În 9 școli din Cluj-Napoca elevii au program după masă! Șefa ISJ Cluj: „Creștem ca populație școlară, nu în ritmul în care se termină construcțiile”
Proiectarea infrastructurii școlare, pentru a ține pasul cu creșterea într-un ritm alert al populației din Cluj, nu pare să fie unul din punctele forte ale administrației locale. În 9 școli din municipiul Cluj-Napoca, unii elevi au program după masă. Lucru care inevitabil le afectează productivitatea. Cu acest lucru este de acord și Marinela Marc, inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, care spune că „creștem ca populație școlară nu în ritmul în care se termină construcțiile”.
Învăţământul din Cluj are nevoie de infrastructură şcolară modernă, însă şcolile nu au loc de extindere, strategie folosită des de Primăria Cluj-Napoca în ultimii ani. Școlile din Cluj s-au confruntat, an de an, cu fenomenul de suprapopulare. Desigur, modernizarea sistemului local de educaţie nu se poate realiza fără o infrastructură şcolară modernă, fără extindere a unităţilor de învăţământ, însă acestea nu sunt soluții viabile pe termen lung. Fără şcoli noi și campusuri şcolare moderne, administrația locală doar amână problema pe câțiva ani.
„Dezvoltarea orașului e dictată de profit”
„În primul rând, trebuie să admitem că piața locuirii nu a ținut pasul cu piața muncii în Cluj-Napoca. Mulți tineri ce își întemeiază familia aici, nu își permit să locuiască în oraș și sunt constrânși să se orienteze spre zona metropolitană. Locuiesc acolo, dar continuă să trăiască, muncească și înscrie copiii la școală în Cluj-Napoca, cu toate neajunsurile ce decurg de aici. Deși ei contribuie la bunăstarea Clujului, Clujul contribuie prea puțin la bunăstarea lor. Auzim des că locuim într-un oraș pentru oameni, însă realitatea e că dezvoltarea orașului e dictată de profit. În al doilea rând, nu numai că locuim scump, dar locuim și prost. Cartierele noi se construiesc bloc lângă bloc, fără parcuri, piețe, agrement, școli sau grădinițe, iar administrația își amintește de funcțiunile publice când nu mai ai unde să pui un ac.”, spune Alexandra Oană, Consilier Local USR PLUS Cluj-Napoca, într-o scurtă analiză publicată de USR PLUS Cluj.
Marinela Marc, șefa ISJ Cluj, spune că anul trecut s-au extins și s-au modernizat foarte multe școli, iar școlile supraaglomerate au solicitat clase pregătitoare, pentru că părinții și-au făcut flotant și au avut pretenția să li se asigure copiilor loc.
„S-au modernizat și s-au extins foarte multe școli, numai anul trecut dacă ne amintim, pe final, au fost extinse: Colegiul Tehnic ”Ana Aslan”, Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”, Liceul Teologic Adventist ”Maranatha”, imediat se termină investiția la Școala ”Nicolae Iorga”, Școala ”Iuliu Hațieganu”. Sunt cuprinse în viitoare proiecte de extindere, modernizare, dezvoltare, un lot mare de școli din municipiul Cluj-Napoca. Va fi un discomfort mare, doi trei ani, dar când toate vor arăta cum arată ”Ghibu” și ”Ana Aslan”, vă dați seama ce fericiți vor fi copiii noștri. Și pot să vă spun că sunt școli din cartiere, ”Șincai”, ”Bălcescu”, vor fi foarte multe școli… Dar, pe de altă parte, Clujul, vedeți, este atractiv. Tinerii termină facultatea, se stabilesc aici, colegi din alte județe vin la Cluj, pot să vă spun că numai la pretransferuri cadre didactice din primăvară, peste jumătate de posturi au fost ocupate de cadre didactice din alte județe, care s-au transferat la Cluj pentru că soțul sau soția și-a găsit aici un loc de muncă.”, a declarat pentru Știri de Cluj, Marinela Marc, inspectorul școlar general al IȘJ Cluj.
„Ce să facem? Creștem ca populație școlară nu în ritmul în care se termină construcțiile, ne trezim cu astfel de situații, cu clase supraaglomerate și cu școli în două schimburi. Vreau să vă spun pe de altă parte că aceste școli supraaglomerate au solicitat clase pregătitoare, pentru că părinții și-au făcut flotant și au avut pretenția să li se asigure copiilor loc. Asta deși, li s-a atras atenția la înscriere că va fi foarte posibil ca de prin clasa a III-a să poată să vină după amiază, dacă nu vor încăpea toți într-un schimb sau să fie relocați în alte spații. Așa cum s-a întâmplat cu copiii de la ”Agârbiceanu”, în spațiile excedentare de la ”Anghel Saligny” și au zis: Da, acceptăm această situație. Însă, în anul în care copilul a ajuns să fie în fața unei astfel de situații, s-au revoltat.”, a precizat șefa ISJ Cluj.
Așadar, numărul de apartamente construite creşte, ceea ce duce şi la o creştere a numărului de preşcolari şi elevi, însă numărul de şcoli rămâne la fel. Administrația locală promite dezvoltarea infrastructurii școlare în noile cartiere, nu pare însă dispusă să găsească soluții pe termen lung și pentru cartierele suprapopulate existente. Astfel, în Cluj, 9 unităţi şcolare au ajuns să funcţioneze în schimburi.
„Asta este, acești copii au dreptul la educație, nu-i putem lăsa pe stradă, așa încât facem cu toții eforturi. E greu și pentru aceste școli și să funcționeze în două schimburi și să aibă clase suprapopulate, și să-și transforme laboratoarele în săli de clasă. Dar trebuie să răspundem solicitărilor beneficiarilor noștri direcți și indirecți. Nu e așa de simplu să construim școli noi, nu e de parcă zugrăvești un apartament. Nu se construiește peste noapte o școală. Am văzut proiectele din Borhanci, din Bună Ziua, domnul primar i-a trimis pe proiectanți să se sfătuiască cu noi pentru a fi o estimare corespunzătoare a spațiilor. Minunat va fi acel ansamblu de acolo din Sopor/Borhanci, cu creșă, grădiniță, școală, liceu, bazin de înot. Am văzut proiectul cu colegii mei, dar vor trece câțiva ani până când va fi finalizată investiția. Depinde foarte mult de sursa de finanțare, de cine câștigă proiectul sunt foarte multe la mijloc.”, a încheiat Marinela Marc.
Cartierul Bună Ziua, dezvoltat de la zero în ultimii 20 de ani de administrație Boc nu are școală, grădiniță și creșă!
Inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, spune că a văzut proiectul din ”Bună Ziua”, precizând că „domnul primar i-a trimis pe proiectanți să se sfătuiască cu noi pentru a fi o estimare corespunzătoare a spațiilor”. Asta deși, cartierul Bună Ziua, dezvoltat de la zero în ultimii 20 de ani de administrație Boc nu are școală, grădiniță și creșă.
Lucru confirmat și de viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții la o emisiune radio.
„Noi nu deținem teren în Bună Ziua, trebuie să facem exproprieri, să vedem propunerile”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, la Napoca FM. Pentru cartierul Bună Ziua este nevoie de un teren de 1,2 hectare, pentru o școală cu parter, două etaje, sală de sport și curte.
28 Comentarii
Dobitoaca Aia Cu Numele Și Prenumele Făcăianu Nuștiu Cum, Din Școala Gimnazială Nr.31 Brașov, Ar Trebuii Să Nu Mai Poată Preda În Nici-un Fel Școală Gimnazială [Generală] Din România; Deoarece Prea Știe Să Țipe Și Să Urle La Elevi, Nu Credeți Oare:
https://youtu.be/xGyEHNHz_zo?si=MwMXsWJbeUXRKxmD
https://youtu.be/r7bR18nQYF0?si=FPgA86Z3T-1snJgR… Citeste mai departe
Conducerea scolii a raspuns ca asta e situația si ca nu exista soluții
Asa e si la colegiului Baritiu,ne convine sau nu copii merg la scoala dupa masa,eu fiind cu doi copii unul dimineața si unul dupa masa...pe cei din conducere ii doare undeva ,nu le pasa ,nu ii interesează,ei asa au facut programul sa le fie lor usor restul ...nu mai contează
Scolile accepta elevi peste capacitate.
@dada: le vin bani mai multi
F L O T A N T alfabetic Apahida, Baciu, Câmpenești, Corușu, Dezmir, Feleacu, Floresti, Gheorghieni, Mera, Popești, Rădaia, Săliștea, Sânnicoară, Someseni, Sărădiș, Suceag și Vâlcele ?
Și care-i baiul?
Eu n-am făcut după masa și uneori chiar și in schimbul 3 , de la 16- 20 , așa era pe vremea mea și ce , am ajuns rău?
Parintii lucreaza inainte de masa , copilul merge dupa masa la scoala , cu cine ramana copilulde 6 ani inainte de masa ?
E foarte rau program de scoala dupa masa !
Un copil de 6 - 7 ani nu poate sa faca temele singura!!
Eu am trecut prin asta , copilul meu nu a reusit sa invete
Ceausecu a demolat si a construit cartiere cu gradinite… Citeste mai departe
@Ani:
Doar politic ai ajuns acolo, madam iubitoare de croaziere pe bani publici. Chestia asta trebuia sa o rezolve aia care te-au pus acolo, Primarul, si Prefectul, pe vremea aceea PD nl, acum cioara vopsita. Nu cumva sa spui ceva real, ca poate te zboara iar la catedra.
Florești la '89 avea 3600 locuitori în gospodării decente, față de azi 80 de mii la balcon, iar orașul în ultimii 40 de ani a înghesuit blocuri cu arhitecturi coreene și mongole, între case pe aceleași străzi https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2022/02/cladiri-phenian-1-1024x672.jpg iar întrebarea e câte creșe, grădinițe, școli, licee,… Citeste mai departe
Sa le dea Dumnezeu viața lunga și sănătate celor ce au avut ideea și curajul de-a deschide așa ceva intr-o lume așa întoarsă pe dos si ca da posibilitatea tuturor sa aleagă ce e mai bine pt urmașii noștri. Sa facă si milionarii din Floresti, Baci, Apahida etc ca si ei au copii si au vândut celor ce au, sa-i oblige sa stea in acele locuri ca aici e alt… Citeste mai departe
@Noroc cu școlile particulare: Da, e foarte bine ca exista alternativa, dar din pacate nu e abordabila pentru 99% din po****tie, caci daca ai 2 copii ar trebui sa scoti din buzunar minim 2000 eur/luna. Felicitari celor care-si permit si inteleg ca e o investitie buna educatia copiilor, dar si muritorii de rand ar trebui sa aiba sansa la educatie in… Citeste mai departe
@noroc pentru cine-si permite:
La școlile private sunt și copii care sunt pe bursa și nu-ți trebuie banii de care pomenești. Anual sunt 20-30 de elevi care dacă-s buni ca majoritatea din școala nu achita nimic.
@noroc pentru cine-si permite:
Nu mai ai de plătit semiinternat, nici meditații NON stop la materiile : mate, romana, germana sau alte limbi străine, biologie, fizica, chimie, etc .
Nu ai de achitat haine de fițe si nici nu poți merge zilnic cu aceeași, ca au ținuta obligatorie. Dacă înmulțești minim 4 ținute in schimb la fiecare săptămâna… Citeste mai departe
ce mare lucru sa mearga la scoala dupa masa? cati nu am fost la scoala dupa masa si nu am patit nimic.
"Și pot să vă spun că sunt școli din cartiere, ”Șincai”, ”Bălcescu”, vor fi foarte multe școli… " ce fumeaza doamna? daca sincai si balcescu sint in cartier atunci casele de pe dealul din spatele lui Vivo sint manastur. la sincai si balcescu sub 10% sint copii din zona apartinatoare, altfel de ce ar fi nevoie de autobuze scolare sa colecteze copiii… Citeste mai departe
Ce ***** mananca femeia asta.....la Agarbiceanu sunt clase 0 sau 1 in care sunt 3 copii cu domiciliul in Cluj Napoca. restul sunt Dezmir, Apahida, Sanicoara sau Campenesti. de aici sunt pline scolile. Bine ca cei care platesc impozite in Cluj Napoca trebuie sa isi duca copii in alte cartiere sau de dupamasa, si altii cu un flotant de doi bani le umple… Citeste mai departe
ha ha ha....nu sunteti in stare sa faceti scoli pt urmasi, dar va bateti cu caramida in tyept, dar cand face orban o scoala sau gradinita, atunci voi sariti ca nu nu nu.... sa moara si capra vecinului......
rusine cluj, rusine romania
bine ca rechinii imobiliari fac un bloc in cateva luni, iar voi nu sunteti in stare sa faceti o scoala intrun an.
@bula: Le-a luat 2 ani sa modernizeze o baza sportiva (La Terenuri), pentru o cladire de scoala au nevoie de minim 4 si evident ca trebuie inaugurata inainte de alegeri doar, nu cumva sa uite oamenii =)) .
Nu sunt în stare să facă o școala într-un cincinal, iar unii politruci nu sunt în stare să arate că au terminat un liceu în ultimul secol !? Cât despre filarmonica ca promisiuni, yo no pot comment.