Miercuri 18 Decembrie

Imagini din cel mai înalt bloc din Cluj-Napoca. Va avea 25 de etaje - FOTO

 

Turnul va avea 25 de etaje, iar acum a ajuns la nivelul 17, iar muncitorii vor mai avea de turnat încă 8 etaje. 

 

Blocul a provocat un adevărat scandal cu oamenii din zonă, care au reclamat că s-a distrus o stradă pentru ca dezvoltatorul imobiliar să își ducă proiectul la finalizare. Beneficiarul este omul de afaceri Radu Vlas, apropiat de primarul Emil Boc și de fostul PDL. Vlas a deținut și televiziunea Alpha TV și a primit toate aprobările pentru a ridica parkingul din spatele Halei Agroalimentare din Piața Mihai Viteazu pe un teren obținut în concesiune. 

 

Blocul a primit aviz de la Comisia de Urbanism a Consiliului Local Cluj-Napoca încă din ianuarie 2008, însă autorizaţia de construire a fost eliberată abia în vara anului 2012. Criza a făcut ca proiectul să fie pus la ”păstrat”.

 

În 2011, împotriva clădirii s-a pronunţat însuşi primarul interimar Radu Moisin (PDL): ”Eu nu am vrut să rămân în istorie ca şi Funar (fost primar al oraşului-nr) care a semnat autorizaţii pentru blocuri din Bună Ziua, blocuri de care nu se mai vede oraşul. Un astfel de bloc este o ruşine pentru municipiu. Este o solicitare care depăşese limitele urbanistice şi pe cele ale bunului simţ”.

 

În 2012, însă, proiectul iniţiat de firma Imperial Developement a fost cumpărat de Radu Vlas. În aceste condiţii, primarul Emil Boc, revenit în 2012 pe fotoliul de edil-şef în 12 iunie, a semnat autorizaţia de construire peste circa o lună de zile, în data de 6 iulie. La toate sesizările făcute de cetăţeni, Primăria a răspuns că proiectul a fost autoritzat în mod legal şi eventualele nemulţumiri trebuie rezolvate în instanţă, scria atunci Adevărul.ro. Aceeaşi poziţie a fost comunicată ieri şi de  Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei: ”Din punctul nostru de vedere, proiectul este autorizat şi dacă se respectă prevederile autorizaţiei se poate construi blocul de 25 de etaje”. Acelaşi răspuns l-au primit oamenii şi de la Consiliul Judeţean, Prefectură şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. 

 

 

Arhitecții clujului au ridicat îndiscuție problema CUT -ului (coeficientul de utilizare a terenului) de 6,5.

 

CUT de 6,5 este exagerat de mult. Planul urbanistic general limitează CUT la 4, iar 4 este un CUT mare. În Cluj intensitatea folosirii terenului atinge un CUT de aproximativ 3. I s-a dat un randament enorm faţă de cât teren are la dispoziţie acest bloc turn. Construcţia este cu atât mai riscantă”, spunea Șerban Ţigănaş, președintele Ordinului Arhitecților.

 

Planurile urbanistice noi nu prevăd un CUT peste 4. Ceea ce se face la blocul cu 25 de etaje este un element de hiper-randament care ridică şi o serie de riscuri. În primul rând, deoarece este atât de înaltă, ea trebuie să arate excepţional, altfel va fi un eşec total, mai ales că va fi şi un punct de referinţă pentru zona respectivă.

 

În al doilea rând, riscă să păţească la fel ca blocurile turn din spate de la Billa, care nu au mai fost terminate. Deoarece blocul cu 25 de etaje are un gabarit excepţional, poate deveni o pacoste pe termen lung. Dacă ceva nu merge bine, indiferent că e pe plan financiar sau tehnic, riscă să rămână totul în aer.

 

Un alt risc important priveşte spaţiile aferente viitoarei clădiri. Ea este foarte aproape de strada principală şi poate constitui o problemă pentru circulaţia de acolo. Este un trafic intens şi este uşor să apară tulburări, pot fi generate ambuteiaje, dacă nu se va construi corect.

 

Eu nu spun că este imposibil de construit sau că este imposibil să fie funcţională. Trebuie totul analizat cu multă atenţie la detalii pentru că este vorba de o construcţie sofisticată. Sau aş putea spune că face parte din altă specie”, mai atrăgea atenția arhitectul, conform Ziua de Cluj.

 

Toate aceste lucruri nu au fost luate în considerare.

Comentarii Facebook