Vineri 22 Noiembrie

FOTO - Şcoli din Cluj, lăsate în paragină, imposibil de salvat: „Animalele își mai duc traiul pe aici”


Criza economică de la începutul anilor 2000 a adus la „marea comasare” a școlilor. Unitățile de învățământ cu prea puțini elevi au fost evacuate, iar copiii trimiși la alte școli din apropiere. Au rămas în urmă clădirile goale. Puteau fi valorificate în alte scopuri, dar pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit de ele, au ajuns acum ruine. Multe sunt imposibil de salvat chiar și cu o refinanțare.

Un exemplu concret de genul acesta este școala gimnazială din Viile Dejului, județul Cluj, acolo unde, ultimul clopoțel s-a auzit în urmă cu aproape două decenii, iar acest lucru se vede, la fiecare pas. 

viile dejului.jpg

Iarbă necosită, copaci care cresc prin ferestre și animale care pasc în curte

Oamenii își lasă animalele la păscut în curtea școlii. De pildă, în bibliotecă, sunt văzuți adesea caii unui localnic. Copacii au crescut prin ferestre, iarba a depășit nivelul scărilor de la intrare, iar imprimantele și telefoanele fixe rămase în urmă sunt pline de praf și pânză de paianjen. 

Clădirea se află în administrarea Primăriei, dar odată cu plecarea elevilor, nimeni nu a mai considerat-o utilă. Doar terenul mai este atractiv. „Avem  o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi. Clădirea e foarte veche, o să o demolăm pentru că nu mai are utilitate”, a declarat primarul municicipiului Dej, Constantin Morar. 

La nici 20 de kilometri distanţă, o altă şcoală, aceeaşi nepasare, poate chiar şi  mai gravă

Şcoala din Osorhel, comuna Bobâlna se află la doar câţiva paşi de  câmpul pe care în urmă cu mai bine de 500 de ani a avut loc răscoala, celebra răscoală despre care am învătat cu totii la scoala. Elevii din localitate nu vor mai putea invata în școala dezafectată, pentru că în această clădire nu va mai putea funcţiona niciodată o instituție de genul acesta.

Timp de 40 de ani a sunat clopotelul aici, până în 2004, când elevii au fost mutaţi.  Acum ar fi suficienţi elevi pentru a umple şcoala, însă primăria spune că nu a avut bani să întreţină clădirea. Aşa că planul este să fie construită una nouă. 

Nu a fost conservată. La orice îţi trebuie bani. Noi avem un proiect, proiectul este în valoare de 10 miliarde. Acum trebuie să ne iasă autorizaţia de construcţie, şi putem demara procedura de licitaţie”, spune primarul comunei Bobâlna, Augustin Mureșan, potrivit Observator. Până atunci, singurele încăperi din şcoală rămase în picioare sunt folosite o dată la 4 ani, pentru secţia de votare.


Comentarii Facebook