FOTO. Cum ar arăta centrul Clujului VERDE și fără mașini. Clujean: „Acum pare nerealist, dar în trecut oamenii nu aveau lipită de ei mașina”


Ți-ai imaginat vreodată cum ar arăta centrul Clujului dacă ar aparține doar pietonilor? Un fotograf britanic a făcut acest exercițiu de imaginație utilizând AI. Desigur, generarea unor copaci mai realiști nu e tocmai un lucru ușor încă, dar clujenii își pot face o idee despre cum ar arăta Clujul dacă ar fi mai verde. 

v2.jpeg

„Ce ar fi dacă aceste zone ar fi pietonale și traficul ar fi redirecționat în afara centrului?

Întotdeauna am simțit că centrul orașului era doar o autostradă împărțită în bucăți mici și dificile, agravate de traficul îngrozitor și aerul poluat... M-am gândit să-mi fac puțin de cap în Photoshop pentru a vedea cum ar arăta unele dintre aceste locuri fără cozile nesfârșite de mașini. 

EDIT: Photoshop se „luptă” cu generarea copacilor care să pară reali.. Am vrut să adaug și o linie de tramvai, dar am eșuat și cu asta. Așa că va trebui să-ți folosești imaginația”, a transmis fotograful britanic Aaron Roberts.

v3.jpeg

Activiștii civici clujeni par încântați de idee.

„Sunt foarte bune propunerile lui Aaron Roberts, chiar și așa schițate cu AI. Acum pare nerealist, într-un context în care traficul auto a crescut de câteva zeci de ori în ultimele decenii, dar succesul noilor străzi pietonale din centru demonstrează că e posibil. Amintirea altor vremuri ori pozele din trecut ne arată că oamenii nu aveau lipite de ei mașina. Amintim și cererea noastră: Piața Unirii, cu străzile Napoca și Eroilor la pachet, închisă 6 luni pe an, în fiecare weekend, când e vreme bună pentru a lega Iuliu Maniu de strada Universității și Kogălniceanu”, a transmis Adrian Dohotaru pentru „Clujul civic”. 

v5.jpeg

Comentarii Facebook