”Grozav s-a scumpit Clujul nostru!” - Cât costă o porție de Varză a la Cluj, rețeta tradițională clujeanâ - FOTO
Vărzăria din Cluj-Napoca, un local emblematic al Clujului, a devenit restaurant de lux, cu prețuri extrem de mari. Clujenii obișnuiau să meargă periodic acolo pentru a mânca produsul tradițional ”Varza a la Cluj”, dar inflația din ultimul an își spune cuvântul. Probabil restaurantul a se bazează foarte mult pe turiști, care nu sunt deranjați să bage mâna mai adânc în buzunar pentru a trăi senzația oferită de orașul Cluj-Napoca.
În 2018, o porție de varză a la Cluj cu smântână costa 17 lei. Vezi jos lista cu prețuri de acum 5 ani, relatate de un turist.
”Grozav s-a scumpit Clujul nostru! A ajuns o porție de varza a la Cluj cu ciolan să fie 50 de lei”, a transmis o clujeancă. O notă de plată pentru două persoane a fost 124 de lei. Pe vremuri acest produs era extrem de accesibil, fiind vorba despre puțină carne și multă varză, dar o combinație extrem de gustoasă.
Se pare că în ultimul an s-au scumpit extrem de mult produsele, varza și ciolanul afumat, ceea ce i-a determinat pe patroni să umble și ei la prețuri, pentru a achita și chiria localului.
Se pare că cei obișnuiți cu acest restaurant vor trebui să se mulțumească numai cu o ieșire pe lună sau chiar la două luni, pentru că viața în acest oraș mult lăudat e tot mai scumpă.
În ciuda prețurilor, nimeni nu poate șterge farmecul acestui local, dovadă stau și recenziile de pe Google, semn că nu tuturor li se par prețurile mari și că mai contează și senzațiile oferite:
”Personal foarte amabil mâncare este foarte bună cu specific din zona, prețul este foarte bun, accesibil tuturor. Servirea a fost relativ repede. Mâncarea este destul de multa”
”Mancarea este foarte buna, are o senzatie mai veche, comunista (in modul bun) si oamenii sunt foarte ospitalieri, vine rapid mancarea si tot, sunt multi oameni mai batrani si mai interesanti care sunt foarte draguti si mai povestesc cu tine putin. Foarte frumos 5/5”
”Excepțional! Preparate variate din varză, fasole ori spanac. Mai puțin mazăre dar pe care o veți găsi prezentă în ciorba țărănească”
”Am servit varza a la Cluj si cartofi parizieni cu ciolan afumat. Extraordinar de gustoase. Servirea ireprosabila. Vom reveni oricand cu drag aici!”.
În pandemia Covid 19, Vărzăria risca să se închidă din cauza clienților extrem de puțini
Un clujean a relatat atunci o întâmplare:
”După o lungă perioadă de timp în care n-am mai fost pe la Vărzărie, astăzi am mers iarăși pe-acolo pentru a-mi comanda la pachet. Mi-am luat felul meu de mâncare favorit, varza a la Cluj. La plecare doamna care m-a servit, mi-a zis:
- Să mai veniți pe la noi!
În acel moment mi-am readus aminte cât de greu o duc restaurantele în această perioadă. Cele mai multe dintre ele vor intra în faliment în viitorul apropiat.
La Vărzărie nu este un restaurant oarecare din Cluj. Face parte din imaginea Clujului. Este locul în care au intrat foarte mulți oameni iar prețurile sunt cele mai mici. Ar fi păcat să dispară.
Nu am fost plătit de Vărzărie pentru a scrie acest articol. Dar de ce credeți că fac asta?
Pur și simplu o fac pentru ca voi cei care locuiți în Cluj, să mergeți pe-acolo. Din când în când și să cumpărați câte ceva. Mergeți pentru ca restaurantul să nu intre în faliment. Mergeți pentru a susține economia locală.
Trebuie ca 10% din clujeni să meargă o dată pe lună la Vărzărie și să comande în valoare de 25 lei. Atunci într-o lună de zile, restaurantul ar încasa suma totală de 811400 ron”, arăta clujeanul pe Facebook.
Se pare că localul și-a revenit și acum prosperă din nou, dar a și uitat de clujenii care cumpărau pentru a ține afacerea în viață. De altfel, aceasta este situația întregului domeniu HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele), care a crescut prețurile în mod accelerat în ultimul an, dar care în pandemie beneficia de ajutoare de stat pentru a supraviețui și apela la sprijinul clienților prin orice mod.
O porție de varză a la Cluj, în 2018, costa 17 de lei
Un turist care a fost la Vărzărie, în 2018, relata cât au fost prețurile, pe amfostacolo.ro. Diferența, după 5 ani este enormă.
”Cu privire la preţuri, puteam cădea pe spate dacă scaunele n-ar fi avut spătar (nota bene: aveau şi pernuţe). Să vă enumăr nişte preţuri: ciorbă de burtă 100/ 300gr. = 10 lei, supă de fasole 400/40gr. cu costiţă= 9 lei, ciorbă ţărănească de văcuţă 360/40gr. = 9 lei, piept de pui, de curcan la grătar sau şniţel de porc 300/100gr =18 lei, varză a la Cluj cu smântână, 350gr= 17 lei, ciolan afumat 130 gr =10 lei, iahnie de fasole cu piept de pui, curcan sau porc 300/100 =18 lei, sarmale cu carne şi ciolan 240/140/60 =18 lei şi lista ar putea continua cu mâncăruri tradiţionale ieftine. Cât despre dulciuri o porţie de papanaşi 100/30gr. cu smântână costa 10 lei, o porţie de tăiţei cu nucă 320/80gr= 10 lei şi celebra Vargabeles care e o budincă de tăiței cu brânză dulce, stafide, coajă de lămâie 250 gr= 7 lei. Bucătăresele spun că zilnic fac 80-90 de porţii de Vargabeles şi duminica până la 120. Berea noastră cea de toate zilele la 500 ml, cu sau fără alcool, la sticlă sau halbă era între 4-6 lei.
Nici n-am apucat să bem un pahar de bere şi a venit şi varza a la Cluj. Eu credeam că e aceiaşi compoziţie cu a sarmalelor noastre numai că (de lene) clujencele nu le înfăşoară. Nici vorbă! Pe lângă orez, carne, ceapă, sare, piper, papricaş în oala mare în care se prepară, reţeta tradiţională cere să se pună şi o găină grasă sau jumătate de raţă dodoloacă dar probabil acum este suficient numai ceva kaizer şi o lingură-două de untură. De gust ce să mai spun? Dacă porţia n-ar fi fost atât de mare şi săţioasă aş mai fi comandat una.
Să nu credeţi că în conformitate cu ce v-am scris Vărzăria Păstăioase este o locație de mâna a şaptea. Dacă vă spun că aici au luat masa Stela Popescu, Arşinel, Radu Beligan, Emil Boc, Emil Hurezeanu, veţi spune că unii fiind în turnee trebuiau să mănânce undeva. Dacă vă spun că anul trecut cu ocazia TIFF 2017 (Festivalul Internaţional al Filmului Transilvania) reţinerea unei mese trebuia făcută din timp, veţi spune că tot nu e suficient. Dar dacă vă spun că Vărzăria a apărut în cadrul unui reportaj de călătorie elogios în revista Vogue atunci cu siguranţă că v-am convins.
Mă întreb dacă proprietarul localului Dorel Filip, probabil un fin psiholog, n-a vrut special să păstreze atmosfera din Epoca de Aur? Unii sunt nostalgici după epocă, alţii după tinereţe şi atunci unde în altă parte pot găsi atmosfera de atunci? Şi dacă la concret ambientul e completat cu o porţie de varză a la Cluj şi Vargabeles, cu siguranţă dacă eşti senior te întorci în timp cu 50 de ani iar dacă eşti tânăr şi mai ales turist străin ai ocazia să vezi cum a fost la noi şi să guşti o curiozitate”.
64 Comentarii
acu si un profesor isi permite o varza
Astazi va avea loc Conferinta Active News pe tema ROMANII VS MAREA RESETARE. Casa de Cultura a Stud., ORA 19. Be there !
clujul nu este al nostru, al copiilor nostri sau al copiilor copiilor nostri, ci este smart city proprietatea WEF
noi suntem viniturile acum :)
cat timp sunt oameni care consuma nici nu ma mir ca sunt asa preturi. urme de mancare la supra pret
Daca vrei sa maninci un ciolan pe varza sau fasole grozav si la un pret corect (35 de lei), iar ciolanul e ciolan, adica un ciolan intreg de vreo 700 de grame cu os cu tot, nu o bucatica de 150 de grame, te urci in masina si intr-o ora esti la restaurantul din parcarea de la Baile Miercurea Sibiului. O bere e 8 lei. Nu gasesti asa mancare buna la crasmele… Citeste mai departe
@Je: https://miercureabai.ro/meniu-mancare/
@Je: dute ma acas ca esti obosit. Mergi tu cu maicata sa manci in sibiu
da o saorma cat e fraiere? 30-40 de lei, pt aia nu comenteza nimeni, mai bine ramaneai la tine acasa acolo printre rrumani ca era mai bine, pt toti....
@andi: dute ma in plm si tu, cartofule
@Gg:
Superata, superata fetitza andi ?!
No: merge atunci la katalin si orbanel care asteapta mult la tine sa ofere saorma mult si bun si pe urma trimite pe asta andi la putin.
ioi fetitza andi, iooooi: superata, operita asta fetiza andi, ioi!
Ircc ne zice ca inflatia a fost destul de mica din 2018 incoace, nicdecum 17 lei - 49 lei.
Va permiteti garoniera de 70000 euro, dar va plangeti pentu 10 euro.
Nu mai e nimic in oraș care sa aibă in comun cu localurile de odinioară,măcar acest local sa rămână,nu îl denigrați! Promovați-l! E autentic de Cluj!
@Tradiții pierdute clujene:
@La beri e tiparit gresit bonul. Pretul e 10 lei berea. :
Bina ca ai spus, am doi lei și tocmai mergeam sa beau o bere. Ma făceam de minune.
profesorii astia chiar n-au nicio limita?
@altu care vrea sa manance pe gratis:
Țăranca asta a scris la ziar imediat dupa cele 10 beri ? Pai fa vita incaltata, dupa ce ti-ai umplut matu gros cu varza si bere acu ti se pare scump ? Cat gatii ma-tii sa-i fot vrei sa coste, jumulito ? 17 lei ? Ai vrea sa mergi in fiecare seara sa-ti faci siesta de beri sa nu te dezhidratezi si sa bagi in tine ca o balubă.. mai ia-ti un job grasano… Citeste mai departe
@Carlos:
Auzi, zice ca taranii din Marasti/Manastur inca mai pun varza la morat in garaje....
Ai de plm me.....tarani adusi la Cloooj...
::::)))::)))))))
@exe: prostalaii de hunguri inca mai merg in excursii cu carnea cruda dupa ei:)))))))))
@.:
@.: Hungurii o cucerit lumea, sunt o legenda, nu sclavi pe plantatie...
:::)):))))))))
la Fasole... La Cartofi ? ,,, mai sus pe Eroiilor,,, VARGA BELES ...MAMALIGA CU BRANZA SI SMANTANA ...
Un ardei iute 4 lei?! Dă-i în fene!
@Mureșan : bei 2 beri de banii aia...
La mine nici doi mici nu primiti pe banii aia. portia de mici e de la 79 lei in sus. Atata s o putut.
@Transilvanya Stake House: BAGA-I DE UNDE AI IESIT tu spurcaciune !!!!
@RADU :
@RADU : ii tot bag si mata i super multamita
La asemenea bani in Strasburg iei o cina romantica, fructe de mare cu sos parmezan si ayran grecesc. La voi in Cluj viniturile fac scorurile astea, numa figuri si trosnete.
Sa mananci in centrul Clujul e un privilegiu si e normal sa fie SCUMP! Daca nu iti permiti, GHINION, poate ar fi trebuit sa iei decizii mai bune in viata si ai fi avut si tu o conditie materiale decenta!
@georgian:
@georgian: soolica, tu mananci la cantina saracilor, nu confunda lucrurile
@georgian: și-acum normal ca crapa frustratul, vede ca unul altul își mai scoate consoarta și-n alta parte in afara de Mc Donalds.
10 beri cu 20 de lei? Gata, mă mut acolo!
Nu aveti bani mancati acasa. Ce vreti sa faca patronii, sa va dea de mancare pe banii lor?
@ :
@Pai tocmai ca mananci acasa daca ai bani.:
@ : eu sper sa se inchida toata horeca ce exploateaza aceasta situatie. Si daca ai bani sa mananci in oras, horeca iti trezeste scarba...nu te mai poti simti respectat in calitate de client. Au devenit niste cersetori ordinari.
Ai luat-o pe cea cu foita de haur
A venit inflatia, ce stiti voi. Dentistii au scumpit cu 100% tot.
aia prima e recenzia patronului.
Boc e de vina! Sa sara trotinetistii hipsteri USR-isti si sa ne explice ca Boc e de vina, dar daca vine pociatul chel primar scad preturile si o portie va costa 2 lei
@Alin:
@Scoate limba din kurul lui Boc: s-o scoată s-o bagi tu limba în curu lui Boc haha ești ciudos
@Eu :
6 lei era o farfurie varza cu ceva bucati de slana fiarta inainte de 90,da nu prea aveau clienti, cine i si permitea manca la rotiserie in m. viteazu, impinge tava era baza, sau lacto vegetarian