În accidentul mortal de la Gilău, rezultatul UPU Cluj a fost ”fals-pozitiv” la droguri - VIDEO
Directorul medical al Spitalului Clinic Județean Cluj, medicul Adela Golea, a spus că rezultatul analizelor preliminare făcute la UPU Cluj în cazul șoferului Ștefan Cârjă a indicat prezența moleculelor de Tetrahidrocanabinol (THC), substanța activă care este întâlnită în drogurile vegetale hașiș și marijuana. Medicul a precizat că rezultatul a fost invalidat de IML Cluj, unde s-au făcut analize detaliate. ”Pe toate dozările ai o marjă în care ele pot fi fals-pozitive sau fals-negative. Nu este vina nimănui și nu se întâmplă nimic”, a spus medicul Adela Golea. În acest caz, comparativ cu analizele de la IML Cluj, rezultatul de la UPU a fost fals-pozitiv.
”În UPU există aparate point of care, care sunt calitative. Pe rezultate scrie prezent sau nu, da sau nu. Fac o dozare, dacă există anumite substanțe. Pe acel aparat se dozează 10 clase de substanțe, dar asta nu înseamnă că dacă acea substanță a ieșit pozitivă este într-adevăr unul dintre droguri sau poate fi o substanță sintetică, substanță care are molecule asemănătoare cu drogul respectiv. De aceea, după ce se face această dozare calitativă, se trimite la dozare cantitativă, la IML.
Această dozare de la UPU se face din urină, nu s-a dozat nimic din sânge pentru că nu avem aparate care să facă acest lucru. În Cluj, laboratorul de toxicologie, care poate face dozări cantitative, adică să dozeze fiecare tip de moleculă și să spună cantitatea, pe lângă faptul că este prezentă sau nu, este la IML Cluj. Spitalul Județean Cluj pentru această parte de toxicologie nu are laborator”, a precizat Adela Golea.
Foto: Aparatul cu care s-a făcut testarea
Medicul a explicat și de ce pe analiza de la aparatul point of care era trecută o dată din decembrie 2018 și nu 21 ianuarie 2019.
”Ora diferită și data diferită pentru că este o problemă de setare. Dacă cineva nu setează aparatul înainte, poate să apară altceva. Aparatul lucrează cu teste rapide, sunt ca niște carduri, cum avem la telefon, dar sunt diferite. Se pune cu pipeta urină și se introduce și se citește. Nu este aparat de laborator, care lucrează cu un etalon și se etalonează în fiecare dimineață. De aceea am spus că sunt aparate care dau rezultate calitative, nu fac acea etalonare”, a precizat medicul.
În privința ratei de eroare, Adela Golea a precizat că au mai fost cazuri. ”Sunt molecule care seamănă cu moleculele de substanțe pe care noi le urmărim și care ies pozitive. Sunt și situații în care ies elemente fals pozitive sau fals negative. Acest procent de fals pozitiv sau fals negativ există pe toate aparatele și dacă se suspicionează că sunt probleme se schimbă metoda.
Din păcate THC (Tetrahidrocanabinol) are foarte multe molecule care seamănă. Spre exemplu și macul seamănă ca moleculă și arborele de cafea seamănă ca moleculă cu THC, ca să nu vorbim de toate speciile de cânepă.
Trebuie să înțelegem că unele lucruri noi le utilizăm... pentru că am văzut părerea dvs ”Cum puteți trata dacă nu știți ce?”. În urgență sunt niște principii. Noi nu putem trata, dacă așteptăm 7 zile cât durează o selecție completă, cât durează să vezi toate moleculele mici. De aceea mergem pe aceste teste rapide, care te orientează spre anumite substanțe, care te orientează spre un tratament rapid. Este un algoritm care este în favoarea pacientului, de a te orienta dacă există o anumită intoxicație și de a vedea dacă există antidot. În cazul THC nu există antidot. După aceea, în funcție de evoluție și după analizele de alborator iei alte decizii. În acest caz, era important THC -ul pentru dosarul penal. Pentru THC au mai fost situațții, în care la noi a ieșit pozitiv, iar pe laborator nu a ieșit sau a ieșit altă substanță din grupă, dar nu marijuana”, a mai precizat directorul medical Adela Golea.
”Pe toate dozările ai o marjă în care ele pot fi fals pozitive sau fals negative. Nu este vina nimănui și nu se întâmplă nimic. Ceea ce ne ajută pe noi, după aceea este faptul că în funcție de evoluția lui ne schimbăm aceste proceduri terapeutice.
Aș vrea să încercăm să nu sădim în sufletul oamenilor ideea că în toate spitalele există aparate care nu fac 100% ceva, pentru că asta s-ar putea să producă mai multe victime. Dacă sădim această parte de neîncredere, s-ar putea să avem victime pentru că toți vor zice că nu mai merg acolo pentru că aparatul ăla nu ne arată 100% ce avem noi în conpoziție și s-ar putea să ne facă rău. Dar aparatele acestea au fost puse în UPU pentru a ne ajuta să luăm mai repede o decizie. Dacă este negativ să spună că pe acesta îl dau la o parte, spre exemplu pentru infarct, îți spune că nu trebuie internat, dacă iese pozitiv atunci îl tratezi”, a mai spus medicul.
Adela Golea a confirmat că la nivelul spitalului este o anchetă în derulare pentru a se vedea dacă s-a greșit.
IML Cluj a făcut analize folosind sângele șoferului și a reieșit că nu fusese sub influența substanțelor psihi-active.
19 Comentarii
STIRIDECLU.RO, o publicatie online FAKE NEWS,condusa de doua vidanje umane.
Rezultatele de la UPU sunt in scop orientativ si sunt efectuate altfel (cu alta aparatura) si cu alt scop fata de cele de la IML. Nu toate metodele de testare au acelasi grad de fidelitate. Cele de la IML sunt rezultatul adevarat. Lasati teoria conspiratiei.
Acum ori niciodată.
Sa se anuleze toate probele pe care s-au bazat judecătorii din dosarele finalizate de pana acum, și sa fie despăgubiți din partea instituției care da rezultate din burta, iar in cazul băiatului sa ceara despăgubiri tuturor celor care i-au afectat imaginea făcându-l drogat, indiferent ce a făcut acesta. Și sigur sunt mii de cazuri… Citeste mai departe
Indiferent ca fost sau nu drogat, trebuie reținute următoarele aspecte: a murit o fata tânără, ceea ce e tragic. Părinții, aveți mare grija cu cine se însoțesc copii voștri, pentru ca rezultatele sunt dezastruoase. Credeți că cel care a condus, indiferent cum e, drogat sau nu, va mai avea o viata normala? Va rămâne fără un picior și marcat psihic pe… Citeste mai departe
'Nu este vina nimănui și nu se întâmplă nimic". E mottoul functionarului public din Romania. Pai s-a intamplat deja: 2 zile individul a fost facut drogat de toata presa, iar acum o multime mare crede ca rezultatele au fost falsificate la IML. Un om vinovat cel mai probabil de comiterea unui accident grav si o institutie a statului au fost facute de… Citeste mai departe
@Radu: Cu aceasta ocazie poate se sesizeaza si niste organe despre aparatura de la UPU dar in special cat a costat, probabil cat unul performant, cat costa aparatul respectiv si cat costa mentenanta lui si daca prin achizitionarea unui asemena aparat s-a avut in vedere si aprovizionarea sistemului cu substante, chituri, etc. S-ar putea sa apara niste… Citeste mai departe
Medicii de la IML au imobile si masini care depasesc cu mult salariile lor lunare, ceea ce inseamna ca in timpul liber presteaza si alte "activitati".
totusi cat de iresponsabil se lucreaza a.i. sa fie inregistrata data si ora gresite...penibili bai, parca culegeti cartofi...azi,maine...ieri, ce mai conteaza cand au fost culese...voi adaugati sau scadeti ani grei de inchisoare la dosar si nu va pasa de acuratetea datelor...gura lumii iar a luat-o sus...
@jiji: gura lumii ti-o da tie sus.
@gura lumii: Tu o cauti si nu stii cum sa te impidici , ca si gaina aia nef...ta. Gura e facuta sa ia, nu sa o dea, mai gaura infecta!
Mai pe scurt la UPU a iesti rezultatul corect, ca n-a avut timp nimeni sa dea telefoane si plicuri sa iasa cum e interesul.
Dupa aia la IML au avut timp sa se dea telefoane si plicuri si a iesit exact rezultatele ce convin intereselor.
Coruptie.
@Coruptie:
Ești chiar așa sigur?
Haide la noi sa rezolvam problema aceasta.
Hai sa nu confundam drogurile cu iarba; daca e vb doar de weed, atunci nu e vb de un "drogangiu ordinar", ci de un om iresponsabil.
@Mihai: La o asemenea drama pe care a provocat-o, mai conteaza ca e doar iresponsabil si nu drogangiu? Totuna.
@Totuna: Conteaza si inca mult, e diferenta intre libertate si puscarie. La omor din culpa rutier scapi fara executare daca nu esti cu capul plin sau nu fugi de la locul faptei. In rest povesti cu pesti de babe refulate si pupatoare de moaste.
trebuie doar refacute analizele. pe un drogangiu ordinar il prinzi usor intrucat el nu se poate opri din drogangeala
Mda, emberu' halise o sacosa cu covrigi cu mac, iar dupa s-a gandit sa mestece o funie de canepa, la desert ...
@Baba Cloantza: :)))))))))))
Gresit! A mancat baigli cu mac care a fost inpachetat in hartie ecologica din canepa! Cum incearca sa-l scoata pe putoi unii ca fiind nevinovat!