Vineri 22 Noiembrie

Haos în aeroporturi. Criza forței de muncă afectează călătoriile din întreaga Europa. Sute de zboruri anulate din cauza grevelor


După mai bine de doi ani de restricții cauzate de pandemia de COVID-19, românii, și nu numai, se bucură de prima vară fără interdicții de călătorie sau măsuri extra de siguranță. Astfel că, din păcate, această sete de călătorie a adus haos pe aeroporturile din întreaga lume. Biletele de avion s-au scumpit considerabil, iar 4 din 10 zboruri au fost deja anulate din cauza grevelor din Spania, Franța, Italia, Germania și Marea Britanie. 

Nu există suficient personal în cadrul sectorului aviatic

Aeroporturile au fost blocate de-a dreptul la nivel global, totul din cauza lipsei de angajați și a nemulțumirii celor existenți pe fondul exploziei inflației. Cei care au avut de suferit au fost cei care au fost nevoiți să aștepte ore întregi de întârzieri ale sborurilor sau cei care s-au întors de la aeroport către casă din pricina anulării zborurilor. 

Prețurile biletelor de avion s-au scumpit considerabil 

Incertitudinea care planează asupra sectorului aviatic are încă o consecință neplăcută - biletele de avion s-au scumpit. Potrivit ANSA, prețurile au crescut, în medie, în Italia cu 90,4%, aproape dublu în comparație cu 2021, scrie Spotmedia.

Zeci de mii de zboruri anulate din cauza grevelor

Acțiunile sindicale din transportul aerian au început în luna mai și s-au intensificat în iunie în Franța, Italia, Marea Britanie, Spania și Germania, dar probleme au fost și în multe alte țări. În ultimele 15 zile, companiile europene au anulat din cauza grevelor 41.000 de zboruri programate între 1 iulie și 30 septembrie, conform Tgcom24.

Cele mai multe greve au avut loc la aeroporturile din Paris, unde săptămâna trecută un zbor din șase a fost anulat. Aici, sindicaliștii cer mărirea salariilor cu 300 de euro, pentru a putea face față creșterii inflației, ajunsă în iunie la 6,5% în Franța. Situația de pe aeroporturi nu va fi remediată curând, fiind deja anunțate greve pentru toată luna iulie și amenințări că vor continua și în august.

Situația grevelor din Europa

Franța, în grevă din 8 iulie

Personalul de la sol de pe aeroportul parizian Roissy-Charles de Gaulle a depus preaviz pentru o nouă grevă, care va începe vineri, 8 iulie, la ora locală 5:00 și se va încheia duminică, 10 iulie, la miezul nopții, anunță France Info. Pompierii care asigură securitatea pistelor se vor alătura protestelor.

Salariații subcontractanţilor aeroporturilor din Paris plănuiesc alte greve în perioada 13-17 iulie. „Grevele se vor repeta, vom continua toată vara dacă e nevoie", a avertizat Christelle Auster, șefa sindicatului național al personalului navigant comercial.

Marea Britanie, 7 iulie

700 de tehnicieni, ingineri și personal însoțitor din cadrul companiei British Airways (BA) de la aeroporturile londoneze Heathrow și Gatwick pregătesc noi greve de-a lungul verii, întrucât conducerea nu a anulat reducerea salariilor cu 10% impusă în timpul pandemiei. Datele protestelor nu au fost stabilite, însă acestea ar putea începe pe 7 iulie, când expiră preavizul obligatoriu, urmând să se intensifice în restul lunii, dar și în august, relatează BBC.

Italia, 15 iulie

După protestul din 25 iunie, angajații companiilor Ryanair, EasyJet și Volotea se pregătesc să intre din nou în grevă. Potrivit Rai News, salariații de la EasyJet au programat 8 zile de protest, două dintre ele având deja loc în weekend, pe 2 și 3 iulie. Restul calendarului de protest se desfășoară începând cu 15 iulie și continuă pe 16, 17, 29, 30 și 31 iulie.

Spania, 12-28 iulie

Personalul navigant al Ryanair va organiza mai multe greve în perioadele 12-15, 18-21 şi 25-28 iulie, în cele 10 aeroporturi spaniole în care operează compania low-cost, în Madrid, Barcelona, Mallorca, Malaga, Sevilla, Alicante, Valencia, Girona, Ibiza și Santiago de Compostela.

Danemarca, Suedia, Norvegia

Compania aeriană SAS a ajuns la un acord cu piloții pentru prelungirea, luni, a negocierilor, în speranța evitării unei alte greve.

Peste 1.000 de piloți din Danemarca, Suedia și Norvegia intenționează să intre în grevă dacă discuțiile vor eșua. Nu este fixată încă o dată în cazul în care negocierile eșuează, dar dacă se vor produce, protestele vor afecta aproximativ 30.000 de pasageri zilnic, relatează The Guardian.


Comentarii Facebook