Miercuri 18 Septembrie

,,Fetița noastră de un 1 an și 9 luni e deja pe tratament antialergic”- Locatarii unei străzi din Cluj se confruntă cu o invazie totală de ambrozie - FOTO


Ambrozia le creează mari probleme locatarilor de pe strada Remenyik Sandor din Cluj-Napoca.

Un clujean care locuiește în cartierul Borhanci povestește cum multe din terenurile din apropierea casei sale sunt pline de tufe de ambrozie.

Acesta a menționat că încă de la primele ore ale dimineții polenul ale efecte vizibile asupra celor care ies pe stradă.

,,Se vede, terenul e galben deci peste tot e ambrozie, e foarte multă. Începând cu ora 10 dimineața, dacă ieși din casă încep să te usture nasul, începi să strănuți, să te usture ochii. De la 10 până seara la ora 7:00- 8:00 este foarte puternic. “, a declarat bărbatul pentru Știri de Cluj.

Totul ar fi datorită unor terenuri private, aflate pe strada pe care locuiește. Bărbatul spune că până acum 2 ani cei care le dețineau se și ocupau de curățarea lor însă anul acesta totul este acoperit de buruieni.

,,E cam primul an în care se întâmplă, pentru că până acum proprietarii terenurilor veneau și se curățau, acum n-au mai fost de vreo doi ani de zile. Anul trecut n-a fost ambrozie dar anul acesta este foarte multă.”, a explicat clujeanul.

Într-adevăr, este de datoria proprietarilor de terenuri să-și curețe terenurile de ambrozie, însă, verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia ,,se efectuează de către autoritățile administrației publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziție a primarului. “, arată Hotărârea de Guvern nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018.

Ce spune legea?

Concret, potrivit legii, autoritățile locale trebuie să identifice focarele de infestare cu ambrozie și să-i someze pe proprietarii terenurilor astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până  la data de 30 iunie a fiecărui an. Până în 15 iulie ar trebui să fie realizat alt control, o verificare unde proprietarii de terenuri pot să primească doar un avertisement daca nu se conformează. În perioada 16 iulie – 31 octombrie ar trebui să aibă loc controlul final, unde aceștia ar trebui să fie sancționați dacă nu înlătură ambrozia.

Cei care locuiesc pe strada din Borhanci spun că au reclamat chiar ei problema la Primărie, însă nu au văzut niciodată pe nimeni în control și nici nu au primit vreun răspuns de la autorități.

WhatsApp Image 2024-08-29 at 15.39.50_40a05ac0.jpg

,,Sunt mai multe terenuri private, nu am văzut niciodată pe cineva de la Primărie care să vină să verifice. Am vorbit și cu o vecină care a spus că ea a făcut reclamație acum o lună de zile și nu a primit niciun răspuns. 

Am făcut și eu reclamație, am un dosar deschis la Primărie dar, dacă vecina a făcut acum o lună și nu a primit răspuns mă îndoiesc că o să se întâmple ceva în cazul meu mai repede’’, explică bărbatul.

Ambrozia a ajuns să le pună în pericol sănătatea celor care locuiesc în zonă. Pe lângă simptomele obișnuite, clujeanul menționează că fiica sa de nici doi ani a avut o reacție mai severă la ambrozie, având nevoie de tratament.

,,Noi am facut reclamație pentru că avem o fetiță care ne-a făcut o reacție săptămâna trecută și ne-a zis medicul că cel mai probabil e de la ambrozie. 

Fetița noastra de un 1 an și 9 luni e deja pe tratament antialergic”, a declarat clujeanul din Borhanci.

Situația nu este însă unică, acesta menționând că întreaga zonă este acoperită de planta dăunătoare. 

,,Aici sunt foarte multe terenuri în situația asta, de jur în prejur, dacă vine cineva și se uită se crucește, dar tocmai că n-a fost nimeni de la Primărie. Dacă mă uit și pe dealul celălalt, peste tot, în orice direcție te-ai uita e plin de terenuri în care e plin de buruiene și ambrozie.”, a concluzionat bărbatul.

Cei care nu-și curătă terenurile pot fi amendați cu sume de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.


Comentarii Facebook