Duminica 22 Decembrie

Inspectorii de munca au amendat mai multe firme din Cluj care isi streseaza si suprasolicita angajatii


Inspectorii de munca din Cluj au amendat mai multe firme care nu respecta programul de munca al angajatilor si repausul saptamanal. Reprezentantii ITM Cluj spun ca acesti oameni muncesc in stres si sunt suprasolicitati.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, Emilian Rosca, a declarat ca la sfarsitul lunii martie au fost verificate 56 de societati comerciale cu peste 3.000 de angajati. Firmele controlate lucreaza in domenii precum servicii in tehnologia informatiilor, intermedieri financiare, contabilitate si audit, consultanta financiara si software.


"Au fost aplicate, in total, amenzi de 40.000 de lei, pentru munca la negru, nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, neinfiintarea registrului si netransmiterea acestuia in forma electronica la ITM in termenele si forma prevazute de lege. De asemenea, s-a sanctionat nerespectarea termenelor pentru reactualizarea controlului medical periodic, pentru faptul ca nu exista o evaluare a riscurilor, lipsea controlul medical la angajare, fisele individuale de sanatate si securitate in munca erau incomplete, iar activitatea Comitetelor de Sanatate si Securitate in Munca era incompleta si ineficienta", a declarat Rosca.


Directorul ITM Cluj a mai spus ca inspectorii au verificat durata de munca, orele suplimentare, munca de noapte, daca exista pauza de masa, daca se respecta concediul de odhina sau repausul saptamanal, realizarea evaluarii riscurilor pentru sanatate si securitatea in munca.


"Analiza rezultatelor activitatii de control desfasurate pe problematica de relatii de munca si securitate si sanatate in munca in domeniile amintite a evidentiat existenta unor neconformitati, unele dintre ele aduse la cunostinta si prin sesizarile adresate Inspectiei Muncii. Lipsa normarii acestor activitati poate conduce la incarcarea angajatilor cu un volum de munca mult peste posibilitatile psihice de recuperare, astfel ca acestia sunt expusi surmenajului si altor afectiuni medicale si, uneori, decesului", a spus Rosca.


Controlul a aratat ca normarea muncii in contabilitate este inexistenta si angajatii sunt pusi sa munceasca peste program.


Directorul ITM Cluj a precizat ca verificarile au evidentiat ca "un numar mare de angajati isi desfasoara activitatea in conditii de stres, angajatorii nu au asigurat verificarea periodica a starii de sanatate a lucratorilor, iar lipsa unei supravegheri de sanatate specifice acestor domenii de activitate prezinta riscul de a nu se putea descoperi si stopa la timp munca efectuata pana la epuizare si chiar la deces (...) Nu au instructiuni proprii de sanatate si securitate in munca, prejudiciind lucratorii, nu se asigura o protectie reala impotriva suprasolicitarii, angajatorii nu au realizat evaluarea riscurilor expunerii nervoase si fizice a lucratorilor la supraefortul activitatilor, programul de lucru normal de opt ore pe zi nu este respectat si se efectueaza numeroase ore suplimentare, care au ca si consecinta suprasolicitarea lucratorilor".

Comentarii Facebook