Duminica 22 Decembrie

FRCCF Cluj: 17,5% din copiii din România termină cel mult opt clase

 

Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie (FRCCF) a lansat campania de informare şi conştientizare din cadrul proiectului ”Vreau să termin şcoala şi eu!”. 

 

La eveniment au participat o serie de invitaţi care au vorbit despre rolul educaţiei în viaţa unei persoane, precum şi despre efectele pe termen lung a abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii. Participanţii, care au atras atenţia asupra gravităţii fenomenului de abandon şcolar, au fost Voichiţa Bondor - inspector serviciul Protecţia copilului, familiei şi dezvoltare comunitară; Amalia Gurzău - inspector educaţie permanentă Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj; Daniel Lupean - Director General Reset Media şi Mihai Roşca - director executiv FRCCF.

 

Aproximativ 20% dintre copiii din România termină cel mult opt clase. Noi, FRCCF, ne-am concentrat pe activităţi de prevenţie a abandonului şi eşecului şcolar, considerând că este momentul de intervenţie şi de suport acordat copiilor din medii defavorizate, cu rezultate şcolare modeste, şi familiilor lor. Contribuim prin aceasta la respectarea dreptului copiilor la educaţie, dar şi la creşterea şanselor lor de bunăstare, noi sperând că o educaţie mai bună le sporeşte şansele de a deveni ca adulţi, mai bine plătiţi la locul de muncă. Astfel, ei şi familiile lor vor deveni independenţi de serviciile sociale”, a precizat Mihai Roşca, director executiv FRCCF.

 

Şi autorităţile locale se implică în reducerea abandonului şcolar. ”Serviciul de Protecţie a Copilului a primit numeroase sesizări legate de absenteism şi abandon şcolar în anul 2011-2012, iar pentru prevenirea şi soluţionarea acestuia colaborează cu instituţii şcolare, ONG-uri, familie şi copii”, a declarat Voichiţa Bondor, inspector serviciul Protecţia copilului, familiei şi dezvoltare comunitară.

 

În campania pe care o vom derula până în 30 septembrie vom distribui 32 000 de pliante, 2 000 de afişe şi 400 de broşuri în rândul părinţilor, copiilor, cadrelor didactice şi personalului din administraţiile publice locale din 20 de oraşe şi 120 de comune din nouă judeţe: Cluj, Bihor, Timiş, Arad, Hunedoara, Alba, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa. Iar mesajul "Viaţa are culoare! Lumea nu este desenată în alb şi negru. Lasă-ţi copiii să o descopere!" va ajunge, adăugând campania din mediul online, la 1 300 000 de persoane care vor înţelege impactul negativ a abandonului şcolar, pe termen lung, asupra familiei şi societăţii.

 

Proiectul derulat de FRCCF are drept scop prevenirea abandonului şcolar şi menţinerea în şcoală a 400 de copii din clasele I - VIII. Acesta este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi se desfăşoară în patru judeţe: Alba, Bihor, Cluj şi Satu Mare, unde FRCCF are şapte centre comunitare. Proiectul se va încheia la data de 30 septembrie 2012, iar valoarea totală a acestuia este de 8.960.018 de lei. Partenerii proiectului sunt Inspectoratele Şcolare Judeţene Alba, Cluj, Bihor, Satu Mare şi Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Babeş- Bolyai.

 

FRCCF este o organizaţie neguvernamentală care îşi desfăşoară activitatea în domeniul protecţiei drepturilor copilului din 1997 şi are ca misiune sprijinirea copiilor vulnerabili şi marginalizaţi, pentru ca aceştia să crească într-un mediu familial protector, să beneficieze de educaţie şi de serviciile medicale de care au nevoie. 

Comentarii Facebook