Duminica 22 Decembrie

În Cluj se ridică primul centru de cercetare construit de la 0 după Revoluție! Șantierul pentru Institutul de AI al UTCN s-a deschis oficial azi


Vineri a avut loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie a Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), primul de acest fel din România! Construcția costă în jur de 88 milioane de lei, fără TVA. Centrul fiind construit din venituri proprii ale universității și, posibil, fonduri europene. Marile companii sunt deja interesate de acest proiect unic, a precizat rectorul UTCN.

Termenul de construcție e de 18 luni. Construcția va avea 14000 mp, iar centrul va include 33 de laboratoare și va putea sa puna împreună 300 de oameni care vor lucra aici – vor lucra aici profesori, masteranzi, cercetători. Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligență Artificială va fi amplasată în campusul universitar de pe strada Observator și va acoperi o suprafață de 2.028 metri pătrați.

„Inteligența Artificială devine „noua electricitate” care transformă economia și societatea. Transferul noilor tehnologii către industrie este în curs de materializare în câteva domenii de vârf ca vehiculele autonome sau sănătate digitalizată, dar trebuie extins la toate domeniile vieții economice și sociale, cum ar fi educație, servicii, comerț, domeniul medical și multe altele. Infrastructura de cercetare propusă, ce va lua forma ICIA va desfășura activități de cercetare industrială și dezvoltare experimentală, totul pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi ale mediul socio-economic. Ne bucurăm să punem bazele acestui proiect inovator și să fim martorii unei evoluții, care, sperăm noi, va aduce beneficii majore comunități clujene și nu numai”, a declarat Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru ICIA a fost semnat cu compania KÉSZ Construcții România în 14 septembrie 2023, iar proiectarea a început în 29 septembrie, același an. Execuția proiectului a debutat în 8 mai 2024, iar data preconizată pentru finalizarea lucrărilor este 8 noiembrie 2025. Valoarea contractului este de 88.315.822 RON fără TVA. 

Acest edificiu, cu o suprafață totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilități de cercetare, echipamente de înaltă performanță și infrastructură IT de ultimă generație.

Comentarii Facebook