Vineri 27 Decembrie

Femeile cu HIV pot naşte copii sănătoşi. Şansele de transmitere a infecţiei la copil sunt sub 2%-VIDEO


În ultimii ani, şansele de transmitere HIV de la mama la copil au scăzut de la 40% la sub 2%.

În cadrul conferinţei cu tema "Femei pentru acţiune pozitivă", care avut loc la Cluj-Napoca, miercuri, 21 noiembrie, s-a discutat despre riscurile transmiterii de la mama la copil, a virusui HIV, în timpul sarcinii. La eveniment au fost prezenţi  prof. dr. Florin Stamatian, fostul secretar de stat Adrian Streinu Cercel şi aproximativ 60 de medici ginecologi, neonatologi şi de boli infecţioase.

Prof. dr. Florin Stamatian a declarat că, faţă de ani '90, riscul de transmitere de la mama la copil a virusului HIV a scăzut de la 40% la sub 2%.

"Avem 3.300 de femei în perioada fertilă, şi chiar dacă suferă de o boală neiertătoare vor să aibă un copil. Pentru a evita transmiterea trebuie făcută testarea HIV la luarea în evidenţă a sarcinii pentru a se putea face tratamentul corect, pentru că tratamentul nu dă malformaţii copilului", a declarat prof. dr. Stamatian.

Adrian Streinu Cercel a spus că se doreşte ce testarea pentru virusul HIV să fie introdusă în panelul de invetigaţii obligatorii la femeile însărcinate, pe lângă cele de pentru sifilis şi hepatită. "Ordinul va fi emis undeva în a doua parte a lunii următoare. Este în momentul de faţă în faza de redactare şi discutat. El va conţine o dispoziţie prin care să fie cuprinsă şi testarea  HIV în panelul obligatoriu de analize la femeia însărcinată. Riscul de transmitere a virusului de la mama la copil scade cu 99% dacă se face profilaxia bolii înainte de naştere",  a declarat fostul secretar de stat.

Procentul de persoane infectate cu HIV din România este de 0,014% din populaţie, ţara noastra aflându-se pe ultimul loc între statele membre, dar a crescut numărul de infectaţi prin rândul persoanelor care se droghează, mai ales prin folosirea entobotanicelor.

Tratamentul pe lună pentru o persoană cu HIV începe de la 500 de euro, în funcţie de schema de tratament şi poate ajunge la 2500-3000 de euro pe lună.

Comentarii Facebook