Miercuri 15 Ianuarie

Familie de IT-iști din Cluj, pregătită să se mute definitiv în Franța: „Mă irită gândul că niște bugetari au avut zi scurtă și eu nu câștig nici triplu”


Un IT-ist din Cluj-Napoca și iubita lui au decis să lase în urmă orașul care se mândrește cu titlul de „Silicon Valley de România” și să se mute definitiv în Franța.

Deși câștigă împreună peste 30.000 de lei pe lună, cei doi se declară dezamăgiți de calitatea vieții din orașul de cinci stele. În plus, acesta a luat în calcul și alte probleme precum corupția, taxele neclare, bugetarii cu program scurt și sistemul de sănătate. 

IT-istul clujean și partenera sa au planificat meticulos o lună de probă în Marsilia, în speranța unui nou început.  

DE CE PLEC?  Ca să dau un pic de context, ideea e că nu o ducem rău aici (eu 37M și prietena), câștigăm bine (~30.000 lei lunar împreună), însă ne supără tare următoarele lucruri:  

ȘMENUL. M-am săturat de șmecheri și melteni, m-am săturat ca toți oamenii care o duc mai bine să fie doar pentru că au combinații cu statul și fac varii șmenuri, pur și simplu nu vrem să trăim într-o țară în care șmecherii sunt clasa dominantă. Când bagăm 12h/zi la birou și intrăm uneori la 22:00 pe ușă acasă, mă irită gândul că niște bugetari au avut zi scurtă și eu nu câștig nici triplu. Adică mi se pare că nu mai există o diferență reală între oamenii care muncesc și își asumă riscuri profesionale și cei cu job călduț la stat.  

SĂNĂTATEA. Raționamentul e simplu, prefer să dea o mașină peste mine în Franța și să fiu dus de urgență la un spital acolo decât în România. Prefer să nu am situații clasice în care nu sunt medicamente, nu e aia, nu e aia, șpagă acolo, etc. Avem amândoi abonament la Regina Maria însă deja simțim că și acolo e problematic. Înainte făceai programări de pe o zi pe alta, acum la 2x bani, peste 3-5 zile și pe unele specializări nici nu găsești. De când au contract cu Casa de Asigurări parcă s-a stricat treaba.  

TAXELE. Tot aud copii și "experți" cu povestea că taxele la noi sunt mici. Am vorbit cu doi contabili de acolo și ghici ce... taxele pe self-employed și chiar și cele pe salarii sunt mai mici acolo (acum cu noua mărire de dividende). Toate statisticile sunt o mizerie. Că la ei progresivul este progresiv real, gen până în 13k euro 0%, apoi 11% până pe la 30k apoi 30% până pe la 80k. Și nu ai taxe mascate ca la noi că plătesc sănătatea pe salariu minim, o mai plătesc de alte 5 ori pe dividende. Și alte vrăjeli PSD-ist-PNL-iste. Ca să nu mai zic de acel calcul al taxelor diferit dacă ai un copil, doi, care la noi lipsesc cu desăvârșire.  

VIAȚA. Locuiesc în Cluj, care se vrea orașul "șmecher" al României, însă în opinia mea este propagandă pentru naivi. Toată țara crede că la Cluj e mișto. Însă poate o fi ok ca student că ești tânăr și ai 2-3 festivaluri, dar ca adult este horror show. Nu locuri de parcare, prețuri absurde în supermarketurile de cartier Carrefour și Mega (mă jur, totul 2.5x față de LIDL, pot da zeci de exemple punctuale). Prietenii care au copii trebuie să dea din coate pentru locuri la creșe.

Șpăgi, intervenții. La particulare la fel, ți se promit 15 în clasă, de fapt sunt 20 și de fapt prețul e cu 50% mai mare. Efectiv absurdități. Apoi am auzit o vorbă de la o turtă "Clujul îți oferă". Ce îmi oferă? 3 festivaluri care deja s-au manelizat pe an? Școli nu, parcuri nu, o grădină botanică amărâtă la care plătești bilet?

Mă duc la Tarnița să mă dau cu caiacul într-un lac unde își deversează toți căcatul? Ce am în jur? Fac 3h până în mărețul Sibiu unde nu se întâmplă nimic? La spitale cum e? Că dacă ai noroc e bine, dacă nu nu? Să vă duceți să vedeți cum stă treaba la oncologie, stă lumea cu orele, nu locuri de parcare. Efectiv îți vine să înnebunești. Mă rog, Clujul îți "oferă". :) Îi ofer și eu.”, a scris IT-istul pe rețelele de socializare. 

Decizia de a pleca în Franța nu a fost una spontană. Cei doi au vizitat țara de mai multe ori, de la Paris până la Coasta de Azur, și au fost impresionați de infrastructura bine pusă la punct, calitatea serviciilor medicale și, nu în ultimul rând, de prețurile mai accesibile decât se așteptau.  

Pentru a testa viabilitatea mutării, cei doi au închiriat un apartament în centrul Marsiliei pentru o lună. În tot acest timp, planifică să trăiască ca niște localnici, mergând la muncă într-un spațiu de coworking, făcând cumpărături la supermarketuri locale și explorând orașul.  

ETAPELE MUTATULUI  

EXCURSII. Ca orice om normal am fost în Franța de câteva ori, ne-a plăcut și a apărut gândul de "cum ar fi să stăm aici". Am fost de vreo 3 ori în Paris, unde eu am crezut că va fi horror show, nici nu voiam să merg, și am fost plăcut surprins. Mai exact, mă așteptam la gunoaie, oameni aroganți, necunoscători de engleză.

Însă ce să vezi, Parisul curat, foarte ușor de ajuns oriunde cu metroul, prețuri la magazine mai mici ca în RO. Țin minte că este acea hârtie Just1 de la Zewa care la Mega în CJ era 42 de lei și în Paris era 30 de lei. Sau am realizat că, în calitate de român, noi la Ecco (magazinul acela de papuci) avem modelele de anul trecut. Cum am aflat? Păi, a plouat tare o dată și nu aveam încălțăminte impermeabilă și mi-am luat papuci de la bulevard din Paris. (Cam aceiași bani ca la noi. Peste un an, modelul a apărut și la noi ca model nou.)  

O LUNĂ DE PROBĂ. Într-una din excursii am fost pe coasta de Azur. Evident că ne-a costat mai puțin decât îi costă pe toți "avuții" care se duc în Asia să se simtă și ei virili și bogați. Da. Îi judec pe toți. Însă mai puțin decât pe cei care se duc în Zanzibar să asculte manele. Și ne-a plăcut foarte mult, mai ales faptul că nu am văzut figuri.

Țin minte că a fost așa de normal și frumos, că atunci când eram în aeroport la Nisa (la întoarcere) am început să resimțim meltenismul. Și pe măsură ce ne apropiam de terminalul de Cluj tot mai mult. Mai exact, oameni din aceia care trebuie să-și fluture ceasul la 5 minute sau la care trebuie să se vadă brandul (GUCCI, DOLCE, etc., că nu mă pricep). Și evident că trebuie să te parfumezi de toți banii.  

Dar revenind la subiect, ideea e că ne ducem o lună de probă la Marsilia (da, știu, cel mai jegos și periculos oraș din Franța). Însă ideea e așa: dacă ne mutăm în Franța, nu avem bani de apartament unde costă $11k/mp în Paris. În Marsilia, în schimb, prețul pe mp este mai ieftin ca la Cluj, deci este foarte ușor să vând tot ce am aici și să iau acolo, la bulevard.

(...) Noi probabil suntem extra precauți, așa că, deși am încercat să ținem costurile sub control, nu am vrut să schimbăm nimic din stilul de viață ca să putem compara mere cu mere.  

- **MAȘINĂ ÎNCHIRIATĂ O LUNĂ CU ASIGURARE** - $1200  

- **CAZARE ÎN AP. DRĂGUȚ, NU WOW, DAR DRĂGUȚ (tavan înalt, centru)** - $1500  

- **COWORKING** - $1000 ($500 x 2)  

- **AVION DUS-ÎNTORS CU BAGAJE** - $400 ($100 x 4)  

- **ALTE COSTURI (asigurare $40, roaming $30, taxi până la aeroport, etc.)** - $400  

Practic plătim în plus, pe lângă ce am fi cheltuit și în RO, $4500 pentru acest experiment. Considerând că știm o grămadă de oameni care cheltuie sume comparabile pentru banale excursii la schi sau prin Asia, acest cost mi se pare unul corect ca să ne dăm seama dacă vrem cu adevărat să ne mutăm sau nu.”, a conchis clujeanul.  


Comentarii Facebook