FOTO. Sa nu uităm că nu suntem singuri în oraș! Vulpile, tot mai prezente într-un cartier al Clujului: „M-am întâlnit a doua oară, în același loc”


Tot mai multe vulpi au fost observate în Cluj și alte orașe mari ale României. Nu sunt periculoase, iar experții ne spun că va trebui să ne obișnuim cu prezența lor pentru că nu suntem singurii care locuiesc aceste zone.

„M-am întâlnit a doua oară și în același loc pe Borsec cu vulpea”, a transmis un clujean din cartierul Gheorgheni.

Dezvoltarea imobiliară haotică a orașului, dar și lipsa amenajării parcurilor, astfel încât să ofere animalelor sălbatice locuri care să se transforme în habitate, au dus la apariția acestora în zonele aglomerate.

Vulpile au fost prezente tot timpul în oraș, numai că preferau zone mai puțin dezvoltate, zone virane sau terenuri semi sălbatice care au rămas părăsite, unde puteau să-și facă vizuina, spun experții.

Cât de periculoase sunt de fapt vulpile? Doar în cazul în care le încolțești și nu au unde să fugă ar putea o vulpe să te muște. În rest, vor prefera să fugă! 

De altfel, inclusiv în ce privește pericolul de rabie – sau turbare, cum mai este cunoscută – îngrijorările sunt disproporționate cu privire la acest fenomen. Doar un procent redus dintre vulpi poartă această boală, iar cazurile de transmitere către oameni sunt foarte rare. De altfel, pentru combaterea rabiei există soluția vaccinării orale antirabice. Metoda presupune lăsarea unor pachete de mâncare în sălbăticie cu vaccinul în interiorul lor pentru ca vulpile și alte animale să le mănânce singure. A fost folosită pe scară largă în Europa în ultimele decenii, iar metoda a avut atât de mult succes încât în multe țări rabia a fost eliminată aproape complet în rândul vulpilor. 

vulpe.jpg

Comentarii Facebook