Duminica 22 Decembrie

Hramul Bisericii de Lemn din Tăuți (Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril) sărbătorit cum se cuvine - FOTO

 

Biserica de lemn din Tăuți, monument inclus în patromoniul național, a sărbătorit așa cum se cuvine Hramul Stinților Arhangheli Mihail și Gavril.

 

Vorbim de o CATEDRALĂ a Românismului, a Ortodoxismului, la Tăuți. Catedrală căreia, cu certă mândrie o spun, alături de Consiliul Local, i-am redat onoarea, cinstind-o cum se cuvine și reabilitând-o complet.

 

Într-o lume în care alte comunități, minoritare au ba, își onorează și îngrijesc asiduu lăcașurile de cult și mai ales edificiile vechi, noi adeseori preferăm a construi edificii noi, impunătoare, poate chiar sfidătoare, uitând că avem o moștenire milenară, lăcașuri de credință în care moșii și strămoșii noștri, de sute de ani, și-au îndreptat gândurile și rugăciunile spre Cer”, a afirmat primarul din Florești, într-o postare pe Facebook.

 

Biserica ce poartă hramul Sfinților ”Mihail și Gavril” a fost atestată din câte se știe din 1793. Biserica a fost adusă în acest loc în 1829 și așezată pe acest loc, în mijlocul cimitirului satului. A fost pictată de către Dimitrie Ispaș și fiul său Ioan.

 

A fost păstrată cu multă sfințenie și oamenii au pus tot sufletul, pentru că și-au dat seama de valoarea acestui monument. În 1962, biserica a intrat în patrimoniul cultural național și s-au făcut mai multe intervenții la acoperiș, unde s-a schimbat șița de pe acoperișul bisericii. 

 

Eu am venit aici ca preot în 1983, la 1 septembrie, iar biserica se afla într-o stare de degradare foarte avansată și am socotit de cuviință, dacă Dumnezeu m-a rânduit să fiu preot aici, să nu las acest monument să se distrugă, dându-mi seama de valoarea acestui patrimoniu pe care moșii și strămoșii nostri l-au păstrat cu atâta drag și atâta sfințenie”, a povestit preotul Liviu Rus. 

 

Primăria comunei Florești a finanțat lucrările de restaurare a picturii realizate de Dimitrie Ispas în anul 1829. Biserica de lemn din Tăuți și Biserica de lemn din Bica sunt singurele biserici vechi de lemn din județul Cluj în care au fost efectuate lucrări de conservare și restaurare a picturii în perioada 1990-2010.

 

Biserica de lemn din Tăuți, comuna Florești, o COMOARĂ a județului Cluj - VIDEO

Comentarii Facebook