Vineri 22 Noiembrie

Începe Postul Paştelui, ce tradiții şi obiceiuri se țin în această perioadă. Ce este strict interzis să faci în cele 40 de zile


Postul paștelui, sau Postul Mare durează 40 de zile și începe anul acesta pe 7 martie. Postul Paștelui este considerat de enoriașii ortodocși ca fiind cel mai dur post de peste an, pentru că în cele șapte săptămâni nu există doar două dezlegări la pește, în rest, cei care țin acest post nu au voie să consume nimic de proveniență animală și alcool. 

Singurele zile de anul acesta în care credincioșii au dezlegare la pește sunt în ziua de Praznicul Bunei Vestiri pe data de 25 martie și de ziua Floriilor, în duminica dinaintea Paștelui, pe 17 aprilie.

Postul Paștelui, ce este și cum se ține

Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, nu se mănâncă de dulce, adică nimic de proveniență animală, în plus este interzis fumatul şi alcoolul. Creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc. Pentru un creștin ortodox care ține acest post, nu are niciun folos abstinența fizică dacă nu este acompaniată de abstinența sufletească. 

În această perioadă, cei care ţin post trebuie să se şi spovedească și să se împărtășească. În Postul Paștelui, nunţile sunt strict interzise. Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului.

În ultima săptămână a postului Paștelui, în fiecare biserică creștin-ortodoxă, se oficiază “Deniile”, unele dintre cele mai frumoase și înălțătoare slujbe religioase, care au loc seara.


Comentarii Facebook