Sambata 2 Noiembrie

Îmbulzeală la Catedrala din Cluj-Napoca. Credincioșii au venit la moaște. Azi e sărbătorit și ÎPS Andrei

 

Sute de credincioși s-au adunat la catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, de Sărbătoarea Bunei Vestiri. Oamenii se închină la moaştele Sfântului Nectarie, dar îl sărbătoresc și pe ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului. 

 

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe 25 martie  praznicul Buneivestiri. În Arhiepiscopia Clujului sărbătoarea are o însemnătate îndoită, întrucât în această zi este serbat hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

 

Pentru credincioșii clujeni, sărbătoarea Buneivestiri are o însemnătate deosebită. În această zi au fost întronizaţi cei doi mitropoliţi ai Clujului: vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, şi ÎPS Părinte Andrei, actualul întâistătător al Mitropoliei.

 

Anul acesta se împlinesc patru ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părintre Andrei, ca al doilea Mitropolit al Clujului. Acest moment important pentru Eparhie a avut loc în data de 25 martie 2011, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența Patriarhului  Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, și a altor membrii ai Sfântului Sinod. În cei patru ani, Înaltpreasfinția Sa a desfășurat o bogată activitate. Au fost dinamizate parohiile, în special programele catehetice dedicate copiilor și tinerilor din bisericile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, au fost sporite activitățile misionare, social-filantropice, precum și cele pastorale. Totodată, au fost construite noi locașuri de rugăciune, centre misionare pentru tineri, un nou campus universitar pentru teologi și un centru de îngrijiri paliative. În același timp, a fost înființat și un Colegiu Național Ortodox pentru copiii din clasele primare.

 

Astăzi, la ceas aniversar, ierarhii, clerul, cinul monahal și credincioșii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, dar și din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, îi urează Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei: Întru mulți ani, Stăpâne!”, se arată pe site-ul Mitropoliei Clujului. 

 

Moaștele Sfântului Nectarie au fost depuse la Muzeul Mitropoliei Clujului, sub catedrală, iar credincioșii se pot închina la ele timp de câte zile. 

 

Moaștele vor fi apoi duse la Capela Centrului de Îngrijiri Paleative Sfântul Nectarie, din Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook