Vineri 22 Noiembrie

Fecioara Maria VOTATĂ de consilierii județeni pentru a fi patroana spirituală a județului Cluj

 

Fecioara Maria a fost votată de consilierii județeni pentru a fi patroana spirituală a județului Cluj.

 

Judeţul Cluj este unul dintre judeţele României care nu au un Sfânt Protector, apreciem că iniţiativa declarării Preacinstitei Fecioare drept Patron Spiritual al Judeţului Cluj reprezintă un act necesar şi oportun menit să contribuie, în mod incontestabil, la consolidarea sentimentului de unitate al clujenilor. Această decizie este în consonanţă deplină cu eforturile şi iniţiativele derulate constant în direcţia consolidării climatului de bună înţelegere între reprezentanţii tuturor cultelor care activează în judeţ, a caracterului multietnic şi multireligios al comunităţii, identificarea unui simbol general acceptat şi apreciat, inclusiv de către confesiuni necreştine, fiind de natură să apropie, o dată în plus, cetăţenii acestui judeţ”, se arată în proiectul de hotărâre al CJ Cluj.

 

Consilierii județeni au votat în unanimitate acest proiect, primul și cel mai important pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de joi, 30 aprilie.

 

Detalii din proiectul de hotărâre inițiat de Istvan Vakar, președintele interimar al Consiliului Județean Cluj.

 

Sfânta Fecioară Maria este o figură religioasă recunoscută de toate cultele creştine clujene, care o prea-cinstesc. Astfel, încă din Evul Mediu, din perioada epidemiilor care răvăşeau întreaga Europa, locuitorii de aici au fost convinşi de faptul că sunt ocrotiţi de aceste primejdii tocmai datorită credinţei lor şi a rugăciunilor închinate mamei Mântuitorului. O icoană a Sfintei Fecioare, aflată în Biserica care astăzi este numită a ”piariştilor”, a fost loc de pelerinaj în timpul epidemiei de ciumă din anul 1738 când mulţi credincioşi s-au vindecat rugându-se la această icoană făcătoare de minuni. Între anii 1738-1739, când ciuma a pătruns şi în oraşul Cluj, au murit  aproximativ 900 de oameni. Însă, după ce focarul a dispărut iar locuitorii oraşului şi-au reluat viaţa de dinainte, clujenii     i-au mulţumit Fecioarei Maria pentru protejarea oraşului prin ridicarea unei statui amplasate în faţa Bisericii şi care este denumită popular ”Statuia Ciumei”. 

 

Venerarea Sfintei Fecioare Maria în judeţul Cluj este justificată şi prin numărul mare de aşezăminte de cult care au în denumirea lor numele Sfintei Născătoare sau care poartă Hramul Maicii Domnului, toate cele cinci episcopii clujene - Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului (ortodoxă), Episcopia de Cluj-Gherla (greco-catolică), Episcopia Reformată a Ardealului, Episcopia Unitariană şi Episcopia Evanghelică străduindu-se să pună la loc de mare cinste numele Fecioarei Maria prin organizarea de diverse manifestări şi comemorări anuale dedicate acesteia.

 

Nu în ultimul rând, şi ca un argument în plus care pledează pentru ideea declarării unui patron spiritual al judeţului, conform perceptelor creştine, pe lângă sfinţii rânduiţi de Biblie drept ocrotitori, fiecare comunitate este datoare, asemenea părintelui care alege pentru copilul său un nume de sfânt, să-şi aleagă câte un sfânt protector care să vegheze în permanenţă asupra locuitorilor săi, indiferent de limba pe care o vorbesc şi de credinţa pe care o împărtăşesc şi care să contribuie la împlinirea binelui.  

 

Comentarii Facebook