Fanta din România are o concentrație de suc de portocale de sub 5%, față de 20% în alte țări
Fanta vândută în România are o concentrație de suc de portocale de 4 ori mai mică decât în alte țări.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit diferențe în compoziția mai multor produse Fanta vândute în mai multe state europene.
ANPC a anunțat că, în urmă cu cinci luni, a transmis o alertă către sistemul Internal Market Information al Comisiei Europene, prin care solicită verificarea în statele membre ale UE a etichetelor produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie.
”Drept urmare, pe 12 ianuarie 2023, ţara noastră a solicitat iniţierea unei acţiuni coordonate de către România, la nivelul UE, de verificare comună, împreună cu Autorităţile competente din alte state membre, care au atribuţii de identificare a presupusei încălcări, pe scară largă a prevederilor Directivei nr. 2161/2019. Acest iniţiativă reprezintă, practic, un pionierat în depistarea şi combaterea, ca practică comercială incorectă, a calităţii diferenţiate – aşa-numitul «dublu standard» pentru cele 3 produse consumate, în cantitate mare, de către cetăţenii europeni”, a transmis ANPC.
În cursul analizelor etichetelor produselor comercializate pe teritoriul Uniunii Europene, conținutul de suc de portocale în produsul Fanta Portocale cu zahăr este:
sub 5%, în 3 state membre, printre care și România;
5%, în 13 state membre;
6%, în 4 state membre;
8%, în 3 state membre;
12%, în 2 state membre;
20%, în 2 state membre.
Fanta Portocale Zero Zahăr:
3%, în 10 state membre, printre care și România;
4%, în 5 state membre;
7%, în 2 state membre;
8 %, într-un stat membru;
12 %, într-un stat membru.
Fanta Lămâie (cu îndulcitori):
1 %, în 3 state membre;
3%, în 5 state membre, printre care și România;
6%, în 4 state membre;
12 %, într-un stat membru.
”De asemenea, au fost înregistrate diferenţe semnificative privind utilizarea sau nu, la aceste 3 produse, a anumitor aditivi cu proprietate de colorare şi utilizarea diferenţiată de ingrediente, faţă de formula generală. Există diferenţe şi în ceea ce priveşte variantele de îndulcire, în cazul produselor din gama Fanta Portocale, la nivelul UE, şi anume:
conţinut exclusiv de zahăr, la 5 state membre
amestec de zaharuri şi îndulcitori, la 15 state membre
utlizarea siropului de fructoză-glucoză, la 2 state membre
utilizarea amestecului de zahăr şi a siropului de fructoză-glucoză, într-un stat membru
utilizarea siropului de fructoză-glucoză şi a îndulcitorilor, în 4 state membre”, a adăugat ANPC.
3 Comentarii
ANPC ul sa isi faca datoria si sa amendeze pe toti care intra in competenta lor si nu respecta legea, caci daca nu noi consumatorii vom avea de suferit
Se stie de multi cum ca bauturile racoritoare cat si alcoolice si nu numai in alte tari fata de Romania, difera calitatea de la cer la pamant si asta dat fiind faptul ca in tara romaneasca tot ce "produce" se face de nota 1 ori daca se importa ceva si se aduce in Romania, se aduce de ceea mai proasta calitate si se stie asta :)