Vineri 20 Septembrie

Familiile tinere din Cluj își pun problema mutatului în orașe mai mici: „Clujul a devenit destul de scump. Ne gândim la Suceava, Bacău”


Familiile tinere din Cluj nu exclud posibilitatea mutării în orașele mai mici ale țării, care până acum păreau neatractive. Prețurile exagerate și traficul infernal sunt principalele motive. Prețurile la imobiliare cresc în continuu, în timp ce salariile stagnează. Nu excelăm nici la capitolul infrastructură. În Cluj, se promit centuri, pasaje, metrou, trenuri metropolitane, dar de ani de zile aceste proiecte se fac numai în acte.

„Ne gândim la o posibilă mutare într-un oraș precum: Suceava, Iași, Bacău, Bistrița, Piatra Neamț. Dacă ar fi să alegeți dintre orașele menționate, ce ați alege? 

Suntem o familie tânără, cu un copil, și ne-am dori să fie un oraș dezvoltat, să ofere și diferite oportunități. Clujul a devenit destul de scump, pe lângă aglomerația deja cunoscută”, a întrebat un clujean pe o rețea de socializare. 

Mulți i-au sugerat „să se calmeze”, alții au venit cu „alternative” mai bune decât cele de pe listă:

„Părerea mea: doamne ferește ce orașe ti-ai găsit și tu. Îți dau 3 luni în Suceava/Bacău și poate 6 luni/1 an în Iași și vrei înapoi. Ia în calcul Brașov, Timișoara, Oradea, dacă tot vrei să te muți”.

„Nu ai ce căuta în Moldova, alege orice dar nu Moldova. Cu drag, Un fost locuitor din județul Neamț”;

„Locuiesc în Iași în prezent. Îmi place foarte mult, mă văd locuind aici și pe viitor. Din păcate ce ține de primărie și conducere, e praf. Am locuit 4 ani în Piatra Neamț. Este orașul adolescenței mele. Frumos, nu e periculos. Mi se pare genul de oraș unde te muți pe la vreo 30 de ani când vrei liniște”;

„Bistrita se extinde de la an, e frumos, pare linistit, este și acolo trafic, dar e muuult mai mic comparativ cu Cluj… spitalul se modernizeaza an de an, s-au construit multe chestii noi in cativa ani… Am mulți prieteni/foști colegi medici care s-au mutat de la Cluj la Bistrița și sunt multumiti.. și mă tot cheamă și pe mine să mă mut acolo”.

Chirii scumpe, trafic infernal, infrastructură educațională deficitară, lipsa spațiilor verzi, sunt doar câteva dintre problemele orașului. Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau aici. Noii locuitori ai orașului au nevoie de locuințe, iar administrația refuză să găsească soluții pentru dezvoltarea orașului, nu pentru că nu se poate, ci pentru că nu se vrea. În lupta asta mascată dintre imobiliar și Primărie de fapt pierde omul de rând. 

Vezi și: După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: „Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”

Comentarii Facebook