Duminica 22 Decembrie

Federația părinților: Cerem revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar. O vacanță prelungită forțat duce la o ruptură


Federația Naţională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) susţine că o vacanță de primăvară prelungită forțat va duce la "o ruptură" în procesul educațional, iar planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap.

În plus, FNAP acuză lipsa de transparență și de consultare în hotărârea ministerului și cere revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar, se arată în comunicatul remis presei.

Reacţia Federației Asociațiilor de Părinți vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marţi că anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, iar două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară. 

FNAP: Nu înțelegem de ce într-un interval atât de scurt Ministerul Educației a luat o decizie cu impact negativ asupra unei generații de elevi

De asemenea, calendarul Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a se modifică, la fel ca şi admiterea la liceu.

„Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a aflat din presă, cu stupefacție, deciziile adoptate de Ministerul Educației fără o consultare prealabilă a partenerilor de dialog social, conform art. 80 din Legea Educației Naționale.

Nu înțelegem de ce într-un interval atât de scurt Ministerul Educației a luat o decizie cu impact negativ asupra unei generații de elevi, care vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2021, generație care a fost văduvită de-a lungul celor nouă ani de studiu de manuale școlare, de o curriculă predată conform cerințelor Institutului de Științe ale Educației.

Federaţia părinţilor: Această decizie luată "pe genunchi" arată o cruntă lipsă de viziune asupra interesului național

Această generație a fost grav afectată de actualul context pandemic, cumulând în clasa a VII-a și a VIII-a peste 6 luni de învățământ exclusiv online.

Această decizie luată "pe genunchi" arată o cruntă lipsă de viziune asupra interesului național, asupra aplicării principiilor calității în educație. Din păcate, cei care vor suporta șocul sunt chiar beneficiarii direcți ai educației, menționați expres de lege.

Plecând de la premisa că există o explicație a deciziilor luate într-un interval atât de scurt, considerăm că necomunicarea publică a informațiilor și lipsa dialogului social, care ar putea susține decizia, arată lipsa de transparență decizională, reprezintă o încălcare flagrantă a principiului transparenței prevăzut în art. 3 lit. m) din LEN.

Faptul că Ministerul Educației își permite să-și asume această decizie, chiar și la nivel politic, nu trebuie să afecteze o generație de elevi, afectată deja de măsurile de până în acest moment.

FNAP: O vacanță de primăvară prelungită forțat cu 2 săptămâni va duce la o ruptură în procesul educațional

O vacanță de primăvară, prelungită în mod forțat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap, aspecte ce vor determina creșterea dimensiunii lacunelor competențelor nedobândite.

Decalarea acestor date reprezintă un factor în plus de accentuare a stresului elevilor. Programarea tradițională a examenelor în luna iunie a avut în vedere și disconfortul termic, care ar putea afecta echilibrul psihic și fizic al elevilor.

De asemenea, nu înțelegem de ce această măsură vizează doar Evaluarea Națională, în timp ce calendarul Bacalaureatului a rămas nemodificat.

Asociaţia Părinţilor: Vă solicităm să reveniți asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar

Domnule ministru, onorați guvernanți, considerați că vă veți putea uita în ochii copiilor care vor avea de susținut examenele naționale, purtând masca, în luna lui Cuptor?

Vă solicităm să reveniți asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale și să respectați OMEC 5455/31.08.2020. În cazul în care nu veți da curs solicitării noastre, FNAP își rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării și susținerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor", se arată în comunicatul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți transmis presei.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți modificarea structurii anului școlar.

Pentru ca perturbările să fie minime am propus o serie de modificări în structura anului școlar. 

Propunând o vacanță de primăvară care să înceapă pe data de 2 aprilie până în 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe. Deci vacanță de primăvară prelungită cu trei săptămâni. 

În acest fel, perioada lunii aprilie, care e cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității. 

Al doilea avantaj e că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezență fizică. Se va desfășura între 28 iunie și 1 iulie. Vom echivala competențele. 

Un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, se regăsește în păstrarea datelor evaluărilor claselor a IV-a și a VI-a, iar la clasa a II-a urmând a fi reprogramate în luna mai", a anunţat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.


Comentarii Facebook