Duminica 22 Decembrie

Iluzia optică de pe strada Bolyai, situată în centrul Clujului, a primit multe critici. Un consilier local intervine: „Este intenționat. Un fel de omagiu”


Pavajul recent renovat de pe Strada Bolyai din Cluj-Napoca, amplasată în centrul orașului, atrage atenția printr-o iluzie optică inedită, într-un gest de omagiu adus celebrului matematician János Bolyai, născut în aceeași zonă. Designul ingenios a stârnit însă mai multe critici din partea clujenilor, care amețesc mergând pe acolo.

Consilierul local Rácz Béla-Gergely explică, ideea este un tribut adus lui Bolyai, care a fost născut pe această stradă și care a contribuit semnificativ la dezvoltarea geometriei neeuclidiene.

„János Bolyai s-a născut pe această stradă, iar acest pavaj este un joc cu piața (oricum e plat). Dacă va place, respecta munca lui Bolyai. Acest joc se bazează pe teoria geometriei schimbării paradigmei de Bolyai și Lobacevski, geometrie hiperbolică.

Deci este intenționat și poate fi interpretat ca un fel de omagiu. Poate vor spune povestea familiei Bolyai mergând pe acea stradă pe baza acestui lucru. Dacă ar exista o stradă Euclidez, paralelele ar fi “perfecte”, a scris consilierul local Rácz Béla-Gergely.

ef.jpeg

János Bolyai s-a născut la Cluj, în 15 decembrie 1802, și a fost un matematician maghiar din Transilvania, fiul matematicianului Farkas Bolyai. A scris lucrări fundamentale în geometria neeuclidiană.

Încă din copilărie a manifestat interes și posibilități deosebite pentru gândirea matematică, în care a fost inițiat de către tatăl său, ale cărui lucrări le-a studiat.

În 1817, după absolvirea liceului, a început studiile de inginerie la Academia Militară din Viena, întrucât familia nu a putut finanța un studiu al matematicii în străinătate, cum și-ar fi dorit tatăl acestuia. În 1822 a încheiat studiul cu succes și a dedicat încă un an studiilor științifice, în care a dezvoltat, printre altele, fundamentele geometriei neeuclidiene, încercând, asemeni tatălui, să demonstreze postulatul paralelelor al lui Euclid.


Comentarii Facebook