Vineri 22 Noiembrie

În ce condiții sunt nevoiți oamenii să circule cu trenul pe ruta Bistrița-Cluj: „Când am urcat în tren am simțit efectiv că nu mai pot respira”


Să mergi vara cu trenul poate fi un adevărat chin, mai ales că știm cu toții în ce condiții sunt trenurile din România, însă pentru o mare parte dintre români, trenul reprezintă principalul mijloc de transport atunci când vorbim de parcurgerea unei distanțe mai lungi. 

Spre exemplu, o mulțime de bistrițeni care circulă cu trenul de la Interregional Călători, pe ruta Bistrița-Cluj, sunt nevoiți să călătorească zilnic cu trenul în care nici nu pot respira. 

Un student a povestit prin ce a fost nevoit să treacă atât el, cât și ceilalți pasageri în timpul călătoriei cu trenul într-o zi caniculară. 

Ieri, 21 iunie, am venit din Cluj cu trenul InterRegional, eu, un simplu student. Am pornit în jurul orei 15:00. Pe site-ul lor scrie că drumul va dura două ore și 55 de minute. Noi, studenții și oamenii care circulă des, știm că vor exista mici întârzieri (chiar dacă niciodată nu sunt verbalizate de către controlori). Asta e, ne-am obișnuit. Nu asta e marea problemă momentan. Când am urcat în tren am simțit efectiv că nu mai pot respira. Trenul era plin cu zeci de călători,  care, brusc, își confecționaseră toți evantaie din diferite materiale, doar pentru a avea puțin aer.

Am suprins și un scurt dialog între controlor și o doamnă mai în vârstă, care voia să se urce:

- Domnule controlor, e în regulă dacă mă urc, este aer condiționat? sunt bolnavă… Dacă nu merg cu CFR, care vine într-o jumătate de oră… 

- Haideți doamna cu noi, condițiile sunt bune, vă asigur…

Stau și mă gândesc la acea femeie și la alți zeci de oameni mai în vârstă și nu numai, care circulă cu trenurile InterRegional (am înțeles ca în trenurile CFR există măcar aer condiționat), cum rezistă ei unei călătorii de 3 ore și jumătate fără aer? Nu se poate respira acel aer fierbinte, îmbâcsit. Este inacceptabil în 2024.”, relatează tânărul. 

Întârzieri de zeci de minute 

De asemenea, studentul a mai povestit că trenul care circulă pe aceeași rută are deseori probleme cu întârzierile care ajung să fie de zeci de minute. Cât despre curățenia din tren, studentul spune că nici nu vrea să o descrie. 

Miercuri dimineață am pornit la 6:40 din Bistrița, tot cu trenul privat. Pe site scria că voi ajunge la 9:38. La 10 aveam examen, așa că mi-am făcut programul pe fiecare minut, în așa fel încât să ajung la examen. Socoteala de acasă însă nu se potrivește cu cea din târg!

Încă din primele stații am staționat câte 10-15 minute. Era clar că programul se va decala  mult, iar pe noi ne aștepta o întârziere de zeci de minute.

Ca și mine, mulți oameni din tren aveau programări la medic, studenți care aveau examene, oameni care trebuiau să ajungă la muncă etc. Toate s-au anulat! Ca mai apoi, să ni se spună cu nonșalanță că se lucrează la șine! De cât timp? Că de 30 de ani se tot lucrează…

De ce nu sunt afișate pe site aceste întârzieri? Din nepăsare, cu siguranță.

Ca și mine sunt zeci de studenți, adulți, oameni mai în vârstă care suportă zilnic canicula și aerul insuportabil din trenuri. Nu cerem lux de la o călătorie cu trenul, dar cerem condiții civilizate. Și puțin respect, nu tuturor ne sunt scuzate întârzierile CFR.

Și să știți că fiecare călătorie costă. Și se simt prețurile, mai ales dacă nu ai reducere de student/elev și călătorești pe rute mai lungi.

Să nu mai vorbim de curățenia din tren  sau toaleta, pe care nici nu pot și nu vreau să o descriu.

Treziți-vă, InterRegio, măcar un aer condiționat merităm și noi în 2024! Nu mergem la baie, întârziem, dar măcar să respirăm. Nu toți ne permitem să facem naveta la Cluj cu mașina proprie, dar asta nu înseamnă că putem fi umiliți și disprețuiți la fiecare călătorie.”, a mai adăugat studentul. 

Comentarii Facebook