Floreștiul va depăși Brăila ca populație în câțiva ani. Avertismentul unui expert: ,,Aceste diferențe sunt dramatice”


Anumite comune egalează ca număr de locuitori unele capitale de județ, cu toate că România are o populație în scădere. Unul dintre aceste exemple este Floreștiul, care va reuși să atingă numărul locuitorilor din Brăila în câțiva ani, potrivit lui Robert Santa, expert în politici publice și coordonatorul activității de cercetare al think-tankului Rethink România.

„Numărul de nașteri din Florești, suburbia Clujului, care avea doar 6.000 de locuitori în 1992 a fost egal anul trecut cu numărul nașterilor din Brăila, care avea 234.000 de locuitori în 1992,” a explicat acesta conform HotNews.

Mai mult decât atât, cele două localități vor ajunge în convergență deplină, cu toate că Brăila era de 39 de ori mai mare în 1992. 

,,Dacă acest trend continuă, peste câțiva ani cele două localități vor intra în convergență deplină, deși în 1992 Brăila era de 39 de ori mai mare. Aceste diferențe sunt dramatice din multe puncte de vedere, dar mai ales din cauză că vedem cum populația este concentrată în alte locuri decât este concentrată infrastructura”, mai spune Santa.

Expertul a continuat prin a spune că serviciile publice trebuie adaptate la schimbările demografice, lucru care este foarte dificil de realizat. Acesta a oferit un exemplu concret, în care vorbește despre construirea unui drum de 5km pentru o comunitate de 1.000 de oameni față de aceeșai construcție pentru o comunitate de 2.000 de oameni. 

„Dar Brăila are un ecosistem complet de colegii naționale, licee teoretice, licee tehnologice, școli generale șamd. Florești până recent avea o singură școală generală.

Raționalizarea rețelei de servicii publice pentru a o adapta la schimbările demografice este foarte dificil de făcut, pentru că există mereu o opoziție față de a închide anumite forme de infrastructură sau de a le muta și este de înțeles.

De asemenea, valoarea anumitor investiții scade pe măsură ce readaptăm populația. Să imaginăm că vom construi un drum de 5km pentru a deservi o comunitate de 2.000 de oameni. Sau, construim același drum de 5km pentru o comunitate de 1.000 de oameni. Costurile de construcție, dacă sunt standardele tehnice similare, sunt identice, reparațiile au costuri similare. Un singur lucru diferă.

Probabil în comunitate mai populată ai mai mult uz al infrastructurii respective, dar în rest majoritatea costurilor nu sunt neapărat diferite. În același timp numărul de beneficiari în comunitatea mai puțin populată este mai mic. Impactul economic pozitiv este redus. Practic, densitatea redusă costă din punct de vedere economic”, mai spune Santa.


Comentarii Facebook