Fost purtător de cuvânt al IPJ Cluj, scrisoare deschisă către MAI: Vă expun o situație extrem de neplăcută pentru mii de polițiști și militari în rezervă
Traian Morar, fost purtător de cuvânt al IPJ Cluj, a ieșit la pensie cu o carieră militară de 30 de ani în spate. La plecare, însă, mai voia un singur lucru, permis de lege de altfel, să-i aprobe conducerea IPJ Cluj solicitarea de a îmbrăca haina militară cu ocazia Zilei Naționale, Zilei Armatei sau la alte ocazii și evenimente unde era invitat. Ani mai târziu, situația nu s-a rezolvat, iar modul în care s-a comportat conducerea IPJ Cluj cu un fost polițist, care le-a fost purtător de cuvânt, este greu de înțeles pentru oamenii din afara „sistemului”.
„Scrisoare deschisă
În atenția Ministrului Afacerilor Interne, dl. Cătălin PREDOIU și a tuturor șefilor de arme din Ministerul Afacerilor Interne.
Stimate domnule ministru!
Domnule ministru, numele meu este Traian MORAR, actualmente sunt plutonier adjutant șef în rezervă. Sunt pensionar de 4 ani și din păcate, urmează să vă expun o situație extrem de neplăcută, atât pentru mine cât și pentru miile de polițiști și militari în rezervă, oameni care și-au dedicat viața uniformei militare, au purtat-o cu mândrie și respect, și-au respectat jurământul de credință față de țară și poporul român pe care l-au slujit cu devotament.
Sunt absolvent al Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina promoția 1995, mi-am început activitatea la Poliția municipiului Cluj-Napoca unde am fost pe rând sectorist și polițist de proximitate. În anul 2007 am promovat un concurs pentru ocuparea unei funcții la Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Cluj, iar în anul 2018 am făcut pasul către Compartimentul de Presă, unde timp de doi ani am fost purtător de cuvânt al IPJ Cluj. Am luptat, acolo unde m-a purtat meseria împotriva nedreptăților și am crezut, cu adevărat, în valorile promovate în atâția ani de activitate. Am crezut de asemenea că instituția apreciază fiecare contribuție a fiecărui angajat al său, în aplicarea legii și că organizația profesională pe care am slujit-o, la rândul ei, valorizează cea mai importantă resursă pe care o are: oamenii. În data de 15.01.2020, cu nedisimulat regret, am încheiat o cariera de 25 de ani în Poliția Româna și nu vă ascund că la acel moment mă gândeam ce aș putea face, pe viitor, pentru a fi de folos instituției dar și societății prin experiența acumulată. Din nefericire acesta motivul pentru care mă adresez dumneavoastră, cu această scrisoare deschisă.
La momentul întocmirii raportului de pensionare am întocmit și un alt raport, așa cum era procedura la acel moment, în care am cerut acordarea dreptului de a putea purta uniforma militară după ieșirea la pensie. Acest drept mi-a fost refuzat de către inspectorul șef de la acel moment, comisarul șef de poliție Mircea Ion Rus și șefa Serviciului Resurse Umane, comisar șef de poliție Paula Bob. Am primit răspunsul negativ după, UN AN ȘI CINCI LUNI de la data înregistrării solicitării. Deși am cerut să îmi fie comunicate motivele refuzului, am primit un răspuns, sec, cum că așa s-a hotărât în consiliul de conducere al IPJ Cluj. Credeți-mă, domnule ministru, că am motive întemeiate, cunoscându-i pe cei doi, să cred că nu s-a discutat niciodată această solicitare în consiliul de conducere.
După înlocuirea celor doi, din funcțiile ocupate, m-am adresat noii conduceri a IPJ Cluj, solicitând revizuirea refuzului. După alte nouă luni, timp în care am ținut legătura permanent cu actuala șefă a Serviciului Resurse Umane din IPJ Cluj, am primit un răspuns care îmi dovedește, încă o dată, că lucrurile nu sunt pe un făgaș normal. Pe scurt cei de la Resurse Umane Cluj, au solicitat un punct de vedere de la DMRU, iar aceștia, din înălțimea funcției lor, au fost împotriva solicitării mele. Motivul invocat a fost acela că nu am solicitat acest drept la trecerea în rezervă. Baza legală invocată este OMAI 183/10.12.2021, Anexa 2. Acest răspuns motivează revolta mea, respectiv nedreptatea pe care o sesizez pe această cale. Ca să recapitulez, pentru a fi înțeles: eu am solicitat o revizuire a unui refuz și a motivelor care au condus la acel refuz, iar după încă 9 luni de așteptare mi se răspunde că nu mi se poate acorda acest drept, deoarece nu l-am solicitat la trecerea în rezervă!!! Mă întreb sincer, dacă cei de la DMRU au citit solicitarea mea și dacă au capacitatea să facă diferența dintre o solicitare de revizuire a unui refuz și o solicitare inițială a unui drept legal. Acest răspuns este o jignire adusă mie și miilor de polițiști/militari care s-au dedicat, fără rezerve, acestei instituții și cetățenilor acestei țări. Vă întreb cu regret, cum este posibil domnule ministru, (asta este la fel în toate armele din M.A.I. dar și în M.Ap.N.), să condiționezi prin ordin de ministru, acordarea unui drept legal, prevăzut în lege? Este corect să condiționezi un drept legal, prin întocmirea/bifarea într-un raport, care de fapt nici nu este citit, iar pe de altă parte să pretinzi că instituția poliției este demnă de încredere și promovează siguranța legii?
Mă adresez dumneavoastră, dar în egală măsură tuturor șefilor de arme din Ministerul Afacerilor Interne cu această problemă extrem de delicată, dar care stă însă, în puterea dumneavoastră să o rezolvați. După cum știți, polițiștii/militarii odată cu ieșirea la pensie, au dreptul de a purta uniforma militară cu ocazia unor evenimente, respectiv Ziua Armei, Ziua Națională sau alte evenimente la care sunt invitați să participe în calitatea lor de rezerviști militari. Acest drept este stipulat în articolul 27 din Legea 80/1995. De ce acest drept este îngrădit prin ordin de ministru? Care sunt normele metodologice de aplicare a acestor dispoziții și care sunt criteriile în funcție de care se evaluează asemenea cereri? De ce nu mi s-a acordat acest drept? Domnule ministru și domnilor șefi de arme, mi-am respectat jurământul, am respectat instituția Poliției Române și nu mi-am făcut niciodată de rușine uniforma de polițist și instituția. După ieșirea la pensie am continuat să promovez această instituție, uniforma militară și oamenii de onoare din această instituție.
M-am adresat în scris IPJ Cluj și IGPR și am solicitat să îmi fie comunicat, în baza legii 544/2004, câți polițiști au cerut dreptul de a purta uniforma militară după pensionare, câți au primit acest drept și mi s-a comunicat, cu maximă desconsiderare, că nu există o astfel de statistică. Domnule ministru, cei care au întocmit aceste răspunsuri, cei care le-au semnat, își bat joc de oamenii care au slujit această instituție și comunică, pe această cale, informații false care nu au nimic de a face cu minimul respect și aprecierea pentru înaintași. Această statistică pe care am cerut-o trebuie să fie la Serviciul Administrativ și la Serviciul Resurse Umane, care are un lucrător cu linie de muncă rezerviști. Acești rezerviștii care au dreptul la portul uniformei, au dreptul ca o dată la trei ani, să le fie asigurată uniforma militară. Cum poți să îmi spui, în scris, negru pe alb, că impui rezerviștilor să facă un raport, să bifeze opțiunea de solicitare a acestui drept într-un raport, dar nu știi câți rezerviști au primit aprobare? Evidența acestor rezerviști trebuie să fie pe grade pentru că au dreptul la uniformă.
În codul penal, în articolul 241, există infracțiunea de port fără drept al uniformei. Dacă ar fi să credem această minciună a celor care mi-au trimis acest răspuns, înseamnă că Poliția Română este în imposibilitatea de a aplica legea pentru că nu știe cine poate să îmbrace uniforma și cine nu!? Pentru că, așa după cum spun, nu au evidențe! Este ridicol, domnule ministru, până unde poate merge această superficialitate și lipsă de respect cu care suntem tratați, noi, ce-i care înaintea celor de azi, ne-am jertfit familia și liniștea pentru ca ei să poată crește și să devină polițiștii de azi!
Domnule ministru, domnilor șefi de arme din Ministerul Afacerilor Interne, dacă nu veți începe să respectați oamenii care și-au pus viața în slujba concetățenilor, dacă nu veți începe să vă respectați rezerviștii, viitorul este unul sumbru. Nu vă ascund că în aceste momente, dar începând cu primirea primului refuz și până în prezent mă încearcă sentimente de dezamăgire, asta ca să fiu blând în exprimare. Respectul față de toți lucrătorii din Ministerul Afacerilor Interne îl puteți începe prin acordarea Brevetelor și medaliilor "În serviciul patriei" la timp și în cadru organizat, un cadru care să îi facă pe polițiști/militari să se simtă valorizați și apreciați. De ani de zile aceste brevete vin după 2, 3 ani, medaliile nu se mai acordă, NIMENI de la resurse umane nu te anunță că au venit dacă nu întrebi tu, personal, de ele.
Hârtia pe care se tipăresc aceste brevete este de cea mai proastă calitate și numai respect nu transmite această întreagă situație, domnilor. Respectul îl puteți arăta prin modificarea acelei dispoziții care prevede că la festivitățile organizate de Ziua Poliției Române pot fi invitați doar cei care au ocupat, la ieșirea la pensie, funcțiile de inspector șef și adjunct al inspectorului șef. Ceilalți polițiști de ce nu pot fi invitați, domnilor? Ei nu au lucrat pentru instituția Poliției Române și pentru comunitate? Sau, nu tocmai ei sunt cei care au lucrat?
Domnule ministru, domnilor șefi de arme, ceea ce v-am semnalat eu, încălcarea unui drept prevăzut de lege pentru militarii aflați în rezervă sau în retragere, poate părea banal. Dar de la astfel de drepturi de bază și legitime, încălcate, minimizate, bagatelizate, oamenilor li s-a erodat dragostea pentru uniformă, atașamentul față de instituție, respectul pentru colegi. De la inițierea demersului meu am vorbit cu mulți colegi. Foarte mulți dintre ei m-au întrebat de ce îmi doresc să mai port această uniformă? Domnilor, dumneavoastră sunteți factori de decizie, stă în puterea dumneavoastră să schimbați această stare de fapt. Încă nu ați sesizat că în momentul în care îndeplinesc condițiile legii, polițiștii/militarii cu experiență maximă, decid să încheie relațiile de muncă cu instituția, imediat? Nu v-ați întrebat niciodată de ce se întâmplă asta? Vă este indiferent de ce pleacă acești oameni în pensie? Vă este indiferent de ce mulți dintre ei aleg să uite că au fost polițiști/militari? Vă este indiferent de ce unii dintre ei au aruncat/aprins uniforma militară? Și nu mă refer aici la cei câțiva cu devieri de comportament. Știți dumneavoastră că dacă întrebi la resurse umane despre brevetul "În serviciul patriei", aproape invariabil cineva te întreabă "La ce îți trebuie că îți dăm atunci (la ieșirea la pensie) adeverință? Și asta în timp ce brevetele stau într-un fișet, pe un fișet sau pe unde mai sunt ele puse?
Domnule ministru, domnilor șefi de arme, am decis să mă adresez dumneavoastră, prin această scrisoare deschisă, nu întâmplător în luna martie. Am luat această decizie de a mă adresa prin scrisoare deschisă, cu profundă dezamăgire, față de felul în care se face comunicare cu oamenii care și-au dedicat viața uniformei militare. Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră”, a transmis Traian Morar, fost purtător de cuvânt al IPJ Cluj.
7 Comentarii
Doar Militarii, Polițiștii, Și Vânătorii, Au Dreptul Pentru Port Armă, Nu Oamenii Și Copiii De Rând.
https://youtu.be/y97zL3jfuzs?si=NBx9CGtCMPDhOgwj
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
Te rog sa ma scuzi, domnule asa-zis polițist Traian Morar. In cate dosare penale ai efectuat acte de cercetare penala în cursul celor 25 de ani de cariera? Poftim? Nici unul? Atunci taci dracului din gura și nu te mai da polițist, ca nu ai fost niciodată....
mai traieste? :))))
gunoaie !!! CALBUREAN GELU VIRGIL ?
Traiane, tu din 25 de ani de carieră mai mult de jumătate (13 ani) i-ai petrecut pe la UTAI și Serv. Cabinet ca purtător de cuvânt. Tocmai când s-ar putea spune că ai dobândit suficientă experiență ca să poți face activități polițienești complexe, te-ai tras la trai bun și tihnă. Băi, dacă îți era atât de dragă munca de poliție de ce te-ai tras pe c.u.r.… Citeste mai departe
Polițiștii sunt funcționari publici civili cu statut special, ce uniforma militară vor?
@ : "(1) Poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.
(2) Exercitarea profesiei de poliţist implică, prin natura sa, îndatoriri şi riscuri deosebite.
(3) Statutul special este… Citeste mai departe