Duminica 22 Decembrie

Gaborii din Dej își fac PFA -uri, după ce florarii din localitate primesc 4000 de lei de la stat, ajutor COVID 19


Gaborii din Dej au luat cu asalt Registrul Comerțului din Cluj pentru a-și face PFA -uri. Conform unui reprezentant al comunității, nu este vorba de vreo ”șmecherie”, ci aceștia vor să intre în legalitate și să vândă mai departe covoare și perdele, prin comunele din Transilvania, dar cu acte în regulă. 

”Asaltul” romilor a început săptămâna trecută, la Dej, unde a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a opri ”nerăbdarea” gaborilor de a intra în posesia PFA -urilor. ”A fost nevoie să trimitem la Dej jandarmii, pentru că etnicii romi nu au respectat normele de distanțare socială și au intrat unul peste altul la ghișeu”, a declarat prefectul Clujului, Mircea Abrudean. Acesta a spus că nu știe de ce solicită romii PFA -uri și că nu există ceva fonduri speciale ce se alocă acestei comunități.

În cererile de la Registrul Comerțului, gaborii din Dej au trecut că sunt comercianți de covoare și perdele, ceea ce este perfect real. Un reprezentant al comunității a declarat pentru Știri de Cluj că alți gabori din Dej, cei care vând flori, au PFA -uri mai vechi și s-au înscris în programul guvernamental care sprijină PFA -urile afectat de coronavirus. Potrivit Ordonanței nr. 30/2020, PFA-urile care întrerup total sau parțial activitatea ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, primesc o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, respectiv 4.072 lei. Florarii din Dej sunt acum în șomaj tehnic, conform declarației reprezentantului romilor din județul Cluj.

Sursele Știri de Cluj susțin că gaborii care vând covoare și perdele vor să aibă și ei PFA pentru a profita dacă mai apare o stare de urgență. ”Nu se acordă niciun ajutor. Își solicită PFA -uri pentru a intra în legalitate. Vor să vândă covoare și perdele pe acte”, a mai spus reprezentantul romilor din Cluj. 

Miercuri dimineața, gaborii din Dej erau în fața Registrului Comerțului Cluj, dar nu au vrut să spună ce fac acolo. 

Pentru a beneficia de această indemnizaţie, profesioniştii trebuie să depună la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care îşi au înregistrat sediul social următoarele:

Cerere pentru acordarea indemnizaţiei

Declaraţie pe proprie răspundere

Copia actului de identitate

Copia extrasului bancar deschis pe entitate,nu pe contul personal al titularului.

Reprezentanții Agenției județene pentru  plăţi şi inspecţie socială Cluj au declarat pentru Știri de Cluj că este imposibil ca PFA -urile înființate acum să mai fie acceptate la plată, pentru că nu au avut activitate în perioada de stare de urgență. ”Dosarele care se depun acum și care vor fi depuse în iunie și poate și mai încolo se verifică. Ordonanța 30 spune că trebuie să fi avut activitate în timpul stării de urgență”, a spus un reprezentant al Agenției. 

În aceste condiții, probabil că gaborii din Dej vor să fie pregătiți dacă starea de urgență va fi reinstituită sau vor fi schimbate condițiile de acordare a banilor, inspirați de florarii din Dej, care acum primesc ajutoare de la stat în valoare de 4.000 de lei.

Comentarii Facebook