medici ajung aia
Asa sunt toate facultatile din Romania, apa de ploaie.
spusa incultu'
Are dreptate Student.
Si se pare ca tu esti incult; ai scris "spusa".
Ce tot vorbesc nespalatii astia de francezii?Aci am facut si eu scoala de vraci si uitati-va ce actor de succes am ajuns!
:)))))):)))))):)))))
UMF-ul e despre orgolii și bani, nu despre vreun vârf academic.
Dar asta nu e nimic nou. Cei care vor să învețe o vor face pe cont propriu și vor pleca în alte țări unde li se oferă educație când sunt rezidenți.
Nu că tot ce e sub UMF e așa, dar acel 2% care e corect oricum e dat la o parte de cei din poziții înalte.
Corect, deja mi-i si scarba de orasu asta numit cluj-n...bine fac bucurestenii ca il pocesc spunand sluj, pt ca e format numai din imputiti ipocriti aserviti!!! Daca nu esti din **** de medic sau militian securist imputit macar in linia 3 de generatie, adica sa ai macar bunic va garantez eu ca nu ai nici o sansa sa intrii daramite sa termini porcaria… Citeste mai departe
ne doare in**** de tine si de buCUResti. aici e cluj-napoca. transilvania. voi sudistii mai cu ankara-turcia.
Ia uite-l pe hopaa cat e de limitat ! Asa limbaj, asa mentalitate!