Vineri 22 Noiembrie

Institutul de Transplant Cluj, pasat de la o instituție la alta. La Ministerul Sănătății se ridică din umeri, Primăria Cluj „nu dispune de un imobil”


În luna septembrie a anului curent, corpul de control al Ministerului Sănătății a ajuns la concluzia că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca trebuie să se mute pentru că spațiile nu respectă normele de protecție la incendiu. De atunci însă nu s-au schimbat prea multe lucruri, conducerea Ministerului Sănătății ridică din umeri când este întrebată despre mutarea Institutului de Transplant Cluj. Nu au identificat o soluție nici autoritățile locale, căci Primăria Cluj „nu dispune de un imobil care să corespundă necesității Institutului”.

Institutul funcționează ilegal, într-un pod, fără autorizație de securitate la incendii de la înființarea lui, în urmă cu 20 de ani, de către medicul Mihai Lucan. ICUTR este o unitate sanitară de interes public național aflată în subordinea Ministerului Sănătății. „Adevărul” l-a întrebat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dacă problema sediului ICUTR ar trebui rezolvată de minister sau de către autoritățile locale.

În răspunsul primit de publicația citată se arată, pe de o parte, că Institutul „deține în administrare imobile din domeniul public al statului situate în municipiul Cluj-Napoca”, iar, pe de altă parte, că Ministerul Sănătății a cerut ajutor autorităților locale pentru găsirea unui nou sediu pentru ICUTR.  Astfel, s-a cerut prefectului, Consiliului Județean Cluj-Napoca, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca „identificarea la nivel local a unor spații conforme și disponibile pentru desfășurarea activității Institutului.” S-a primit răspuns doar de la Primărie, care „a comunicat disponibilitatea în soluționarea problemei, dar nu dispune de un imobil care să corespundă necesității Institutului”.

O altă soluție ar fi ca banii din PNRR să finanțeze Centrul de Transplant Multiorgan, un proiect al Consiliului Județean Cluj, unde ar urma să fie mutat și ICUTR. Centrul de Transplant Multiorgan se află pe lista celor 49 de unități spitalicești care concurează pentru finanțare din PNRR. Dintre acestea, ministerul va alege „minimum 25 de spitale” care vor fi finanțate. În acest moment, nu există nici măcar aprobată o metodologie prin care să fie alese spitalele în care se va investi. Chiar dacă va intra pe lista de investiții prin PNRR, este greu de crezut că Centrul va fi gata până la finalul anului 2024, când Institutul ar trebui să-și găsească un nou sediu, potrivit sursei citate. 

„Podul” în care funcționează acum Institutul a fost dat în folosință în 2002 de profesorul Mihai Lucan, fostul director. Acesta a reușit să tragă unele sfori, iar Ministerul Sănătății a plătit amenajarea podului de la Clinica Medicală 2 și mutarea institutului acolo. 

Comentarii Facebook