ICCJ: Polițiștii locali nu mai pot amenda șoferii în trafic sau să le ceară actele
Doar polițiștii rutieri mai pot aplica sancțiuni contravenționale șoferilor, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).
Polițiștii locali nu pot exercita aceste atribuții, neavând dreptul să-i ceară anumite documente șoferului, a considerat Curtea. Decizia judecătorilor reprezintă o interpretare legală obligatorie pentru instanțele din România și trebuie ținut cont de ea începând de astăzi.
Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile, potrivit Deciziei ICCJ nr. 11/2017 a Completului pentru soluționarea recursurilor în interesul legii. Decizia a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial și a devenit deja obligatorie pentru toate instanțele autohtone.
”(...) doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, scrie în decizia ICCJ.
Chestiunea trebuia lămurită pentru că, așa cum arăta Avocatul Poporului în actul pentru sesizarea ICCJ, au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective sunt referiri exprese numai la poliția rutieră, nu și la cea locală.
Singurii care au competență pe Codul rutier în privința faptelor din trafic sunt polițiștii rutieri, referirile făcându-se doar la aceștia. Acest lucru ar putea să se schimbe însă, în viitor, deoarece la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care vizează tocmai acest lucru: acordarea de competențe în zona faptelor contravenționale comise de șoferi și celor de la poliția locală. La ora actuală, în baza Legii poliției locale nr. 155/2010, cei de la locală ar avea competențe în acest domeniu, dar ele nu se regăsesc și în Codul rutier, potrivit avocatnet.ro.
Dacă proiectul va intra în vigoare, șoferii vor fi obligați să respecte indicațiile polițistului local, la fel ca pe cele ale polițistului rutier, vor putea fi opriți de către cel dintâi, vor fi obligați să-i înmâneze documentele cerute și vor putea fi amendați de către acesta (mai multe detalii, aici). Totuși, poliția locală poate da amenzi pentru parcatul neregulamentar și poate să dispună în legătură cu ridicarea mașinilor.
Decizia ICCJ este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial.
11 Comentarii
Poliția Locală din Cluj-Napoca are merite deosebite pentru ordinea actuală din trafic, din piețe și din centrul orașului. Vă că unii fac tot felul de comentarii ostile acestei instituții. Vă rog să vă amintiți de anii "90 când nu era Poliția Locală cum arăta orașul. Tot felul de utilaje, unele inmatriculate, altele nu găseai parcate în buricul Clujului.… Citeste mai departe
Cu toate ca-l urasc din suflet pe micinosul vostru sef suprem, Boc , iti dau dreptate. Asa cum e, nu au osatura, staiful, prezenta celor de la nationala, dar fara ei am fi varza. Ei mai elibereaza trotuarele de masini, mai ridica masini parcate aiurea, lucru care e pre jos pentru agentii de pe Albac. Dovada e calara, mergeti la sediile celor doua politii… Citeste mai departe
Adevărat! Fără Poliția Locală, Clujul ar fi varză... Respect!
Noi ne plictisim la munca , astia de la locala ne-au ajutat mult , sper sa o faca in continuare
deci un organ numit comunitar, fara bacalaureat, poate avea aceleasi atributiuni legale ca un agent de la politia rutiera care a facut studii superioare pentru acest post? eu zic ca suntem bine...
Nu vorbii prostii, toti de la politia locala au bacalaureat + au fost scolarizati. Si in plus alea sunt studii superioare la rutiera ? 1 an de scoala de poltie ? Nu-i compara ca tot acolo sunt.
Bun si cine a luat amenda pana acum inseamna ca nu afost amendat legal si poate da politistul local in judecata pt abuz in serviciu?
Decizia ICCJ este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial.
Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile, potrivit Deciziei ICCJ nr. 11/2017 a Completului pentru soluționarea recursurilor în interesul legii. Decizia a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial și a devenit deja obligatorie pentru… Citeste mai departe
"doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor… Citeste mai departe