Vineri 22 Noiembrie

Focar de febră Q la Cluj, ținut secret pentru a nu ”panica populația”. La Cluj, metehnele comuniste nu au murit


Direcția de Sănătate Public Cluj a ținut secret un focar de febră Q, care s-a manifestat în rândul studenților de la Medicină Veterinară. 

Cazul a fost atât de bine ascuns, încât nu s-a aflat nimic până când boala nu a fost eradicată, fiind 23 de persoane bolnave, majoritatea studenți de la USAMV.

Studenții nu au fost anunțați, informațiile despre posibila infecție au circulat ”pe surse”, între studenți, fără ca facultatea să fi venit cu o înștiințare oficială, prin care să îi anunțe despre pericolele la care se supun sau să le recomande seturile de analize corespunzătoare”, afirmă persoane familiare cu subiectul. Practicile sunt demne de perioada dinainte de 1989, când orice caz era ținut ”la secret”, pentru ca raportările să iasă cât mai bine.

Boala s-a răspândit de la clinicile veterinare care funcționează pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia, cel care a ascuns totul de opinia publică, a declarat că ”focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat. A fost vorba de un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai spus Moisescu-Goia, conform G4Media.

Nu s-a comunicat nimic public pentru că boala nu este gravă și autoritățile riscau să panicheze populația. Culmea, boala nu a fost anunțată cum trebuie nici în rândul studenților. 

Clinicile și spitalul de urgență al USAMV au fost închise pentru trei zile, în jurul datei de 20 mai, pentru a se efectua curățenie generală și dezinfecție.

Decanul Facultății de Medicină Veterinară, prof. dr. univ. Nicodim Fiț, spune că s-a trimis un email și s-au pus pe uși anunțuri, dar studenții spun că acestea conțineau instrucțiuni generale de prevenire a bolilor infecțioase care se transmit de la animal la om.

Pentru că boala a continuat să se răspândească, în perioada 25-28 iulie, USAMV a închis din nou clinicile. Ultimul om infectat a fost semnalat în 7 august.

Febra Q este o boală ”zoonotică” și se transmite de la animal la om, iar simtomele constau în semne asemănătoare gripei, febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și, ocazional, pneumonie sau alte complicații.

Comentarii Facebook