Miercuri 30 Octombrie

Încă domnește haosul în Parcul Est din Cluj. Compania care a primit în concesiune terenul nu a strâns toate deșeurile din construcții - FOTO


Parcul Est a ajuns să fie acoperit de moloz și materiale de construcții pe o bucată bună din suprafața sa. La sesizarea activiștilor civici clujeni, Garda de Mediu a dispus mutarea acestora, însă lucrurile se mișcă foarte greu. Compania care a primit în concesiune spațiul din fosta pepinieră nu a strâns toate materialele de construcții, iar Primăria și RADP nu au luat garajele inestetice de beton depozitate în Parcul Est.

Civicii clujeni fac presiuni pe Primărie să se încheie curățenia începută de luni de zile. 

„Am trimis către Primăria Cluj-Napoca și Garda de Mediu câteva solicitări din partea Asociației Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de ordin public:

1. când se încheie curățenia în Parcul Est? Menționez că la turul ghidat alături de 50 de rezidenți am apreciat că Parcul Est este mai curat, dar mai trebuie intervenit în patru zone: 

a. compania care a primit în concesiune spațiul din fosta pepinieră nu a strâns toate materialele de construcții.

b. RADP nu a preluat toate containerele de deșeuri, inclusiv se depozitează în containere deșeuri vegetale. 

c. deșeuri vegetale pe zeci de metri sunt depozitate vizavi de depozitul RADP spre Becaș, blocând accesul pietonal spre cursul de apă, unde vrem să marcăm temporar un traseu. 

d. Primăria și RADP nu au luat garajele inestetice de beton depozitate în Parcul Est.

2. parteneriat între Primărie și societatea civilă pentru a instala câteva panouri legate de interzicerea aruncării deșeurilor, biodoversitate și trasee temporare prin Parcul Est. Desemnearea unei persoane din primărie pentru a discuta despre parteneriatul între municipalitate și Lets Do It Romania, Societatea Organizată Sustenabil SOS și proiectanți care ajută la design pentru a instala mai multe panouri unde nu se va interveni pe șantier în viitorul apropiat. Disponibilitatea reprezentanților primăriei de a participa la curățenia cu ocazia Lets Do It Romania, unde Asociația noastră este parteneră.

3. Data preconizată pentru a începe șantierul la Becaș și a încheia exproprierile pe sectorul vizat.

4. îndepărtarea semnelor din fosta pepinieră cu accesul interzis și curățarea vegetației care parțial blochează vederea accesului liber pe aleea principală.

5. întâlnire la primărie pentru a preconiza o serie de evenimente mici și medii în parcul Est, de la tururi ghidate, inaugurare traseu, instalarea unui panou în baza sportivă, indicații și pliante date din baza sportivă pentru a ajunge în parcul Est evenimente culturale și sportive, cu respect pt biodiversitate, care să să fie în parc.

6. data începerii proiectului prin care lacul 1 este conectat cu lacul 3 pentru a contribui la creșterea calității apei.

7. disponibilitatea realizării unei treceri de pietoni provizorii care leagă cele două lacuri.

Publicam solicitarea, seacă cum e, pentru a vă îndemna și pe voi să intrați in contact cu autoritățile, să faceți propuneri, sa va revendicați dreptul la un oraș mai puțin poluat, cu mai multe spații verzi de care să scăpăm de această caniculă.

Foto 1: deseuri pe partea cu Becaș, în zona fostului depozit RADP

Foto: 2 locuire informală în Parcul Est. Oamenii trebuie înțeleși, nu blamați, căutate soluții sociale, nu doar evacuări, cum se practică acum, au transmis cei de la comunitatea civică clujeană SOS parcul Est. 

g1.jpg

g2.jpg

Comentarii Facebook