Imagini șocante cu pădurea de la Măguri Răcătău! Pădurarii spun că i-a rupt vântul, dar un fost coleg îi contrazice - VIDEO
Versanți întregi cu pădure de la Măguri Răcătău au dispărut, dar reprezentanții Direcției Silvice Cluj spun că nu sunt tăieri ilegale, ci brazii au fost doborâți de furtuni și au fost recoltați pentru a nu contamina zona.
Deputatul Horia Nasra a realizat o anchetă în zonă și a depistat neregulile, iar acum va solicita organelor statului să ia măsuri și să facă o anchetă. Acesta a fost acuzat că a lansat acuzații, dar că de fapt brazii filmați de el ar fi fost rupți de vânt.
Explicațiile pădurarilor sunt că: ”Masa lemnoasă exploatată prezentată în imagini, va informam ca aceasta a fost pusă în valoare de către personalul silvic de la Ocolul Silvic Somesul Rece din subordinea Direcției Silvice Cluj, în urma doborâturilor de vânt produse în perioada 2017-2019, cu respectarea întocmai a instrucțiunilor legale în vigoare, aceasta provenind din fondul forestier proprietate a statului administrat de către Direcția Silvica Cluj prin Ocolul Silvic Somesul Rece. De altfel, volum de masa lemnoasa doborat si rupt de astfel de fenomene meteorologice extreme în perioada amintită a fost de 21.375 mc, suprafață de pădure afectată cifrandu-se la peste 2760 hectare, varsta arboretelor incadrandu-se intre 30 și 90 de ani. La aceasta data, cantitatea de masa lemnoasă exploatată si aflata in faze de exploatare este de peste 14.200 mc”.
Deputatul Horia Nasra spune că sunt versanți întregi care au dispărut și că este puțin credibil că tot lemnul provine din doborâturi.
Deși pădurarii spun că zona Măguri Răcătău a fost devastată de furtuni în 2017 - 2019, un clip video realizat de Voicu Tomoș, un fost pădurar din zonă care a fost demis și s-a ales cu plângeri penale după ce a demascat mafia lemnului, arată că încă din 2015 zona fusese tăiată masiv de hoți.
Tomoș este unul dintre pădurarii din Cluj care a denunțat, în 2013, la DNA mafia pădurilor. Voicu Tomoș susține că, în 2013, mita nu se mai număra în mii sau zeci de mii de lei, ci în „Holz-uri”, unul fiind egal cu 10.000 de lei. În total, doar de pe sectorul lui Tomoș, Măguri Răcătău, au fost furate 56.000 de camioane de lemne.
”Tot lemnul a plecat la combinatul Holzindustrie de la Sebeș. Per total, din 1.900 de hectare, dacă le adunăm, mai există azi pădure pe 500 de hectare, restul este ras, la propriu. (Prejudiciul) este de milioane de euro. Asta este realitatea. Dacă luăm prețul de vânzare către populație, de 110-120 de lei/mc, și înmulțim cu minimul - 1.000 de metri cubi la hectar - și mai apoi cu 1.400 de hectare, rezultă 154 de milioane de lei, adică vreo 34 de milioane de euro. A fost un jaf la drumul mare”, a spus Tomoș, pentru Știri de Cluj.
Fostul pădurar recunoaște că a fost forțat să facă parte din mafia lemnului, dar că după autodenunț a fost înlăturat. ”Erai forțat să faci parte. Eu am fost pădurar din 2008. Ca să intru pe postul de pădurar a trebuit să dau 5.000 de euro unui șef de district. Am încercat să îmi fac treaba, să nu se fure lemn. În trei luni, am dat mai multe amenzi decât toți cei 18 pădurari din Ocolul Silvic Someșul Rece. Un anonim mi-a făcut o sesizare și a venit în control un inspector, Adrian Bălaș, care s-a plimbat prin tot parchetul tăiat legal înainte de a ajunge eu pădurar, și pe care mi l-a imputat mie, 30.000 de lei.
Era simplu să fii forțat. Până la urmă, inspectorul Bălaș a renunțat la control și a întocmit un altul, în care arăta că îmi lipsesc cinci metri cubi de lemn și, în schimb, a trebuit să îi dau 20 de metri cubi de cherestea, pentru inspecția respectivă, în valoare de 8.000 de lei.
Imediat am început să mă conformez și am făcut ce mi se spunea. Mi s-a atras atenția direct asupra acestui lucru. Prin șeful de district, inginerul Vasile Vesa, șef de Ocol la Silvic Someșul Rece, a cerut 30 de metri cubi de cherestea pentru că trebuie să doneze la nu știu ce mănăstire. Și de acum încolo am intrat în horă, știam cât e cotizația la fiecare inspecție ca să fie bine și ca să trăiesc și eu bine”, a mai spus el.
”Un pădurar care stă pe pădurea statului făcea și 5.000 de lei pe zi, din lemne pe care le vindea ilegal. Își făcea rost de acte și trimitea lemnul la Holzindustrie, prin firmele care făceau exploatare și transport.
De exemplu, un camion duce 40 de metri cubi, ceea ce înseamnă că, în medie, șpaga era de 10.000 lei, și de acolo se împărțea frumos: 5.000 de lei la pădurar și 5.000 de lei la șeful de district. Dacă trebuia să dai și mai sus, se mai trimitea un camion. Probele sunt în teren, milioane de cioate tăiate ilegal. Șpaga la șefi se dădea doar prin șeful de district”, a completat Tomoș, care spune că un pădurar are un salariu lunar de 1.000 de lei, din care rămâne cu 500 de lei după toate penalitățile pentru pierderi.
Călin Bâlc și Voicu Tomoș sunt cei doi pădurari care s-au autodenunțat în iarna anului 2013 la Serviciul Teritorial Cluj al DNA, iar rezultatul a fost că directorul Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, a fost arestat și apoi condamnat cu suspendare. Toți cei care s-au autodenunțat au fost dați afară, dar Mariș a fost reangajat la Direcția Silvică pe post de șef.
13 Comentarii
Lemnul trebuie sa fie prelucrat de noi romanii si sa exportam mobila si produse din lemn NU busteni. Sa se dea bani pentru tamplari sa deschida ateliere nu sa dea camioane cu busteni la austrieci. Lemnul e al nostru pentru noi nu pentru habsburgi. Sa se dea cote legale de lemn pentru munca nu pentru hoti.
@alex: "nu ne vindem tara" ati urlat cu caramida in tyept, cam toti rrumanii dupa revolutie, na acum ii data deja, si aproape gratis....
@alex: Nu are nici o legatura cu cine prelucreaza lemnul.
Furtul e furt si hotul trebuie sa ramana fara mana dreapta.
Atat timp cat ascultam ongurile, care ne invata ca pedepsele din sfanta scriptura nu sunt bune, vom avea hoti, criminali si paduri lipsa.
@andi: Andi, in '89 n-a fost revolutie. A fost revolta ardelenilor&banatenilor impotriva porkului de scornicesti si a intregului sud. Si, au plumbuit-o. Revolta. Cine? Oltenul decrepit si ai lui karakaleni de kkat!
Atat timp cat hotul are maini el va fura. Legea cea drepta, de la Dumnezeu spune sa tai mana hotului ca sa nu mai poata fura.
Cat timp veti asculta de mUE si onguri pentru drepturile criminalilor... veti fi furati.
ionapot iohannis! prietenul tau schweighofer fura ardealul, copac cu copac.
@dada: Nu Schweighofer fura, ei doar prelucreaza. Voi va furati singur caciula, cu permisia voastra se intampla ce se intampla . Puteti sa tot urlati cu ungurii si cu Schweighofer in sus-si-n jos ( care de altfel este austriac, dar pt. voi n-are importanta ). Nu aveti deloc grija de natura. Nu va pasa.Taiati- si rupeti tot. Ia verificati ce ramane dupa… Citeste mai departe
Un molid rupt de ***una are trunchiul inclinat, de obicei. Se prabusesc pentru ca au radacini superficiale. In imagini nu se vede asta. Au fost taiati ,, de vii'. Mafia e acolo! Sa va ia Dracu!
Tot vad peste tot ca sunt acuzati austrieci!!! Ba romanu taie romanu incarca romanu conduce tiru romanu vinde la fabrica!!!! Taiati tottt sper ca intr-o buna zi sa vina asa furtuna sa vina muntele la vale sa ingroape toate satele!!! Toti de acolo defriseaza!!! Se vand pt un salar de 2500 3000 lei
Votați Iohannis
Pai e simplu. Tai intr-o padure compacta, cativa arbori chiar in mijloc. La primul vant mai puternic ceilalti vor cadea.
@Silviu: exact, dupa ce tai cativa copaci din mjloc, nu trebe decat sa parchezi tirul in padure si la primul vant mai puternic se umple de copaci pe care cad in tir si ii duci la sebes, sa nu putrezeasca saracii in padure. Dup-aia vii cu drujba si indrepti cioatele ramase ca sa nu se accidenteze cineva, doamne fereste, aschiile alea is f periculoase,… Citeste mai departe