Vineri 22 Noiembrie

GET UP - artiștii francezi au realizat un desen graffiti enorm în Grigorescu - FOTO

 

Pe strada Fântânele, nr. 63 - 65, un grup de artiști francezi au desenat în noaptea de joi spre vineri, pe asfalt, mesajul ”GET UP”.

 

Sloganul pictat pe asfalt, este lucrarea de artă a colectivului francez Les Frères Ripoulain și este realizată la Cluj de Fundația AltArt, în cadrul proiectului european ACT Democ(k)racy.

 

Get Up este pictat manual pe asfalt, de 22.75m x 6.65m, inspirată parțial de marcajele stradale, parțial de graffiti-ul politic. Lucrarea ia în considere spaţiul în care se oferă privirii, putând fi citită doar de cei care trăiesc la etajele de sus ale blocurilor învecinate. ”Ea inversează modul în care ne-am obișnuit să vedem orașul – de jos în sus – invitând oamenii să privească orașul de sus în jos. Sloganul Get Up face referire la îndemnul de a te ridica, folosit în cultura graffiti, în sens politic. În aceleași timp, Get Up trece dincolo de citirea artei într-o cheie estetică, lucrarea fiind înainte de toate, un îndemn mobilizator: să ne ridicăm pentru acele lucruri care contează pentru noi toți”, a precizat președintele Fundației AltArt, Istvan Szakacs.

 

Lucrarea face parte din proiectul european ACT Democ(k)racy, care promovează arta ca un spațiu critic fundamental pentru dezbaterea viitorului democrației. A.C.T. Democ(k)racy susține ideea că arta este un spațiu productiv al disensiunii pe baza căreia democrație este produsă: un spațiu de discuții, al dezbaterilor, stimulând gândirea critică, imaginând simboluri și metafore ale creativității culturale și ale dinamicii sociale.

 

Proiectul este realizat în parteneriat de Fundația AltArt și Centrul de Artă Contemporană La Criee, Rennes (FR), Onomatopee, Eindhoven (NL), Kulturni Center Beograda, Belgrad (RS), European Higher School of Art of Brittany (FR), Univesitatea de Artă și Design Cluj (RO).

 

Prezența lucrării GET UP pregătește o serie de activități care vor avea loc la Cluj în luna octombrie: o expoziție de artă contemporană la Fabrica de Pensule, concepută de curatoarea franceză Ann Souvenel și un seminar pe tema practicilor politice cotidiene ale orașului.

 

Foto: Tudor Socaciu Man

Comentarii Facebook