Vineri 13 Septembrie

Facultatea de top din Cluj care acceptă și studenți fără BAC! Tinerii care n-au reușit să obțină o medie de trecere NU trebuie să-și piardă speranța


În anul 2024, tinerii care nu au reușit să promoveze examenul de bacalaureat au acces la noi opțiuni educaționale. Conceptul de „facultate fără bac 2024” câștigă popularitate, oferind soluții alternative celor care vor să-și continue studiile și să obțină o calificare superioară. Elevii de clasa a XII-a care nu au obținut diploma de Bac beneficiază de oportunitatea de a urma cursuri de învățământ superior prin programele de învățământ terțiar nonuniversitar.

Acest tip de educație le permite să se înscrie în programe acreditate, oferindu-le șansa de a accesa facultatea fără a deține diploma de Bacalaureat.

O asemenea ofertă există și la USAMV Cluj, la Specializarea Tehnician Silvic pentru anul școlar 2024-2025 mai există 28 de locuri la buget. 

„Colegiul Terțiar Nonuniversitar este parte integrantă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În cadrul colegiului universitatea scoate locuri la concurs pentru specializarea: Tehnician silvic cu o durată de școlarizare de 2 ani.

Anul de studiu în cadrul colegiului are ca o structură similară anului școlar din sistemul preuniversitar din data de 9 septembrie până în luna iunie cu vacanțele identice ca și perioade cu cele din liceu (ORDIN nr. 3.694 din 1 februarie 2024).

Calificarea obținută în urma absolvirii colegiului este (se vor regăsi pe diplomele de absolvire): tehnician silvic.

Cui se adresează colegiul?

Tuturor doritorilor în obținerea unor diplome rezultate în urma unei formări teoretice și practice de calitate cu profesori deschiși la transmitere și pentru  consiliere în învățare. Absolvenților cu sau fără diploma de bacalaureat. Tuturor celor care doresc o schimbare în viața profesională (reconversia profesională)”, se arată pe site-ul USAMV Cluj

Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durată de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării.

Facultăți la care te poți înscrie fără BAC în 2024

Există numeroase domenii de studiu disponibile în cadrul învățământului terțiar non-universitar pentru tinerii fără diplomă de bacalaureat. Acestea includ, dar nu se limitează la:

  • Tehnologia informației: Programele de formare în IT oferă calificări în programare, rețelistică, suport tehnic și alte specializări.
  • Sănătate și asistență socială: Asistența medicală, paramedici și alte profesii conexe pot fi studiate în cadrul școlilor postliceale.
  • Turism și ospitalitate: Managementul hotelier, ghid de turism și alte specializări din industria ospitalității sunt disponibile pentru cei fără bac.
  • Arte și meserii: Programe de formare în domenii precum designul, artele vizuale, coafura și cosmetica.
  • Construcții și instalații: Calificări în meserii precum instalator, electrician sau constructor.

Lista unităților de învățământ autorizate/acreditate, conform Ministerului Educației: 

  • Universitatea Tehnică de Construcții București - Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB  
  • Universitatea „Spiru Haret” București - Colegiul Universitar „Spiru Haret” 
  • Universtatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului - Colegiul de Învăţământ Terțiar Nonuniversitar USAMVBT 
  •  Universitatea din Piteși - Colegiul UPIT 
  • Universitatea „Eftimie Murgu” - Colegiul Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu” Reşiţa 
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca - Colegiul Terțiar Nonuniversitar USAMVCN 
  • Universitatea „Ovidius” din Constanţa - Colegiul Universității Ovidius 
  • Universitatea Danubius Galaţi - Colegiul Danubius
  • Universitatea din Petroșani - Colegiul pentru Învățământul Terțiar Nonuniversitar UPET

Comentarii Facebook